Irina Ursache: muncă, talent și pasiune

0
242
Irina Ursache

Irina Ursache este o tânără în vârstă de 25 de ani, originară din Vatra Dornei, Suceava, care a reușit prin intermediul pasiunii pentru modă să profeseze ca designer vestimentar. După ce a absolvit Colegiul de Artă din Suceava din Suceava și Universitatea Națională de Arte din București, și-a continuat studiile ce țin de domeniul modei la Universitatea Kingston din Londra, oraș în care s-a stabilit și are deja succes cu creațiile sale. În ceea ce privește cariera sa, un prim pas important făcut a fost colaborarea cu Ruby, cântăreața care a purtat o piesă din ținuta creată de Irina în videoclipul „Soare pătrat”.

De unde a început pasiunea ta pentru modă?

Încă de când eram foarte mică am avut o înclinație către acest domeniu. Realizam schițe cu și despre haine și eram atrasă de ideea de a-mi creea propriile ținute, ceea ce m-a ajutat încă de la o vârstă fragedă să știu care e drumul pe care îmi doresc să-l parcurg.

Ce înseamnă, în opinia ta, a fi un creator de modă de succes?

Să fii un creator de modă de succes înseamnă ani buni de muncă, iar uneori, talentul și pasiunea nu sunt suficiente pentru această meserie, pentru că apar mereu noi cerințe la care trebuie să te adaptezi. Sunt de părere că adaptarea la reguli noi reprezintă o sacrificare de sine, însă eu am căutat mereu să nu mă dezic de personalitatea mea în ceea ce creez. Oricât de mult contează pentru o persoană să avanseze în lumea modei, cred că aceasta poate avea succes doar când transpune părți din ea în ceea ce iubește să facă.

Care sunt avantajele și dezavantajele acestei meserii?

Pentru mine, avantajele sunt reprezentate de faptul că îmi urmez pasiunea, care acum face parte din ADN-ul meu. Știu că nu pot fi altfel, sunt o artistă și o creatoare de ceva nou. Creez din trăirile mele și în funcție de stările pe care le am, ceea ce înseamnă un alt avantaj pentru mine, adică acela că această meserie înseamnă o descătușare care mă aduce mai aproape de esență, de cine sunt cu adevărat. De asemenea, pot colabora cu oamenii ce reprezintă categoria persoanelor publice, pe care înainte puteam să le văd doar la televizor sau pe internet. În ceea ce privește dezavantajele, aș putea spune că acestea nu ar trebui să existe când iubești ceea ce faci. Aș aminti totuși aici, în cazul meu, distanța care ma desparte de țara natală, familie și prieteni.

Cum arată o zi din viața unui designer vestimentar?

Totul depinde de la o zi la alta. Referindu-mă la mine, pot spune că sunt zile în care sunt punctuală, totul este calculat și reușesc să-mi fac treaba, fie că e vorba de atelierul de creație sau de prezentarea ținutelor. De asemenea, sunt zile pe care le petrec doar creând, iar în perioada aceea trebuie să mă rup de rutina zilnică. Mie îmi place să visez cu ochii deschiși, să merg în afara orașului pentru a descoperi noi concepte. Deși poate părea abstract, chiar și cafeaua băută într-un decor diferit mă aduce într-o stare excelentă de creație.

Care a fost prima ta creație?

Prima creație pe plan profesional a fost „Hidden Place” și a însemnat un pas înainte, destul de important pentru cariera mea.

Care sunt sursele de inspirație pentru creațiile tale?

Inspirația e o stare pe care vrei să o expui în mod fizic sau material. Creez în funcție de puterea sentimentului pe care care îl am în acea zi. Dacă e unul puternic, indiferent că e trist sau nu, acesta este un motiv de a-i da viață și de a-mi pune amprenta asupra lui prin intermediul a ceea ce fac.

Cum ți-ai descrie creațiile?

Creațiile mele sunt eu, Irina. Cândva o Irina care se joacă cu pastelurile într-un fairytale, iar altcândva o Irina puțin punk, iritată de ceea ce vede în jur, dar care găsește scoica salvatoare de retragere în interiorului ei. Tot ce creez e spontan și trebuie să mă reprezinte.

Cui se adresează hainele pe care le faci?

Hainele făcute de mine se adresează persoanelor care au o afinitate pentru artă, celor care au habar despre ce se întâmplă în această lume paralelă și celor care sunt empatici și știu să vadă dincolo de un brand.

Care este cea mai des întâlnită cerere a clienților tăi?

„Vreau ceva care să mă facă să arăt fancy, la fel de cool ca influncerul pe care îl urmăresc”. Nu pot decât să spun că mă dezamăgește această atitudine pentru că trebuie să fim noi în hainele pe care le purtăm, să nu fim încorsetați în stilul altei persoane.

Care este cel mai sonor nume care a apelat la serviciile tale?

Cântăreața Ruby a purtat în unul dintre clipurile ei o piesă din colecția “Hidden Place”, respectiv acei pantaloni roz.

Ce înseamnă în viziunea ta să ai stil?

Să ai stil e ceva complex. După cum văd eu oamenii, le e tot mai greu să se îmbrace fără să nu se îndrepte către același stil sau catastrofă vestimentară. Stilul ținutei trebuie să îl dai tu, să fii simplu. Deși în modă suntem nonconformiști, în viața de zi cu zi trebuie să ne păstrăm low key, pentru că e o linie atât de fină pe care o încălcăm prin prea multe accesorii și prea multe culori puse pe noi. O ținută la care atunci când te uiți să nu te doară ochii, să arate plăcut din punct de vedere cromatic și să fie în mărimile potrivite pentru a nu da în ridicol înseamnă o ținută perfectă. O persoană are stil când se mișcă liber, fără a fi jenată de hainele pe care le poartă. Hainele lejere, care te fac să te simți confortabil te ajută să te exprimi cel mai bine. Moda nu trebuie urmată dacă îți pune atuurile în umbră.

În ce direcție crezi că se îndreaptă moda?

Moda merge în ce direcție decidem noi. Consider că aceasta este o vânzătoare de iluzii uneori, pentru că nu este perfect pliabilă încât să acopere toate domeniile. Cu siguranță, un om practic nu va rezona și nu va lua în seamă vreodată considerentele modei.

Cum crezi că este văzută moda în Romania de către oamenii care nu au nicio legătură cu acest domeniu?

Moda în România este privită cu alți ochi. Bineînțeles, avem artiști buni și în țară. Consider că șansa de dezvoltare nu e cu totul pierdută și mi se pare că și cei care nu lucrează în domeniul acesta au devenit mai înțelegători și mai doritori de a se pune la curent cu tendințele și așa-zisul bun gust.

În ceea ce privește hainele, de ce crezi că pentru români nonconformismul înseamnă de obicei ceva ciudat sau chiar inadmisibil?

Cred că oamenii numesc ciudat în România tot ce este prea departe de natura lor și de starea lor de echilibru. Nonconformismul este ca un țipăt care atrage atenția și epatează, mai ales într-o lume în care oamenii au o rutină, inclusiv în selecția vestimentară și teama de a nu cădea prada ridicolului.

Ce personalități din lumea modei apreciezi cel mai mult și ce reușesc ele să-ți transmită prin creațiile lor?

Personalitățile pe care le apreciez cel mai mult sunt: Nicholas Kirkwood, Gilles Mendel, Giuseppe Zanotti, Reese Blutstein, Donatella Versace. Aceștia sunt o parte din oamenii a căror eforturi le admir deoarece creațiile lor îmi transmit curaj.