De la folk la funk, de la ritmuri electronice la soul, toate trecute prin filtrul jazzului de secol XXI, iată câteva indicii despre cum va suna concertul dublu de joi, 8 iunie, de la ARCUB. Concertul Corey MwambaInner Voice Trio este penultimul din seria de concerte de jazz de la ARCUB, curatoriate de pianistul newyorkez Lucian Ban în cadrul programului ARTIST IN RESIDENCE, organizat de Primăria Capitalei prin ARCUB.

Conectat la scena internațională a jazzului, Lucian Ban, curatorul Artist in Residence, a pregătit pentru stagiunea curentă de concerte de la ARCUB, o selecție a celor mai incitante nume care, în acest moment, fac vâlvă în topurile Downbeat și dictează noile trenduri în jazzul contemporan internațional

Din seria rarelor desfătări pentru publicul de jazz bucureștean, britanicul Corey Mwamba, unul dintre cei mai intenși și originali improvizatori ai Europei, vine pe 8 iunie la ARCUB, pentru un solo de excepție la vibrafon. Recunoscut pentru creativitatea sa, Mwamba lucrează cu o gamă largă de genuri din jazz și muzică contemporană, folosindu-se de ritmurile electronice și folk din diferite țări. Corey Mwamba a câștigat în 2007 premiul pentru dezvoltare artistică PRSF/Jerwood Foundation Take Five, iar în 2008 a fost nominalizat la categoria Inovație în cadrul BBC Jazz Awards. Mwamba a fost inclus în edițiile 62, 63 și 64 ale topului criticilor din Downbeat Annual.

Corey Mwamba s-a născut în Derby și a trăit în Londra, Mufulira în Zambia, Southampton și Birmingham. Decizia de a cânta la vibrafon a fost luată în adolescență, după ce a dat într-o carte peste o poză cu Orphy Robinson și apoi a făcut cinci lecții cu percuționistul de orchestră Lewis Dyson. Muzica improvizată, bluesul și swingul au fost printre genurile abordate de tânărul artist, care ulterior a depășit limitele jazzului și ale muzicii improvizate în colaborarea sa cu Tomorrow’s Warriors, Andy Hamilton, Master Drummers of Africa, Pat Thomas, Orphy Robinson, Lol Coxhill, Robert Mitchell și mulți alții

CoreyMwamba

Dublul concert de la ARCUB din 8 iunie continuă cu un session de jazz modern, funk și soul adus de Inner Voice Trio, care este format din trei muzicieni de jazz ai secolului XXI – pianistul Albert Tajti, basistul Michael Acker și invitatul lor din Brazilia, bateristul Matheus Jardim. Concertul de la ARCUB, Stages of the Sun, este o suită programatică alcătuită din șapte piese care, în viziunea trioului, ilustrează momentele unei zile de vară: Sunrise, Shine, Burn, Shadow, Sunset, Chill, Midnight. Ancorat în jazzul noului mileniu, Inner Voice Trio prezintă un material muzical ce depășește granițele stilistice, se inspiră din tradiția jazzului dar privește înainte spre noua formă a acestei muzici.

Albert Tajti este unul dintre cei mai reprezentativi pianiști de jazz din România. Este originar din Piatra Neamț, a absolvit secția de Compoziție Muzicală din cadrul Academiei de Muzică Gheoghe Dima din Cluj iar din anul 2011, locuiește în București, colaborând cu succes cu unii dintre cei mai cunoscuți muzicieni de jazz din România.

ALBERT TAJTI

Michael Acker este considerat unul dintre basiștii de referință ai României. Este originar din Brașov,a urmat cursurile secției de Jazz a Universității Naționale de Muzică București sub îndrumarea lui Mircea Tiberian și a avut ocazia să colaboreze cu un număr mare de muzicieni consacrați, atât din țară cât și din afara țării.

Michael Acker

Matheus Jardim, originar din Brazilia, și-a început studiile muzicale la Universitatea Federală Rio Grande do Norte. În 2013 s-a mutat în Austria pentru a urma studiile Universității de Muzică din Graz. Acum locuiește în Viena și colaborează cu muzicieni din diverse medii culturale din întreaga lume. În 2015 a ajuns în România pe scena Sibiu Jazz Festival alături de Alegre Correa și de atunci a început să colaboreze cu succes cu diverși muzicieni români.

Matheus Jardim

ARTIST IN RESIDENCE

Având drept temă propusă de pianistul Lucian Ban „Jazz-ul în secolul XXI – de la tradiție la avangardă”, programul ARTIST IN RESIDENCE continuă în 2017 seria concertelor de jazz cu proiecte originale, care vor fi prezentate în premieră pe scena ARCUB. Programul se remarcă printr-o selecție spectaculoasă de muzicieni români și internaționali.

Programul ARTIST IN RESIDENCE invită muzicieni de jazz să curatorieze un sezon de concerte cu o temă propusă de ei înșiși. Artiștii în rezidență devin curatori și performeri ai unor stagiuni tematice care prezintă publicului din București muzicieni români și internaționali în proiecte ce ilustrează tema aleasă. Programul își dorește să devină o pepinieră pentru noile direcții în jazz-ul românesc și european, o platformă pentru creativitatea scenei muzicale din România

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here