Jocurile Olimpice Tokyo 2020: 79,000 de electronice reciclate pentru fabricarea medaliilor

0
43

Este aceeași poveste pe care o auzim tot timpul în presă, spusă și respusă, până când cineva chiar ia inițiative pentru a contribui la o planeta mai responsabilă și sustenabilă. Deoarece Jocurilor Olimpice de vară din Tokyo sunt în febra organizării, s-a aflat ce idee inovativă au avut pentru fabricarea medaliilor, torței și podiumului.

Reciclarea este una dintre cele mai ușoare metode prin care putem contribui proactiv la o planetă mai curată. Cu toate acestea, este nevoie doar de o căutare pe Google ca să aflăm statisticile dezastroase: anual, 3% din deșeuri ajung în oceane, echivalentul a 8 milioane de tone. La polul opus, sunt și vești îmbucurătoare: țările OECD domină top-ul celor mai responsabile țări în privința eliminării deșeurilor. Țări precum Germania, reciclează 68% dintre deșeuri, altele precum Coreea de Sud au investit 2% din PIB în programe Green Growth.

Cu atât mai mult, oricare dintre noi poate aduce un impact doar prin deciziile pe care le luăm în fiecare zi. Spre exemplu, o singură sticlă de plastic reciclată economisește suficientă energie pentru a rula un bec de 100 de wați timp de 4 ore. De asemenea, creează cu 20% mai puțină poluare a aerului și cu 50% mai puțină poluare a apei decât ar fi creat la fabricarea unei sticle noi.

Privind situația actuală, și deoarece schimbarea nu vine doar de la o singură persoană, organizatorii Jocurilor olimpice din 2020 au implicat cetățenii în colectarea a peste 79,000 de electronice sub sloganul „Be better, together – for the planet and the people”, având contribuitori 1,300 de instituții educaționale și 2,100 de magazine de retail.

Așa arată designul medaliilor în care au fost investite 32 de kilograme de aur, 3500 de argint și 2200 de bronz, procesate din materialele reciclate.

Inițitiva aceasta a avut precedent la Jocurile Olimpice de la Rio în 2016, însă la o scală mult mai scăzută, (doar 30% din medaliile de argint și bronz au fost obținute din materiale reciclate) ceea ce face evenimentul de anul viitor să fie cea mai eco-friendly olimpiadă.

Surse foto: businessinsider.com

Surse info: businesstoday.in, worldatlas.com, ourworldindata.org, rubiconglobal.com