Sursă foto: Unsplash

Fie că e vorba despre o teză, un test sau perioada de sesiune de la facultate, vrei să înveţi mai rapid şi mai eficient. Ori că e vorba despre seara dinaintea unui examen important ori despre un număr de telefon, o adresă sau un nume, memoria se face vinovată de acest aspect. Pentru a şti cum să învăţăm, trebuie, mai întâi, să înţelegem ce este memoria.

​​„Memoria se referă la păstrarea informației în timp: este capacitatea de a procesa, stoca și recupera informația” (De Beni, 1994)

Un rol important în procesul de învăţare îl are hipocampul.

Ce-i hipocampul ăsta totuşi?

Memoria noastră este de două tipuri: de scurtă durată şi de lungă durată. Hipocampul este partea creierului care ajută informaţia să treacă din memoria de scurtă durată în cea de lungă durată.

De ce este esenţial ca acest transfer să fie realizat? Ei bine, memoria de scurtă durată stochează un număr limitat de informaţii (experţii preciează că sunt memorate între 4 şi 9 notiuni) pentru un timp limitat – 20 sau 30 de secunde. Este evident că vei avea nevoie să înmagazinezi un număr mai mare de noţiuni şi pentru un timp mai lung.

Am selectat, folosindu-mă de ajutorul propriilor experienţe şi al cărţii Make it Stick: The Science of Successful Learning, câteva sfaturi utile ce te-ar putea ajuta să înveţi mai uşor:

Ascultă muzică atunci când înveţi

În timp ce tu vei învăţa, asigură-te că pe fundal ai un sunet. De regulă, muzica Lo Fi ori muzica clasică te-ar putea ajuta să te concentrezi mai bine, dar poţi alege orice vrei tu. Ulterior, când mergi la culcare, lasă acel sunet în fundal, la un volum mai scăzut. Cand vei intra în faza de deep sleep (sau somn adânc), creierul tău va face asocierea sunet-informaţie. Astfel, creierului tău i se va părea a fi ceva important şi va încerca să memoreze/automatizeze respectiva noţiune.

Corelează informaţiile

Oricât de mare ar fi cantitatea de informaţie, trebuie să o structurezi pornind de la esenţa noţiunilor. Care este subiectul general, mai amplu? Imaginează-ţi că subiectul despre care înveţi este un punct; pornind de la el încearcă să tragi linii, să formezi hărţi mentale şi să înveţi, eventual, traseul. Corelează toate informaţiile, cu siguranţă vei găsi o legătură.

învăţare
Sursă foto: Unsplash
Repetiţia chiar este mama învăţăturii

Creierul tău învaţă prin repetiţie, aşadar, reia informaţia cât de des posibil. Mai bine repeţi informaţiile câte o oră pe zi, în fiecare zi, decât să petreci 12 ore încercând să memorezi totul deodată. Nu va funcţiona.

Adoptă o mentalitate bazată pe dezvoltare 

În mentalitatea bazată pe dezvoltare orice trăsătură poate fi dezvoltată, oamenii pot evolua și se pot schimba; inteligența și capacitatea nu sunt trăsături înnăscute ci, mai degrabă, pot fi cultivate în timp. O mentalitate bazată pe dezvoltare eliberează persoana de iluzia perfecțiunii. Eșecurile și greșelile nu sunt indici ai limitelor intelectuale, ci instrumente de informare privind modul de dezvoltare. O astfel de mentalitate permite găsirea valorilor, bucuriei și succesului, indiferent de rezultat.” Am scris mai multe despre asta aici.

mentalitate bazată pe dezvoltare vs mentalitate fixă
Sursă foto: www.screwtheninetofive.com
Dacă nu reuşeşti să reţii o noţiune, încearcă să o scrii

Când începi să înveţi şi observi că o informaţie pur şi simplu nu îţi rămâne în minte, ia o foaie de hârtie şi scrie-o. De câte ori vrei tu, cum vrei tu. Cu toate astea, atunci când uiţi o denumire sau o trăsătură pe care nu o poţi înlocui cu un cuvânt aleatoriu, străduieşte-te să îţi aduci aminte înainte de a te uita în notiţe. Dacă nu reuşeşti să îţi aduci aminte, consultă-ţi notiţele şi scrie informaţia pe o foaie de hârtie.

Testează-ţi cunoştinţele

Până să te testeze examenul, fă-o chiar tu. Pe internet vei găsi site-uri pe care îţi poţi realiza propriile teste. Asta nu doar că te va ajuta să verifici câte înformaţii ai acumulat, dar va fi şi o modalitate prin care tu vei reţine lucruri fără să realizezi, în timp ce îţi construieşti cerinţele şi modalităţile de răspuns din cadrul testului. Dacă altfel, poţi oricând să rogi un prieten sau un coleg să te asculte pentru a-ţi verifica cunoştinţele.

Predă cuiva ceea ce ai învăţat

 Evident, nu ne referim la predarea propriu-zisă. Totuşi, un mod eficient prin care îţi fixezi informaţiile învăţate constă în explicarea acestora. Explică-i-le unui prieten, coleg, membru al familiei şi revino la notiţe de câte ori nu poţi oferi o explicaţie suficient de clară pe respectivul subiect.

Află de ce înveţi

Informaţiile brute nu vor fi reţinute pe termen lung dacă nu le este asociat un scop. De ce înveţi? De ce vrei să ştii acele lucruri? Răspunsul nu ar trebui să fie „pentru o notă„. Încarcă-te de emoţie, de motivaţie şi de determinare. Gândeşte-te la scopurile tale şi leagă lucrurile pe care le înveţi de ele. Ceea ce înveţi acum te duce cu un pas mai aproape de obiectivul tău, ţine minte asta.


Acestea sunt doar câteva sfaturi prin care îţi poţi îmbunătăţi stilul de învăţare, însă nu trebuie neglijate nici aspectele de bază: somnul, alimentaţia, oboseala psihică. Dacă dormi 3 ore pe noapte pentru a avea mai mult timp să înveţi, află că, pe termen lung, obiceiul acesta este unul extrem de nociv. Nu îţi poţi supune creierul la o astfel de oboseală şi să te aştepţi să dai randament pe termen lung. Aşadar, dormi, mănâncă, fă exerciţii fizice, ia pauze dese şi abia mai apoi foloseşte aceste sfaturi.

Surse: Podcastul Mind Architect, Make It Stick: The Science of Successful Learning de Peter C. Brown

Recomandări: Lo Fi Music: A Secret to Focusing During Study Sessions