vineri, martie 29, 2024
Recrutare IQool
AcasăEducație & carierăJob și internshipJoburi pentru studenți există. Dar te poți împărți între facultate și serviciu?

Joburi pentru studenți există. Dar te poți împărți între facultate și serviciu?

Sigur cunoști sentimentul ăla când cauți joburi pentru studenți și nu găsești nimic care să te mulțumească. Cele mai frecvente opțiuni implică joburile de asistent comercial (vânzător) și pe cele de promoter.

Însă, înainte de a te decide pe ce post vrei să aplici, ești absolut sigur că vrei să te angajezi? Trebuie să îți stabilești foarte bine obiectivele înainte de a face acest pas. Noi îți venim în ajutor cu o listă de avantaje și dezavantaje ale jobului în timpul facultății. Nu am vrea să te lași vrăjit de ofertele de joburi pentru studenți care par atractive, fără a te gândi la consecințe.

Cele prezentate mai jos se aplică în cazul joburilor în timpul săptămânii.

Joburi pentru studenți – avantaje

  1. Devii responsabil – un loc de muncă te responsabilizează și cu cât mai devreme dobândești această calitate, cu atât mai bine. Vei învăța să respecți anumite reguli (să ajungi la oră fixă), să lucrezi în echipă (dacă e cazul), să îți asumi ceea ce faci, indiferent că e vorba de un lucru bun sau rău.
  2. Îți organizezi mult mai bine timpul – vei aprecia fiecare minut din timpul tău și să nu îl vei mai irosi. O să fii pus în situația de a jongla între job și facultate și să ajungi la timp indiferent de situație. Punctualitatea este una dintre cele mai apreciate calități de către angajatori și nu numai. Sfatul nostru este să înțelegi importanța ei pentru a nu te confrunta cu situații neplăcute.
  3. Câștigi bani – probabil pentru asta te angajezi. E cel mai mare avantaj al unui job în timpul studenției. Banii nu strică niciodată, iar satisfacția e cu atât mai mare cu cât tu singur ai muncit pentru ei.

Joburi pentru studenți – dezavantaje

  1. Mai puțin timp liber – pe scurt, nu o să te bucuri de prea multă distracție. Timpul tău liber se va înjumătăți sau chiar va dispărea cu totul, mai ales dacă programul de la job va fi full-time.
  2. Scade prezența la facultate – cu siguranță vei fi nevoit să mai lipsești de la facultate ca să ajungi la job. Dacă ai ghinionul să ai profesori care cer prezență, cu atât mai rău.
  3. Mai puțin timp pentru teme/învățat – dacă vrei să lucrezi în timpul facultății, să știi că vor crește șansele de a nu intra în examene sau de a avea restanță. Mai întâi, pentru că nu vei avea aceeași energie ca să duci la bun sfârșit temele/proiectele. Apoi, e posibil ca facultatea să treacă pe locul doi în prioritățile tale odată ce ajungi să câștigi proprii bani.

Joburi pentru studenți – o necesitate pentru mulți

Ziceam la început că trebuie să îți prioritizezi obiectivele. În funcție de asta trebuie să alegi dacă vrei să te angajezi sau nu, ce tip de job să alegi, în ce domeniu. Orice experiență profesională contează, însă, dacă țintești spre un post înalt, nu te va ajuta foarte mult experiența de vânzător.

Din păcate, unii studenți sunt nevoiți să lucreze din cauza situației financiare. Nu toți părinții își permit să își întrețină copiii la facultate. Sumele lunare necesare pot fi, pentru unii, foarte mari. Locurile în cămine sunt limitate, chiriile foarte scumpe. Este mult mai greu să te dezvolți profesional în domeniul în care îți place atunci când nu ai sprijin financiar de acasă. Pentru astfel de studenți, un job poate părea foarte avantajos deoarece este o sursă de venit importantă. Uite aici și alte moduri de a face bani dacă ești student, sigur te vor ajuta.

Dar, dacă te afli în categoria celor care se pot descurca financiar și nu caută neapărat unul dintre multele joburi pentru studenți disponibile, eu cred că cel mai bine e să pui pe primul loc facultatea și dezvoltarea în domeniul pe care ți l-ai ales. Mergi la stagii de practică în domeniul tău, la internshipuri (poate chiar plătite), voluntariate, la orice fel de eveniment care te poate dezvolta profesional și personal.

Situația ideală e să îți găsești un job cu program flexibil, bine plătit și să aibă legătură cu domeniul tău de studiu. Însă știm că nu e așa de simplu să îl găsești.

Tu ce crezi: e recomandat sau nu să lucrezi în timpul studenției?

Sursă foto: studentpenet.ro

Irina Ciobotaru
Irina Ciobotaru
Sunt o persoană deschisă spre lucruri și experiențe noi. Îmi plac libertatea, independența și spontaneitatea. Mă ghidez după ideea ,,niciodată să nu spui niciodată”. Îmi place să mă exprim în scris și îmi plac provocările. De aceea m-am alăturat echipei IQool, pentru a-mi putea dezvolta abilitățile de redactor și pentru că fiecare nou articol este o provocare pentru mine.
RELATED ARTICLES

Most Popular