Printre evenimentele culturale din Cluj-Napoca ce nu trebuie ratate se numără, cu siguranță, și Jazz in the park. „Festivalul care a redat clujenilor Parcul Central” a reușit să impresioneze plăcut și în 2017. Timp de o săptămână, orașul a fost gazda unor petreceri tematice, reprezentații artistice și activități de implicare în comunitate.
Ingredientul principal – diversitate
„Cel mai mare festival cu suflet jazz din România” a împlinit recent cinci ani. Deși a crescut vizibil de la an la an, pentru această ediție s-a dorit o dezvoltare a sa pe trei planuri: muzical, ca mărime și ca impact în comunitate. Zis și făcut!
Peste 70.000 de participanți s-au bucurat de experiența Jazz in the park. Mai mult de 200 de artiști din 15 țări au concertat pe cele 9 scene amenajate pe malul Someșului, pe străzile din oraș, la Opera Maghiară, dar și lângă groapa de gunoi de la Pata Rât, adică adăpostul celei mai izolate comunităţi a orașului.
Vintage Trouble, Dhafer Youssef, Jojo Mayer și trupa lui, Nerve, Susana Baca, Viva Vox, Dario Rossi, Barcelona Gipsy Balkan Orchestra au fost doar câteva din numele care au adus influenţe actuale și combinații ale jazzului cu alte stiluri, de la rock, funk şi până la electro.
Jazz in the park nu este doar despre muzică
Când vine vorba despre activități și experiențe, festivalul se poate lăuda cu un portofoliu excelent. Ai la dispoziţie hamace și tot felul de șezători confortabile. Poţi găsi pături de care să te bucuri alături de prieteni, o mini-bibliotecă și fotolii din puf. Ai numeroase ocazii de a participa la lansări de carte și lecturi de poezie – orice variantă preferi, e clar că relaxarea e la ea acasă.
Și cei care nu pot sta locului și simt nevoia să facă mereu ceva au de unde alege: tiroliane, biking sau zonă de gaming. În plus, pavilionul UAD din Parcul Central este transformat într-o expoziție de pictură și sculptură a studenților Universității de Artă și Design din Cluj-Napoca. Ea adaugă un suflu nou pe lângă Târgul Vintage prezent în fiecare an.
JIVIPEN („viață” în limba romani) este un proiect planificat pentru a fi implementat în perioada 2018-2021. Acesta abordează rasismul cotidian și structural, iar ediţia sa pilot s-a desfăşurat în cadrul Jazz in the park.
Eveniment social, nu doar cultural
Unul dintre obiectivele evenimentului este acela de a face muzica de calitate accesibilă tuturor. Tocmai de aceea intrarea este liberă în toate locurile publice în care este organizat festivalul.
Organizatorii își mai doresc, însă, să determine oamenii să se implice în problemele comunității și să caute soluții pentru acestea. Așa a luat naștere Fondul Jazz in the park, sistemul bazat pe existența unui bilet neobligatoriu de minim 10 lei. Anul acesta s-au strâns 13.500 de euro. Banii vor finanța inițiative culturale, sociale și educaționale pentru cei 1500 de oameni din cea mai defavorizată și izolată comunitate din Cluj.
Ar mai fi multe de spus despre Jazz in the park, căci ideea de bază a evenimentului în sine este una genială. Festivalul reușește să redefinească, prin muzică și cultură, spațiul public. Personal, experiența mi se pare grozavă. Ea este precum o „gură de aer proaspăt”: cu un vibe relaxant.
sursă foto: jazzinthepark.ro