Suntem în plin sezon al balurilor de boboci. Toate universităţile şi toate facultăţile organizează în această perioadă astfel de evenimente, care mai de care mai pompos ambalate” şi pe diferite teme. Se cautǎ artiştii cei mai cunoscuţi pentru a se vinde cât mai multe bilete. Rezultatul final este că doi boboci, cei care s-au descurcat cel mai bine la probele la care au fost supuşi, primesc titlurile de Miss şi Mister. Şi aşa mai departe. Ştiţi povestea. Cei mai mulţi dintre voi aţi participat măcar o dată la un astfel de bal. Alţii poate chiar aţi fost concurenţi. Personal, militez” pentru distracţie cât mai multă în perioada facultăţii, deci îmi permit să vă sfătuiesc să mergeţi măcar la balul facultăţii sau al universităţii voastre. Mai mult, cred că ar trebui chiar să participaţi. O să enumăr câteva motive pentru care trebuie să o faceţi.

Îţi faci mulţi prieteni noi. „Bine, bine, dar îmi pot face prieteni şi să fără să particip la bal”. Da şi nu. Participând, îţi cunoşti atât colegii de an, dar şi pe cei mai mari care cel mai probabil sunt şi organizatorii. Vei cunoaşte lume nouǎ şi vei fi cunoscut încă de la începutul primului an de marea majoritate, iar lucrul ăsta contează atunci când vrei să ştii anumite ponturi despre facultate, despre anumiţi profesori sau dacă ai nevoie de ceva anume. Îţi câştigi „o scurtătură”. Ȋn sociologie, se numeşte capital social, iar ȋn limbajul uzual, relaţii(pile).

Dobândeşti noi aptitudini. Prin probele la care vei fi supus şi lucrurile noi pe care le vei face, te vei dezvolta din punct de vedere personal. Probabil nu ai vorbit niciodată în public, iar acum ai această ocazie. Poate nu ai fost niciodată pus ȋn situaţia să improvizezi ceva într-un timp scurt, cu atâţia ochi aţintiţi asupra ta. Prin urmare, renunţǎ la scuze precum „eu nu sunt pentru bal”, „eu nu ştiu să dansez”, „mie imi este ruşine”!

Câştigi lucruri materiale. Pe lângă experienţǎ şi prieteni noi, poţi câştiga şi premiile puse în joc, care diferă în funcţie de locul ocupat. Am pus acest punct la urmă pentru că nu este atât de important dacă vei câştiga sau nu. Importantă este distracţia. De câştigat ai oricum dacă vei participa.

Am observat că apar trei mari categorii de studenţi când se pune problema mersului la Balul Bobocilor. O primă categorie ar fi aceea care abia aşteaptă evenimentul şi care poate participǎ şi la concurs. A doua categorie sunt cei nehotărâţi, dar care, la sfatul colegului/colegei de cameră şi pentru că nu doreşte să îşi petreacă o seară de vineri singuri în cameră, acceptǎ să meargă. Mai sunt şi cei total împotriva acestui gen de petreceri şi chiar a petrecerilor în general. Fiecare are dreptul de a face ce crede că este mai bine pentru el. Facultatea este poate o ultimă perioadă de timp în care ai ocazia să faci lucrurile pe care le doreşti şi ȋn care te poţi distra cat de mult ȋţi doresti. Apoi, vine presiunea căutării un job bun şi timpul destinat relaxării se scurtează considerabil. Din acest motiv cred că participarea la Balul Bobocilor este ceva care trebuie bifat” neapărat.

Pentru cei care s-au hotǎrât sǎ meargǎ la Balul Bobocilor, adaug o listǎ cu balurile din perioada urmatoare.

13 noiembrie- Universitatea Nicolae Titulescu, Fratelli;

16 noiembrie- Facultatea de Geografie, Fratelli;

19 noiembrie- Facultatea de Biologie + Facultatea de Geologie, Chaboo;

19 noiembrie-Facultatea de Ştiinţe Politice+ Academia de Tehnicǎ Militarǎ, Fratelli;

20 noiembrie- Universitatea Tehnicǎ de Construcţii Bucureşti, Fratelli;

25 noiembrie- Facultatea de Medicinǎ Dentarǎ, Fratelli;

27 noiembrie- Universitatea Româno-Americanǎ, Fratelli;

27 noiembrie-Universitatea de Medicină și Farmacie Carol Davila, Player.

Sursa foto: earth4u.eu