Uniunea Studenţilor din România îşi exprimă îngrijorarea faţă de deciziile luate recent de Ministerul Educaţiei Naţionale în privinţa micşorării fondurilor pentru proiectele de cercetare științifică aflate în derulare.
USR consideră că rolul cercetării în societatea modernă este unul primordial, cercetarea fiind un factor ce duce la creştere economică durabilă, astfel că impactul actului ştiinţific asupra societăţii din care facem parte este unul major. Susținem că cercetarea știițifică din România trebuie sa beneficieze de o finanțare corespunzătoare, sustenabilă și de sprijinul necondiționat al Ministerului Educației Naționale.
Măsurile anunțate de UEFISCDI prin care se comunică reducerea cu 40-55% a bugetului Proiectelor Parteneriate, a Proiectelor de Cercetare Exploratorie și a Proiectelor Complexe de Cercetare Exploratorieafectează în mod direct atât masteranzii, cât şi doctoranzii şi tinerii cercetători. Astfel, mulți dintre aceștia sunt în pericolul nu doar de a deveni șomeri, ci de a fi în incapacitatea de a-și finaliza studiile postuniversitare. Astfel, în loc să fie stimulaţi şi premiaţi pentru ideile lor, tinerii cercetători sunt complet ignoraţi de către prima instituţie care ar trebui să investească şi să creadă în ei, Ministerul Educaţiei Naţionale.
Ţinând cont de obiectivele Agendei Lisabona şi Europa 2020, ca Uniunea Europeană să devină cea mai competitivă economie din lume, alocând sume importante în cercetare, solicităm domnului Ministru Mihnea Costoiu și domnului Ministru Remus Pricopie evaluarea rolului României în acest proiect şi comunicarea de către Minister a priorităţilor în domeniul cercetării.
De asemenea solicităm soluții concrete pentru masteranzii, doctoranzii și tinerii cercetători care vor avea de suferit în urma măsurilor adoptate.