Javier Bardem revine pe marile ecrane din Romania

0
36
Javier Bardem revine pe marile ecrane din Romania in comedia “Cel mai Tare Sef”

Bucuresti, 22 septembrie. Javier Bardem, unul dintre cei mai cunoscuti actori ai momentului castigator al premiilor Oscar, Globul de Aur, Goya si Bafta, revine pe marile ecrane din Romania in rolul principal din “Cel mai Tare Sef”, cea mai noua comedie a multi-premiatului regizor spaniol Fernando Leon de Aranoa. Filmul intra in cinematografele din tara pe 4 noiembrie.

Pelicula a obtinut multiple premii Goya (Oscarurile spaniole) pentru Cel mai bun Film, Cel mai bun Regizor, Cel mai bun Actor intr-un Rol Principal, Cel mai bun Scenariu Original, Cea mai buna Muzica, Cel mai Bun Montaj. Premiera internationala a avut loc pe 15 octombrie 2021 in Spania, filmul lui Aranoa obtinand peste 6,5 milioane dolari la box-office-ul mondial.

“Cel mai Tare Sef”, o oglinda a unor vremuri in care solidaritatea, etica si binele comun par sa fi fost sterse din contractul angajatului

“Cel mai Tare Sef” este o comedie dramatica care spune povestea angajatilor companiei spaniole Básculas Blanco, o organizatie care produce cantare industriale, si care asteapta vizita iminenta a unui comitet care va stabili daca merita sau nu Premiul local de Excelenta in afaceri. Astfel totul trebuie sa fie perfect. Proprietarul companiei, Blanco (Javier Bardem) face toate eforturile posibile pentru a rezolva problemele angajatilor sai. Blanco joaca un rol foarte important in aceasta poveste tragicomica a unui ecosistem industrial. Cu toate ca filmul este o comedie, apasa puncte sensibile ale societatii de azi si examineaza cu atentie relatiile personale si profesionale din cadrul unei afaceri de familie care coordoneaza sute de muncitori.

“Iscusit, fermecator si manipulator, Blanco este cel care tine degetul pe cantar, cel care trage sforile dupa bunul plac. Blanco este un personaj carismatic, un jucator care se implica fara rusine in viata personala a angajatilor sai pentru a imbunatati productivitatea companiei. Un personaj cu care ne identificam, in ciuda naturii sale lipsita de scrupule. Cred intr-un cinema complex si ambitios din punct de vedere artistic, unul care sa arate lumii cine suntem cu adevarat; si care, in acelasi timp, reuseste sa ne amuze si sa ne provoace din punct de vedere emotional, fara sa ne dezicem de adevar si de lirismul vietii. Acesta este cinemaul care demonstreaza ceea ce suntem si ceea ce vom deveni intr-o buna zi”, declara regizorul Fernando Leon de Aranoa.

“Cel mai Tare Sef” este imaginea in oglinda a unui alt film de succes al regizorului spaniol, pelicula „Mondays in the Sun”. Un film abordeaza problema somajului, iar celalalt descrie procesul precar al angajarii folosind chei estetice si narative similare, fiind o poveste despre vietile interconectate ale oamenilor de pretutindeni. “Cel mai Tare Sef” este un portret al depersonalizarii si al deteriorarii relatiilor profesionale, o autopsie a epocii in care solidaritatea, etica si binele comun par sa fi fost sterse de pe contractul angajatului.

Dintre toate provocarile cu care ne-am confruntat, gasirea echilibrului dintre comic si tragedie a fost cea mai riscanta. Gelozia, abuzul, tradarea, puterea, fidelitatea, rivalitatea, razbunarea, ambitia, sexul si chiar moartea sunt temele acestei tragedii care ar putea sa aiba loc oriunde in lume. Cantarul este o metafora universala a ideii de justitie: Blanco incearca cu orice pret sa restabileasca echilibrul financiar al companiei, concluzioneaza regizorul.

Javier Bardem, un actor de Oscar cu o cariera de peste 30 de ani

Nascut in Las Palmas de Gran Canaria, Javier Bardem provine dintr-o familie de actori. Este fiul actritei Pilar Bardem, fratele actorului Carlos Bardem si nepotul regizorului Juan Antonio Bardem. Si-a inceput cariera la o varsta frageda cu o serie de roluri in seriale si filme spaniole.

In 2002, sub regia lui Fernando León de Aranoa, a jucat in „Mondays in the Sun”, film care i-a adus, printre alte premii, Premiul Goya pentru cel mai bun actor. In 2004, a jucat in „The Sea Inside” (2004), regizat de Alejandro Amenábar, ceea ce i-a adus un premiu Goya pentru cel mai bun actor, Cupa Volpi la Festivalul de Film de la Venetia si o nominalizare la Globurile de Aur.

In 2007 a jucat in „No Country for Old Men”, in regia lui Joel si Ethan Cohen, film pentru care a castigat, printre multe altele, un premiu BAFTA, un Glob de Aur si Oscarul pentru cel mai bun actor intr-un rol secundar. In acelasi an, a jucat in filmul lui Mike Newell „Dragoste in vremea holerei”, si in „Vicky Cristina Barcelona”, regizat de Woody Allen, alaturi de Scarlett Johansson si Penélope Cruz.

In 2010, Javier a jucat in „Biutiful”, de Alejandro González Iñárritu, castigand premiul pentru cel mai bun actor in cadrul Festivalul de Film de la Cannes, premiul Goya pentru cel mai bun actor si o nominalizare la premiile Oscar. In acelasi an, a jucat in „Eat, Pray, Love”, de Ryan Murphy, alaturi de Julia Roberts. Sub regia lui Terrence Malick, Javier a jucat in „To the Wonder” (2012) si in acelasi an a interpretat rolul raufacatorului in filmul „Skyfall”, regizat de Sam Mendes.

In „Piratii din Caraibe: Razbunarea lui Salazar” (2017), regizat de Joachim Rønning si Espen Sandberg, Javier joaca rolul capitanului Salazar, inamicul lui Jack Sparrow, celebrul personaj interpretat de Johnny Depp. Tot in 2017, a jucat alaturi de Jennifer Lawrence in „Mother!”, un thriller regizat de Darren Aronofsky. In 2017, s-a intors sa lucreze cu León de Aranoa in „Loving Pablo”, interpretandu-l pe Pablo Escobar, ceea ce i-a adus premiul publicului la Premios Platino del Cine Iberoamericano si o nominalizare la premiile Goya pentru cel mai bun actor. In 2018, a jucat in „Everyone Knows”, regizat de Asghar Farhadi. Alte lucrari recente includ „The Roads Not Taken” (2020), al regizoarei Sally Potter.

Fernando Leon de Aranoa, 12 premii Goya din partea Academiei Spaniole de Film

Fernando Leon de Aranoa a scris si regizat lungmetrajele „Familia” (1996), „Barrio” (1998), „Mondays in the Sun” (2002), „Princesas” (2005), „Amador” (2010), „A Perfect Day” (2015), „Loving Pablo” (2017) si „The Good Boss” (2021).  Regizorul si-a prezentat filmele la cel mai prestigioase festivaluri de film din lume, precum San Sebastian, Berlin, Sundance, Cannes, Venetia si Toronto. Munca sa i-a adus douasprezece premii Goya din partea Academiei Spaniole de Film, trei dintre ele pentru cel mai bun regizor, doua pentru cel mai bun scenariu si unul pentru cel mai bun film. A fost distins cu premiul Silver Shell la Festivalul de Film San Sebastián pentru cel mai bun film si pentru cel mai bun regizor, dar si cu trei premii Fipresci din partea criticilor de specialitate, un premiu Ariel, doua nominalizari Donatello si premiul Luis Buñuel pentru cel mai bun film ibero-american.