Dalai Lama crede că fericirea nu este ceva ce obținem, este ceva ce avem, dar trebuie să o descoperim. De fapt ea este în noi. De aceea v-am pregătit câteva sfaturi menite să vă ghideze în viață:
– Ține minte întotdeauna că marea dragoste, marile realizări și marile afaceri implică risc la fel de mare! Asumăți-le!
– Când pierzi, să-ți fie învățătură! Învață întotdeauna din greșeli. Viața este plină de ele, dar dacă nu ar fi, nu am avea de unde să ne ridicăm și să mergem mai departe.
– Cei trei R:
- respect pentru tine
Dacă tu te respecți, te vor respecta și ceilalți, ești ceea ce crezi
- respect pentru alții
Știi proverbul “ce ție nu-ți place, altuia nu-i face”. Se aplică și invers, dacă îți dorești să fii respectat, respectă la rândul tău. Nu doar pentru a fi respectat, dar și pentru că respectul reciproc stă la baza unei relații solide și sănătoase.
- responsabilitate pentru toate acțiunile tale!
– Asumă-ți mereu responsabilitatea pentru ceea ce faci, este rezultatul a ceea ce alegi de-a lungul vieții și asumarea reușitelor, dar și a eșecurilor, te ajută să progresezi.
– Amintește-ți că atunci când nu obții ceea ce vrei este uneori o minunată lovitură de noroc – greșelile ne ajută să ne dorim să încercăm mai mult, să ne depășim pe noi mai mult astăzi decât ieri. Faptul că mai și eșuăm nu înseamnă că suntem ratați, înseamnă că am încercat, data viitoare va fi mai bine.
– Învață regulile de conviețuire socială astfel încât să te porți cum se cuvine – în orice societate există alte reguli. Atâta timp cât le înțelegi, te vei putea integra bine și vei fi fericit.
– Nu lăsa ca o dispută nesemnificativă să rupă o mare prietenie – prieteniile bune sunt din ce în ce mai rare. Un prieten adevărat va ști să fie lângă tine mereu, dar și tu trebuie să menții acea relație. Lucrurile minore nu au cum să distrugă o prietenie solidă…
– Atunci când realizezi că ai greșit, ia imediat măsuri să te corectezi – aici este vorba tot de asumarea greșelilor. Să recunoști că ai greșit în fața cuiva poate fi greu, mai ales când există orgoliu la mijloc. Asumarea de a greși înseamnă, dimpotrivă, că dai dovadă de tărie de caracter și curaj.
– În fiecare zi petrece ceva timp cu tine – Mi-am dat seama că timpul petrecut cu noi înșine ne face să ne cunoaștem mai bine și să fim mai independenți și siguri pe noi.
– Deschide-ți brațele spre schimbare, dar nu-ți pierde din valorile tale – Schimbarea este un lucru normal în viață și are legătură directă cu maturizarea și evoluția. Este imperativ necesar să știi cum să te adaptezi unei situații, societăți, ș.a.m.d.
– Ține minte că tăcerea este uneori cel mai bun răspuns – Tăcerea nu este neapărat dovada lipsei de răspuns, ci mai degrabă un răspuns care nu trebuie rostit uneori. Este mai bine să nu spunem nimic în anumite situații pentru a evita o stare de conflict sau pentru a ne asigura că am înțeles ceea ce ni se comunică.
– Trăiește o viață onorabilă. Atunci când îmbătrânești și te gândești la trecutul tău, vei putea trăi a doua oară o viață fericită. Pricipiile și valorile fiecăruia ne ghidează viața și ne ajută să luăm decizii atunci când este nevoie. Trăiți-vă viața așa cum vă doriți, astfel încât, atunci când veți fi bătrâni să nu regretați nimic.
– O atmosfera plăcuta în casă este baza vieții tale.
Armonia este cheia fericirii unei familii. Zâmbetul aduce mereu un alt zâmbet, așa că ar fi cazul să păstrezi mereu o atmosferă caldă în casa și familia ta.
– În neînțelegerile cu cei dragi ia seama numai de situația curentă! Nu invoca trecutul.
Acest sfat se aplică mereu. Deoarece atât oamenii, cât și situațiile sunt diferite, rezolvarea nu are cum să vină din alt exemplu, decât din cel prezent. Trecutul este un exemplu pentru a nu mai repeta greșeli și a învăța din ele, nu o rezolvare.
– Împărtășește știința ta! Este o cale de a atinge imortalitatea!
Atunci când împărtășești ceva, simți că ai contribuit cu ceva la dezvoltarea acestui univers. Știința ta este o parte din ceea ce ești și poți da și celorlalți.
– Fii gentil cu pământul!
Ar trebui să ne preocupe mai mult mediul în care trăim, pământul pe care pașim și aerul pe care îl respirăm. Natura este mediul nostru, așa cum ne purtăm cu ea, așa vom avea parte de ea.
– O dată pe an, pleacă undeva unde nu ai fost niciodată!
Călătoriile reprezintă o bucurie pentru oricine, o descoperire frumoasă, dar și un mijloc de dezvoltare și cunoaștere proprie. Lărgirea orizonturilor te ajută să descoperi ce vrei cu adevărat de la viață.
– Judecă succesul tău prin ceea ce trebuie să renunți ca să poți obține!
Sacrificiul este necesar în atingerea unor scopuri. Important este mereu să sacrifice ceva ce merită sacrificat și este în concordanță cu valorile tale. Altfel orice sacrifiu este în zadar, rezultatul nu va fi cel dorit.
– Fii tu însuți! Nimeni nu te va plăcea pentru ceva ce nu ești, iar mai devreme sau mai târziu acel tu iese la iveală.
Alexandra Mihai