10351890_10152353907582382_3171633800177228703_n

Ce înseamnă voluntariatul pentru mine? Un nou proiect, o nouă şansă pentru mine de a căpăta experienţă, de a realiza lucruri încă necunoscute, de a pătrunde într-o lume a provocărilor, care îţi permite să încerci întotdeauna să fii astăzi mai bun decât ieri.

,,Asociaţia Team Work’’ a reprezentat prima mea experienţă de voluntariat şi cele dintâi noţiuni introductive în managementul de proiecte, un domeniu care m-a fascinat încă de la prima sarcină primită în cadrul lui. Lucrul care m-a atras atât de mult a fost că îmi oferea libertatea de a vedea lucurile în ansamblu, atunci când ne adunam laolaltă câte 4-5 oameni și așterneam minuțios pe hârtie fiecare paragraf, până la faza de implementare a acelor idei, când ele încep, încet-încet, să prindă contur.

Aici, am avut parte de un început promiţător, deoarece am întâlnit oameni primitori şi deschişi către idei noi şi oportunităţi, care m-au integrat în mijlocul lor. Voluntariatul a devenit un mod prin care am putut să găsesc tineri cu aceleaşi pasiuni ca şi mine şi să formăm împreună o echipă dornică de a transforma comunitatea într-un loc mai bun, unde schimbările nu vor veni singure, dar se vor realiza, atunci când ne vom propune cu toţii acest lucru.

Voluntariatul este o experienţă încă nouă, care m-a ajutat, în primul rând, să mă cunosc pe mine, să îmi descopăr pas cu pas curiozitatea şi interesul pentru lucruri de actualitate, şi, de ce nu, să văd în fiecare provocare o nouă oportunitate de a mă dezvolta atât personal, cât şi profesional.

Primul proiect pe care l-am realizat cu Asociaţia Team Work, a fost ,,Grădina din Cărţi’’, un proiect comunitar pentru ca tinerii din Bucureşti să poată beneficia de un spaţiu amenajat în cadrul Grădinii Botanice Bucureşti, dedicat lecturii în aer liber; era unul din proiectele înscrise în Campionatul de Bine, competiție desfășurată pe Bursa Binelui, o platformă online, unde donațiile sunt necomisionabile, lucru ce ne putea permite să încurajăm și donatorii care doresc să participe cu sume mici.

Când am intrat pentru prima oară în această organizație, totul era o noutate pentru mine, nu știam nici ce înseamnă termenul de ,,foundraising”, sau că există într-adevăr site-uri sau platforme de donații online care te ajută să înscrii un ONG, un proiect nou, să faci o donație sau să promovezi o cauză. Un moment de cotitură a fost, cum se întâmplă probabil în cazul multor ONG-uri, lipsa fondurilor. Cu toate că acest lucru a avut un impact puternic asupra resurselor de care asociația dispune, a fost o oportunitate pentru mine, ca proaspăt voluntar, să învăț cum se obțin maximum de rezultate, cu minimum de resurse, astfel că ne-am întors mai mult către voluntari, pentru susținerea organizării evenimentelor. Prin urmare, pe lângă participarea la scrierea propriu-zisă a proiectului, am desfășurat și alte activități în cadrul organizației, cum ar fi strângerea de fonduri. Chiar îmi amintesc o situație memorabilă, în ceea ce privește activitatea de foundraising, când deadline-ul pentru contactarea voluntarilor era strâns și am reușit performanța de a contacta fix 665 de oameni, chiar cu o zi înainte de Ajunul Crăciunului.

Pe lângă activitatea de strângere de fonduri, am participat și la organizarea unor standuri de donații, pe care le amenajam împreună, iar apoi stăteam fiecare să explicăm celor interesați proiectul nostru și cum anume puteau contribui la realizarea lui.

11084300_10152685464017382_1429969655600513155_n[2]

Toată activitatea mea desfășurată în această organizație a presupus și partea de comunicare și diseminare a informațiilor legate de proiect, pe lângă participarea la scrierea propriu-zisă a proiectelor și strângerea de fonduri. Astfel, am scris articole pentru blogul asociației, prin care țineam legătura cu voluntarii, cu noutăți legate de situația actuală și cum ne puteau ajuta pe măsură ce proiectul trecea de fiecare etapă a competiției, am învățat să redactez communicate de presă și, ulterior, cum anume se realizează o monitorizare media. De-a lungul acestui proiect, am învăţat să mă încred în forţele proprii, mi-am dezvoltat creativitatea şi capacitatea de a coordona mai multe activităţi simultan, iar astfel să îi pot ajuta pe cei din jur.

Însă, din dorinţa de a fi mereu implicată în cât mai multe lucruri noi, am simţit nevoia de a realiza încă o activitatea de voluntariat, în cadrul MAIE- Mişcarea pentru Acţiune şi Iniţiativă Europeană. Însă şi aici, am ales să experimentez mai multe faţete ale aceleiaşi monede, şi am ales poziţia de Junior Project Manager. Ceea ce m-a atras în această organizaţie, în plus faţă de experienţa mea anterioară, a fost că m-am putut implica într-o problemă actuală, concretă, cu care se confruntă comunitatea, şi anume nevoia de oportunităţi şi programe educaţionale coerente pentru ca tinerii din România să se poată implica direct în comunitatea lor, prin dezbateri şi actiuni de voluntariat.

Deși activitatea mea ca voluntar este relativ recentă, pot spune că am reușit să învăț din fiecare sarcină câte ceva nou, chiar dacă deadline-urile strânse și luxul timpului liber nu stârnesc invidia nimănui. Spre exemplu, ca voluntar în managementul de proiecte, a fost nevoie să mă ocup întotdeauna de detalii, să cercetez sursele de finanțare oferite de sponsori, și cum anume se pliază proiectul pe condițiile deloc puține ale potențialilor finanțatori, iar acest lucru presupune mult timp liber și atenție.

Datorită implicării în cadrul proiectului ,,O oră pentru democraţie’’, pe care organizaţia MAIE îl desfăşoară în prezent, mi-am dezvoltat abilităţile de vorbit în public, am căpătat experienţă în domeniul voluntariatului, şi implicit al scrierii de proiecte, experienţă pe care plănuiesc să o fructific, iar pe viitor să atrag şi alţi tineri. Așa că, dacă ți se oferă vreo astfel de ocazie, profită de ea, că merită pe deplin. Cel puțin la mine a meritat.

Sursa imaginii: Facebook

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here