„Studenția cea mai frumoasă perioadă a vieții”, dar această perioadă devine puțin mai dificilă atunci când intervine și un job, mai ales un job „tipic de student”. Acesta ar putea cauza o gestionare financiară mai complexă în momentul în care îți dai seama că trebuie să te descurci cu proprii bani, iar acei bani nu sunt așa mulți precum ți-ai imaginat. Dar privind alte aspecte, există job-uri unde mergi cu plăcere pentru că îți place ceea ce faci, îți place colectivul, dar bineînțeles și partea materială.
Am vorbit cu o mică parte din studenții care lucrează într-unul dintre cele căutate fast-food-uri în raport cu mâncarea, nu cu job-ul, pentru a vedea ce înseamnă un job într-un restaurat de tip fast-food și pentru împărtăși din experiența lor. Bogdan, David, Ioana și Ivan au fost de acord să îmi răspundă la câteva întrebări privind munca într-un fast-food în minunata perioadă a unui adolescent, studenția. Aceștia sunt studenți la „Universitatea Babeș-Bolyiai” și „Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca”.

- Știm cu toții părarea generală a oamenilor despre un job la un fast-food, de ce ai ales să ai un job de acest fel?
David: Referitor la alegerea jobului, pot spune ca el m-a ales pe mine. La momentul acela era o perioadă fără activitate și am zis sa încerc și după o perioada am fost forțat de anumite împrejurări să rămân.
Bogdan: Pentru că nu am avut alte opțiuni și în esență îmi place să gătesc.
Ioana: Evident, nu a fost prima mea opțiune. Am ales să am un astfel de job din cauza faptului că job-urile part-time erau limitate, încercând să profit de această oportunitate și să încep prin a-mi face proprii bani.
Ivan: Nu este un job fizic greu, iar din fericire, colegii de la locul de muncă sunt tineri la fel ca mine, iar asta face să fim un colectiv bun.
- Un job îți răpește destul de mult timp din prioritățile tale ca student, cum reușești să îți împarți timpul în raport cu facultatea și jobul?
David: Trebuie să recunosc că singurul lucru care mă satisface pe deplin la acest loc de muncă este programul care ar putea fi adaptat în orice moment nevoilor tale. Având un orar fix la cursuri, am încercat pe cât posibil sa îl pun și la job exact la fel. În acest fel nu am avut momente critice de suprapunere.
Bogdan: E destul de chinuitor să încerc să mă împart și reușesc prin simpla voință. Aș zice că momentan nu prea reușesc.
Ioana: Nu mă așteptam să fie chiar atât de dificil având naiva impresie că nu se vor suprapune orele de la facultate cu cel de la job, neluând în considerare cât de obositor poate să fie să le faci pe amândouă. Dar cu toate astea se creează o rutină facultate-muncă.
Ivan: Într-adevăr, un job chiar îți răpește mult timp, țin minte până să mă angajez că aveam timp de orice, acum totul e făcut pe grabă.
- Având deja o experiență în acest domeniu, ai recomanda unui student să lucreze la un fast-food?
David: Depinde mult de student/persoană, dacă e vorba de un student care se afla într-un moment critic financiar, posibil sa ii aducă în vedere această oportunitate de moment.
Bogdan: Da, pentru că te învață ce inseamnă cu adevărat greul.
Ioana: Dacă ești la început și simți că ai opțiuni limitate, e un loc bun în care să înveți lucrurile de bază și să îți formezi o oarecare experiență privind job-urile ulterioare.
Ivan: Da, eu aș recomanda acest job, dacă își dorește cu adevarat să muncească undeva, i-aș recomanda, dar din punctul meu de vedere, până suntem studenți, ar fi ok să nu se grăbească, ai timp toată viața să muncești după, doar dacă este absolut nevoie sa muncești și să iți câștigi proprii bănuți.
- Un job ar însemna ceva pozitiv în care te-ar ajuta să te dezvolți sau chiar contrariul, o acțiune unde ajungi acasă cu numeroase căderi nervoase, în care parte înclini balanța privind acest tip de job? De ce?
David: În ceea ce mă privește, pot aduce în discuție doar partea pozitivă, deoarece este un loc de muncă care nu presupune muncă intelectuală (e ceva mecanic care se repetă) și ai timp de meditație și reflexie la lucrurile care sunt cu adevărat esențiale.
Bogdan: Pe partea de căderi nervoase, din simplul fapt că unitatea în care am activat eu nu oferea angajaților deloc respect sau recunoaștere pentru o treaba bine facută.
Ioana: Cred că acest job te ajută să te dezvolți ca oricare alt domeniu care implică învățare.
Ivan: Orice job are partea lui pozitivă si contrariul, dar eu privesc partea pozitivă, orice fel de muncă în viață îți arată anumite lucruri și te ajută să te dezvolți pe tine insuți, fizic dar și psihic.
- Când ești student nu ai foarte multe oportunități privind un loc de muncă, însă din experiența ta, acest job a fost prima opțiune, sau a fost doar un back-up?
David: Având în vedere situația de la acel moment a fost prima opțiune. Piața locurilor de muncă la vremea respectivă nu îți oferea prea multe oportunități.
Bogdan: A fost un simplu back-up.
Ioana: Am aplicat în foarte multe locuri înainte să aplic aici, fast-food-ul fiind „ultima variantă” pentru mine.
Ivan: Acum trăim în pandemie, într-adevar este greu acum să îți găsești un job pe care ți-l dorești tu, deci cam asta a fost prima opțiune cea mai sigură.
- Dacă există o parte bună ca student într-un asemenea domeniu care ar fi acela? Dar dacă nu, partea cea mai puțin bună care ar fi?
David: Partea buna ar fi schimbul de experiență între colegi, opinii dezbătute in timpul liber, gânduri și trăiri emoționale cu un număr mare de persoane. Încerc sa caut întodeauna partea frumoasă din orice și oricine. Părțile mai puțin bune sunt de domeniul trecutului nu are sens sa le amintesc.
Bogdan: Nu cred ca există o parte bună. Cea mai puțin bună parte e ca nu te ia nimeni în serios, ești doar un alt student.
Ioana: Depinde de facultatea pe care o urmezi tu, deoarece lucrul în domeniul acesta îți dezvoltă anumite abilități care ți-ar putea folosi ulterior în domeniul tău de studiu. Partea cea mai puțin bună, în cazul meu, este sentimentul de extenuare care te împiedică să vrei să mai lucrezi și mental pentru facultate.
Ivan: Partea cea mai bună aici ca student, este aceea că suntem mulți studenți, avem posibilitatea să ne facem programul după nevoile noastre, acesta este cel mai mare bonus pe care îl aduce această firmă.
- Văzându-te peste 10 ani, vei considera că acest job a fost o pierdere de vreme și ar fi trebuit să faci ceva ce de fapt ceva ce te pasionează sau o experiență din care ai avut ce învăța?
David: Din orice experiență poți alege ceva bun sau ceva rău. Niciodată nu regret alegerile făcute și nu regret experiența avută. Am învățat un lucru esențial: ”Greșelile nu trebuie repetate”.
Bogdan: Jobul acesta a fost în mod clar o pierdere de timp, din simplul fapt că am mai activat în domeniul fast-food înainte. Totuși, mi se pare că e o experiență care trebuie trăită de toată lumea. Dacă nu știi ce e greul cum să știi ce e ușor?
Ioana: Nu voi considera că a fost o pierdere de vreme fiindcă toți începem de undeva și ne clădim experiența în timp.
Ivan: Cu siguranță nu a fost pierdere de vreme, părerea mea este că în viață trebuie să încerci mai multe domenii ca să știi cu adevarat ceea ce îți place.