Galeria H’art aflată pe strada C.A Rosetti nr.25, etajul 5 s-a deschis în Bucureşti în anul 2002. Scopul principal al acestei galerii este promovarea artei contemporane românești. Focusul este îndreptat spre generaţia de artişti de după căderea regimului comunist din 1989.
Pe 13 februarie a avut loc vernisajul expoziţiei de colaje “Făt Frumos cel urât”. Expoziţia a adunat o serie de colaje ale artistului Ion Bârlădeanu de la începutul anilor 80. Colajele contruiesc o lume suprarealist-grotească cu personaje groteşti în care totul pare posibil. Aceste colaje au pornit dintr-o joacă, artistul lipea bucaţi din ziare pe carton, iar astăzi din joaca lui noi suntem plăcut impresionaţi de migala şi imaginaţia cu care le-a creat.
Multă lume a venit să îl cunoască, să îl fotografieze şi să afle mai multe despre colaje. Artistul explică la fiecare colaj substratul , iar dacă nu înţelegeam ceva, întrebările erau binevenite. Nu se aştepta să vină aşa multă lume şi poate încă nu s-a obişnuit cu atenţia îndreptată spre el. Ion Bârlădeanu a trăit în caţiva ani câţi alţi artişti trăiesc într-o viaţă. Ion Bârlădenau a selectat timp de mai bine de treizeci de ani imagini din reviste și le-a combinat în așa fel încât a realizat colaje unice, care au o poveste de spus.
Artistul Ion Bârlădeanu este probabil unul dintre cei mai autentici artiști. A fost descoperit în 2008 de Ovidiu Fenes, care l-a recomandat proprietarului de galerie de artă Dan Popescu. El şi-a petrecut o parte din viaţă creând aceste colaje, ca reacţii personale la regimul comunist. El vede aceste colaje ca secvenţe dintr-un film.
Cu pălăria pe cap, demn, aidoma unui star de cinema, Nea Ion, cum îi place să i se spună are 7 clase şi a reuşit să exprime prin colajele sale pop art din ziare comuniste întreaga perioadă comunistă din România. A adus totuşi o critică ironică perioadei comuniste cu Nicolae şi Elena Ceauşescu în prim-plan în tablourile sale. Ajunge să expună la Londra, Paris şi Basel în 2010.
Chiar dacă o mare parte a vieţii Ion Bârlădeanu a fost un om al străzii, colajele lui au ajuns să se vândă cu sume enorme, după ce a fost recunoscut drept un geniu al artei contemporane. Dar până la colaje, el a visat mereu să fie star de cinema.
Regizorul Alexander Naun a făcut un film documentar intitulat The World According to Ion B., film care a obținut Premiul „Emmy International” la categoria „Arts Programming”. După succesul filmului, Ion Bârlădeanu şi-a cumpărat o bicicleta .
Text și foto: Cristiana Salahoru