Ioana Curelea – fata urmărită de peste 11 mii de oameni

0
605

Ioana Curelea este o tânără urmărită de peste 11 mii de oameni pentru arta ei, s-a născut la 30 ianuarie 1996, în Ploiești. Ioana a început acest hobby în ceea ce privește arta digitală acum 5 ani, respectiv când avea 19 ani, din pură întâmplare. Este o fată obișnuită, dar cu talent mare. A început de jos, din a face portrete digitale pe un telefon cu ecran mic și a urcat treptat la ceva mai bun cu multă voință și ambiție pentru a face ceva bun din acest hobby, pentru a deveni cea mai bună versiune a ei. Ioana a studiat la Colegiul Național Ion Luca Caragiale din Ploiești, profil mate-info. Deși ea a fost pe un profil care implică matematica și informatica foarte mult, nu a ales să urmeze o profesie de genul în IT sau altele. Pasiunea ei cea mai mare a fost de când era mică arta, astfel s-a format și outlines.tw. Acum este studentă la Facultatea de Arhitectură și Urbanism din Cluj-Napoca, o facultate care o definește.

De unde s-a născut pasiunea pentru ilustrații digitale?
Este o poveste destul de lungă și nu cred că am spus-o oricui, doar familiei și prietenilor, dar nu mai este ceva cu care să mă ascund. În clasa a 12 a când am terminat, am încercat să dau la arhitectură în București, dar nu mi-a reușit din prima așa că a trebuit să stau acasă un an pentru a mă pregăti mai mult. Într-o zi, tot stăteam pe telefon, nu cred că Instagram era atât de dezvoltat în perioada aia și stăteam mai mult pe Pinterest, îmi apăreau foarte multe postări cu artă digitală, cum fac oamenii asta. Am zis să încerc să fac și eu asta pentru că aveam foarte mult timp liber, bineînțeles continuam să merg la pregătire fiindcă nu mi-am lăsat dorința de a intra la arhitectură. Așa a pornit totul, am zis să încerc și eu pe telefon, mi-am instalat câteva aplicații, m-am documentat mai mult și în timpul liber am început să desenez într-un program, inițial era destul de greu pe telefon, dar cu timpul mă descurcam mai bine în programul respectiv și m-am gândit că nu o să le postez la mine pe pagină, am să fac o altă pagină, nu mă interesa dacă cineva o să le vadă, eram fericită să-mi postez lucrurile pe care le făceam. Cam așa a început, începusem să urmăresc persoane care erau foarte pricepute în domeniu care fac artă digitală, astfel am început să-mi doresc și eu cât mai mult să fac asta, îmi doream să fie cât mai bune, cât mai calitative.


Care a fost reacția părinților tăi în legătură cu alegerea făcută?
Au fost destul de sceptici la început, ei nu înțelegeau ce fac eu pe telefon, cum desenez, dacă alea chiar sunt desene. Ei știau că făceam portrete pe hârtie dar alea durau destul de mult, îți dai seama. După ce am strâns câțiva bănuți pentru că au început oamenii să-mi ceară să le fac, la început făceam pe gratis, am strâns o sumă minoră și în câteva luni am strâns ceva bani fără să știe părinții mei. Până la urmă le-am zis ce am făcut și că am strâns și niște bănuți și că treaba asta este chiar apreciată de unii oameni. Nu pot să zic că nu m-au susținut tot timpul, m-au susținut și cu arhitectura și cu desenul, oricum ei au știut că doar asta știu să fac și nu au încercat să mă îndrepte către o altă direcție.


Ai avut o pasiune de mică pentru desen?
Da, fără să-mi dau seama tot timpul desenam ceva pe hârtie, oriunde, așa am fost de mică. Nu am zis că gata, eu știu să desenez, nu neapărat că știu, mai bine zis îmi place să fac asta. Când eram mică nu mă gândeam că atunci când am să cresc devin arhitectă, când eram mică îmi doream să lucrez într-o bancă, deoarece părinții mei aveau un prieten foarte bun care lucra într-o bancă și mai mergeam pe la el și vedeam că e așa frumos că stai frumos îmbrăcat la birou și voiam și eu asta. Când am mai crescut m-am gândit că ce aș putea să mă fac dacă îmi place să desenez.


Care este povestea din spatele numelui outlines.tw ?
Am văzut la foarte multe pagini asta, eu la început desenam doar în linie, era mult mai greu să colorezi și am observat că există și genul ăsta de desene în linie, acestea se numesc outlines, toată lumea le numește așa, am zis să le numesc și eu așa. Cele două litere tw vin de la un nickname al meu, Tinkerbell, când eram mai mică toată lumea îmi spunea așa și am zis de ce să nu se numească, a fost totul întâmplător, voiam să postez ceva și m-am gândit repede să-mi fac un cont de Instagram. Nu m-am gândit niciodată că o să fie ceva atât de public.


Care este cea mai frumoasă amintire a ta ce ține de desen ?
Cea mai frumoasă amintire este când am fost solicitată să lucrez la un design de interior pentru o cunoștiință care lucra într-un birou destul de public. Mă gândeam wow, mă cheamă pe mine să fac asta. Mi-a dat încredere în mine întâmplarea asta. În anul 2 de facultate, nu eram destul de încrezătoare în mine și am zis ok, am să încerc și mi-a ieșit, am fost foarte mândră cu proiectul acela. Cred că asta a fost prima amintire frumoasă care mi-a venit acum în minte legat de asta.


Te-ai confruntat cu reacții negative de când ai lansat pagina?
Da, am avut. Bine, sunt persoane necunoscute, au dat hate în privința că cer o sumă de bani pe desene, cred că doar pentru asta mi-am luat hate. Mulți îmi spuneau că de ce ai lua bani pe ceva ce-ți place să faci și am încercat la început să le explic că eu mă simt și mai bine că reușesc să fac un ban prin munca mea și să mă întrețin din treaba asta, dar nu au înțeles toți. Consider că o muncă plătită e mult mai satisfăcătoare, chiar dacă îți place să faci la nebunie un anumit lucru. Când te simți recompensat și din punct de vedere financiar, dorești să faci totul mai bine legat de munca ta.


Cum ai gestionat reacțiile negative pe care le-ai primit?
Eram puțin șocată la început că unii oameni nu înțeleg ce fac eu, îți dai seama că nu luam cine știe ce sume mari de bani pe niște desene. O dată chiar m-am supărat foarte tare pe cineva, deoarece a început să vorbească foarte urât, eu încercam să îi explic și ea m-a numit în toate felurile posibile. Știu că îi povesteam unei prietene ce am pățit și îmi zicea să nu îi mai răspund, dar mă simțeam așa incomod, adică eu voiam doar să înțeleagă ce fac eu, dar am ajuns până la urmă la ideea că nu era ok să îi mai răspund fiindcă vorbea foarte urât.


Cât costă un portret digital pe care-l faci?
Nu am început de la o sumă mare, ceream undeva la 30-40 lei pe desen. Cu timpul am început să mă documentez mai mult, am început să lucrez la claritate, la calitate, la timpul în care fac desenul, mi-am luat un creion special, o tabletă și acum treptat am ajuns la suma de 100 lei pe desen, depinde și de complexitatea desenului, dar în mare parte cam asta ar fi.


Ai un mesaj pe care l-ai transmite mai departe, legat de ilustrație?
Aș recomanda oricui asta, după părerea mea să faci lucrurile în format digital e mai simplu mai ales dacă ești pasionat, nu trebuie neapărat să ai un talent atât de dezvoltat în treaba asta pentru că e mult mai simplu să desenezi digital, consider, decât să desenezi pe hârtie. Deci dacă vrei să faci asta și ești persistent, o să ajungi la un rezultat frumos.


Care sunt aplicațiile pe care le folosești pentru a face ilustrații?
Eu foloseam un program de la Autodesk, se numește Sketchbook, cei de la Autodesk au mai multe programe pentru grafică, dar cel mai ușor de folosit este Sketchbook. Acum lucrez în Procreate, este mult mai avansată aplicația, te lasă să faci filmulețe, animații, aplicația a costat bani la început, undeva la 50 lei pentru descărcare. Nu există taxe de abonament sau reînnoire. Plătești pentru aplicație o dată și gata.


Ai reușit să îți formezi prietenii de pe urma outlines.tw?
Da, cred că cea mai veche prietenă pe care mi-am făcut-o este o fată din Marea Britanie. Încă mai vorbesc cu ea, îmi cere câteodată să îi fac anumite desene cu familia ei sau cu ea, dar nu vorbim doar de asta, bineînțeles, am început să ne cunoaștem mai bine și mă bucur că încă mai ținem legătura.