Jack-in-the-box – Nu știi niciodată ce se află in spatele unui CV

0
823

Orice companie a ajuns mare doar având angajaţi capabili de partea sa. Găsirea celor mai buni angajaţi este din această cauză o activitate permanentă și o provocare continuă.cve

Spunem cu totii că procesul de angajare se bazează pe identificarea candidatului cu cele mai bune competențe, experiențe și capacități personale cerute de un job, dar selecţia se bazează in principal pe CV-ul personal și interviu.

Candidatul este însă pentru angajator asemenea unui jack-in-the box, jack-in-the-boxfaimoasa jucărie a copilăriei sub forma unui cub colorat și închis, în care nimeni nu știe ce se găsește până nu răsucește un resort lateral pentru ca neașteptata jucărie dinăuntru să ţâșnească afară, propulsată de un arculeţ…

Ca angajator nu poţi fi sigur niciodată de ceea ce ai în faţă – fie un CV, fie un candidat la interviu: pentru că și un CV și un interviu pot fi cosmetizate astfel încât să arate bine, mult mai bine decât realitatea, sau, din contră, o prezenţă timidă poate fi, dacă ajunge să treacă de interviu, o surpriză placută la locul de muncă.
Ideea care a stat la baza construirii instrumentelor de testare ale job360.ro este tocmai revelarea, din punct de vedere psihologic, intr-un mod imparţial, a personalităţii candidatului. Prin 3Angle si EU360, două teste de evaluare nou create și rafinate de către specialiști cu experiență in psihologie organizațională, angajatorul are la dispoziție unelte știinţifice de “citire” a candidatului, unelte ale căror rapoarte nu stau la îndemână candidatului însuși pentru a putea fi cosmetizate, dar care stau la indemâna acestuia pentru autocunoaștere și dezvoltare personală.

Pe job360.ro angajatorul câstigă timp in recrutare: poate filtra CV-urile prin profilurile 3Angle, poate viziona interviuri online, doar prin simpla introducere a joburilor spre postare cu adăugarea filtrelor.

3Angle reprezintă un model explicativ al rolului pe care candidatul şi-l asumă în diverse contexte, în relaţia sa cu tot ceea ce îl înconjoară, văzut prin prisma poziţiilor ocupate într-o familie: tată, mamă, copil. 3Angle acţionează pe mai multe niveluri şi integrat, putând fi folosit atât pentru orientarea vocaţională a candidatului, consilierea sa în carieră, cât si pentru dezvoltarea sa personală. Pentru angajator, 3Angle relevă comportamentul, atitudinile, reacţiile psihice şi vectorii de forţă ai candidatului, în aşa fel încât rolul pe care acesta şi l-a ales să îl sprijine într-o dezvoltare pe toate planurile. De asemenea, foarte important pentru angajator, rezultatul dezvăluie care este profilul candidatului, deschizându-i acestuia din urmă noi direcţii de căutare personală şi ajutându-l să se sprijine pe cine este el cu adevărat, nu pe ceea ce pare a fi. În actul autodescoperirii candidatul îşi va găsi esenţa, care nu este neapărat legată de aşteptările celorlalţi, ci este vie, puternică, încărcată de semnificaţii. În acelaşi timp, însă, angajatorul va fi capabil să perceapă nuanţele sinelui candidatului aşa cum sunt ele în intimitatea lor, nu aşa cum sunt prezentate lumii exterioare.

Testul EU360 este construit pe modelul celor cinci factori de personalitate şi,  beneficiind de el, utilizatorul poate să se redescopere  în contextul muncii şi al interacţiunii cu celelalte persoane. Rezultatul este conceput sub forma unui raport extins asupra a cinci trăsături de personalitate – extraversie, deschidere, implicare în muncă, agreabilitate şi stabilitate emoţională – raport ce îl inspiră pe candidat să îşi conştientizeze vulnerabilităţile, trăsătura dominantă şi abilităţile ce pot fi dezvoltate pentru a-şi atinge potenţialul.

Raportul final spune ce structură de personalitate are utilizatorul şi în ce fel determină aceasta comportamentul său în diverse activităţi. Astfel îşi va putea crea o imagine mai amplă asupra manierei în care reacţionează în situaţii conflictuale sau stresante, cum îşi crează conexiuni cu cei din jur, asupra atitudinii faţă de sarcinile primite şi de locul de muncă, asupra modului în care preferă să rezolve problemele şi în care se raportează la carieră.

Aceste unelte, create de job360.ro pentru angajatori şi candidaţi deopotrivă, castigă timp recrutorilor să se reinventeze şi să regândească procesele, le pun in faţă tema la zi :“ tehnologia care simplifică munca”, ajungând uşor la informatia despre om, nu doar despre CV-ul sau.
O mulțime de oportunități pot fi ratate aplicând doar standardele tradiționale într-un proces de recrutare rigid. Cei mai buni candidați nu se potrivesc perfect cu checklisturile și cu cerințele prescrise.

Echipa job360.ro nu crede doar în actul unei bune recrutări; priveşte în viitor. Recrutorii buni ocupă poziţiile libere din firmele lor. Recrutorii cu adevarat mari sunt eficienţi și sunt bine conectaţi. Excelenţa în recrutare însă, va căuta întotdeauna povestea candidatului din spatele CV-ului.

de Bogdan Păun, Senior Consultant job360.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.