Izolați în România

  0
  55

  Muzeul Național al Țăranului Român vă așteaptă luni, 29 mai 2017, de la ora 19, la Cinema Muzeul Țăranului, la proiecția episoadelor 5 și 6 ale serialului Izolați în România. Realizator: Dite Dinesz. Intrarea este liberă.

   Episodul 5, Mehedinți

  Singurătatea e neputința care apare la capătul vieții

  Coada Cornetului e un cătun în Munții Mehedințului care, deși are numele pe un indicator rutier, nu are drum până sus. După ce drumul forestier se transformă într-o potecă, îi întâlnești pe Vasile și Mărioara, Petre și Maria. De-o viață trăiesc aici sus, iar bătrânețea i-a prins singuri într-un cătun aproape pustiu.

  Petre merge în fiecare zi să-și ajute vecinii, deși el e adus de spate și mai mult tace. Are o potecă ce duce la fântână și pe care merge numai el, o jumătate de oră, în fiecare zi. O altă potecă, altă oră de mers, îl duce la o răscruce unde, o dată pe săptămână, vine pâinea. Zece pâini pentru el și zece pentru Vasile. Le îndeasă pe toate într-o desagă ce-o poartă în spate.

  Vasile nu mai poate să meargă nici după apă, dar o îngrijește pe Mărioara care stă la pat. Nici un medic n-a urcat la ei, ori vreun asistent social.

  Peste munte, la Isfani, e vremea cositului. Un alt cătun fără drum, cu zece familii.

  Episodul 6, Delta Dunării

  Ajungi la ei cu barca, după ce ai mers 4 ore cu nava Pasagerul până la Sulina. Deși vara îi caută turiștii, ei rămân oamenii pustiului. Arareori au vecini și oriunde ar vrea să ajungă, trebuie să treacă o apă. Ne reîntoarcem în Delta Dunării după 10 ani și găsim mai puțini oameni. Locul lor e luat tot mai mult de ape și vegetație.

  Pe un canal ce ducea odată către Sfiștofca a apărut un schit. Părintele Nectarie e convins că abia aici, la pustie, începi să te aduni.

  foto ep.5_5

  LĂSAȚI UN MESAJ

  Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
  Introduceți aici numele dvs.