Preşedintele României, Klaus Iohannis, și-a lansat o nouă carte intitulata „EU.RO – Un dialog deschis despre Europa”. Acesta și-a continuat turneul joi, 23 mai, la Cluj-Napoca. Până să ajungă în Cluj, președintele a avut astfel de întâlniri și în Ploiești, Timișoara și Craiova. Evenimentul a avut loc în sala Auditorium Maximum din cadrul Universitătii Babeş-Bolyai. Sute de persoane s-au adunat pentru a participa la lansarea celui mai recent volum semnat de preşedinte.
Simpatia preşedintelui Klaus Iohannis pentru Cluj
Înainte de a vorbi despre cartea sa, Klaus Iohannis a împărtăşit melancolia pe care o simte față de Cluj cu restul participanților. „Mă simt atât de bine că m-am întors aici în Cluj. I-am invitat pe colegii mei de aici, care m-au însoțit, să facem o poză în fața universitătii și cu această ocazie ne-am amintit de cum a fost mai demult, dar și mai recent. Eu revin de fiecare dată cu foarte mare plăcere aici și credeți-mă că nu numai din motive de nostalgie”, a declarat preşedintele.
Totodată, a menționat că oraşul Cluj are ceva în plus față de celelalte şi că îi apreciază dinamismul. Dinamism, despre care el consideră că se trage din Europa: „Mie îmi place atmosfera Clujului. Clujul este foarte dinamic. Și alte orașe au dinamism din punct de vedere economic, al universităților sau cultural. Dar Clujul le are pe toate și o parte din dinamism vine și din Europa.”
Despre carte şi scopul său
Klaus Iohannis a scris cartea „EU.RO – Un dialog deschis despre Europa” în contextul în care România urma să preia președinția Uniunii Europene. În carte, preşedintele doreşte să acopere o gamă cât mai largă de informații care să-i pună la curent pe români cu ce înseamnă mai exact să faci parte din Uniunea Europeană. Şi nu doar atât, ce înseamnă de fapt Uniunea Europeană.
Cartea conține, pe lângă informații elementare pe care românii trebuie să le aibă la cunoştintă, şi un istoric al UE. Preşedintele afirmă în acelaşi timp că el este un „pro-european optimist convins” şi şi-a permis să adauge câteva idei proprii în conținutul volumului.
„Am scris această carte fiindcă s-a vorbit în ultimii ani din ce în ce mai mult despre Uniunea Europeană și cum România urma să preia președinția Europei. În România oamenii au început să se întrebe cum este cu UE. Pentru a da răspuns multor întrebări am scris această carte și mi-am permis totuși să introduc și ideile mele despre UE. Nu într-un mod foarte politic și foarte explicit, ci prin felul în care am abordat anumite subiect.” – preşedintele Klaus Iohannis.
Mesaj către tineri
Preşedintele are şi un mesaj pe care doreşte să îl transmită tinerilor. Klaus Iohannis încearcă să-i încurajeze pe aceştia să iasă la vot în data de 26 mai. Atât pentru referendum, cât şi pentru alegerile europarlamentare.
„Viitorul României este unul foarte bun dacă se implică. […] Şi pentru asta trebuie să înțeleagă şi să înțelegem cu toții că într-o democrație viitorul îl facem noi. Îl facem noi prin cea mai simplă metodă, prin vot. Lumea crede că votul nu contează, dar e important să ieşim în stradă după aia. Nu, e important să ieşim în stradă să ne spunem părerea, să ne audă politicienii. Dar puterea este la cetățean atunci şi numai atunci când are ştampila în mână. Şi dacă nu se foloseşte de acel drept, atunci apar astfel de accidente ale democrației precum este actuala guvernare”.
Despre concurență şi alegerile din 26 mai
În continuare, preşedintele Klaus Iohannis a decis să vorbească despre cea mai mare problemă pe care o are România, guvernarea. Acesta susține că până la înlăturarea PSD-ului, țara noastră va avea o problemă majoră. „De asta umblu în campanie cu referendumul. Eu vreau votul românilor care vor demonstra că-şi doresc o justiție dreaptă, că-şi doresc o guvernare bună pentru România şi îşi doresc să plece PSD-ul.”, afirmă Iohannis.
Cu toate că preşedintele este conştient de existența unor probleme în țară, acesta este optimist. Aşa va rămâne şi în continuare după spusele sale. El susține că motivul pentru care este optimist este chiar faptul că el a vrut să devină preşedinte, iar românii l-au ales. Consideră că românii au motive de a fi optimişti: „Avem motive de optimism. Românii îşi doresc asta şi dacă-şi doresc asta atunci vor fi tot mai mulți politicieni care-şi dau seama că românul s-a săturat de aruncat lătură în curtea competitorului electoral.”
Preşedintele evidențiază şi importanța pe care aceste alegeri le au. Totodată şi faptul că ele o să influențeze direcția în care țara noastră se îndreaptă: „Însă, în realitate, miza la aceste alegeri este una imensă. Şi duminică seara vom ştii dacă a câştiat România europeană sau România anti-europeană.”