KINOAUTOMAT: primul film interactiv din lume

0
504

Centrul Ceh Bucureşti aduce în Romania pe 9 martie ora 20:00 la  Cinemateca Eforie, proiectul care a revoluţionat relaţia spectatorului cu filmul de pe ecran – Kinoautomat.  „Acest film este sold-out de patruzeci de ani. Ne bucurăm că putem să-l aducem şi în Romania, unde sperăm ca publicul va umple sălile de cinema”, spune Rene Kubasek, directorul Centrului Ceh.
Kinoautomat este primul film interactiv din lume, conceput de  Raduz Cincera pentru pavilionul cehoslovac la Expoziția Mondială din  ’67, din Montreal. În 9 momente ale filmului acţiunea se opreşte şi un moderator roagă publicul să aleagă cu ajutorul unor telecomenzi între două scene, apoi scena aleasă continuă, conform voturilor audienţei.

Proiectul a fost bine primit, ziarul The New Yorker scriind: „Kinoautomat, din pavilionul cehoslovac, este garantat un hit al expoziţiei mondiale, şi cehii ar trebui să-i facă un monument lui Raduz Cincera, cel care l-a conceput”.

Filmul Un om și casa sa (Clovek a jeho dum) este o comedie neagră, creată de membri ai Noului Val cehoslovac de film, din anii ’60: Raduz Cincera, Pavel Juracek, Jan Rohac, Vladimír Svitacek și Miroslav Hornicek. Începe cu o scenă în care apartamentul lui Petr Novak este în flăcări. Indiferent de deciziile care sunt luate, acţiunea se termină întotdeauna cu incendierea apartamentului, făcând din film – aşa cum intenţiona Cincera – o satiră a democraţiei.
Kinoautomat s-a dovedit aproape profetic vorbind despre democraţie, atunci când, la un an după premieră, comuniştii au ocupat Cehoslovacia, interzicând şi filmul în scurt timp.
Patruzeci de ani mai târziu, mecanismul perfect funcţional al proiectului realizat de Cincera este readus în sălile de cinema după ce a fost prezentat publicului în Londra, Basel și Praga. Filmul este dublat în limba engleză. Intrarea la proiecţie este 5 lei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.