Introducere în universul animației japoneze AnimeFundația Calea Victoriei vă propune să explorați în perioada 11-13 august, începând cu ora 19:00, Universul animației japoneze Anime alături de Alice Teodorescu, pasionata cerecetătoare a acestui inedit subiect.Atelierul nostru pornește de la ideea de poveste animată, pentru a prezenta istoricul animației japoneze ca “imaginar masiv, dar nu pentru mase” (Mark MacWilliams, 2008), relația sa cu benzile desenate și locul său în cultura contemporană.De ce este cool sau, mai bine zis, ce este, de fapt, animația japoneză? De unde a început totul? De ce animația japoneză nu înseamnă ”desene animate”? Ce reprezintă în limbajul de azi anime, manga sau otaku?

În 2002, un jurnalist al Foreign Policy desemna Japonia drept noua forță culturală globală, care prin produsele sale media (filme, animații, benzi desenate, jocuri video etc.) lansa un nou mod de a fi ”cool”. Această Japonie cool înseamnă, însă, mai mult decât Pokemon, Sailor Moon sau Hello Kitty, înseamnă, printre altele, cultură, critică socială și grafică de cea mai bună calitate.

În cele 3 ședințe vom explora împreună lumea Japoniei cool animate prin:

• Definirea și un scurt istoric al animației japoneze în contextul cultural global

• Natura sa hibridă și principiile estetice care o guvernează

• Relația animație-benzi desenate (anime-manga) în lumea producătorilor japonezi

• Animațiile lui Hayao Miyazaki și imaginarul japonez pe care îl dezvoltă

De ce să cunoaștem acest univers?

• Pentru că influențează din ce în ce mai puternic și mai vizibil cultura media globală

• Pentru a înțelege cum ne influențează direct ceea ce vedem/citim/”consumăm”

• Pentru a avea un punct de comparație cu genul de produse culturale predominante în sfera noastră ex. Disney, Hollywood etc.

Lector: Alice Teodorescu
Dată începere: 11 August 2014; Oră curs: 19:00
Număr ateliere: 3; Frecvență: zilnic 11-13 august
Cost: 140 ron; Cost redus (card fidelitate, studenți, pensionari): 130 ron
Loc desfășurare: Str. Popa Soare, nr 40, etaj 1 (în apropierea Rondului Pache Protopopescu și Biserica Sfânta Vineri-Blvd Corneliu Coposu) și prin oraș
Înscriere la CONTACT@VICTORIEI.RO
Detalii la www.victoriei.ro