marți, martie 19, 2024
Recrutare IQool
AcasăINTERVIU Valeria Răcilă van Groningen. "Fac sport de o viață. Ca să...

INTERVIU Valeria Răcilă van Groningen. „Fac sport de o viață. Ca să ajungi campion mondial, olimpic, este nevoie de multe sacrificii”

Valeria Răcilă van Groningen este fostă campioană olimpică la canotaj, iar în prezent ocupă funcția de președinte al Bucharest Running Club și e organizatorul Maratonului Internațional București. A câştigat două medalii de bronz şi două de argint la Campionatele Mondiale de Canotaj din 1979, ’81, ’82, ’85 și a participat la peste 25 de maratoane şi semimaratoane internaţionale. Primii pași în lumea sportului i-a făcut încă de când era doar un copil, iar de atunci a făcut nenumărate sacrificii pentru a atinge succesul de care se bucură și astăzi.

Într-un interviu acordat exclusiv IQool, Valeria ne-a împărtășit din experiențele ei de la competițiile sportive, a vorbit despre proiectul Bucharest Running Club, despre cum a decurs ediția de anul acesta a Maratonului International Bucuresti și despre cât de important este pentru o viață sănătoasă, chiar și pentru cei care nu practică sport de performanță, să facă mișcare zilnic și să aibă o alimentație cât mai echilibrată.

  • Cum și când a apărut pasiunea pentru sport?
„Fac sport de o viață, de când aveam 12 ani”.
  • Cât timp și efort se ascunde în spatele succesului? A fost nevoie de multe compromisuri pentru a atinge performanța?

„Normal. Pentru a atinge succesul e muncă multă. E ușor să ajungi în top, dar este o muncă titanică să te menții, sa rezisti timp de 8 ani printre primele 3 din lume. Compromisuri? O viata sportiva, fara ceea ce fac tinerii la varsta respectiva. Nu am facut niciodata excese”.

  • Cum s-a produs trecerea de la atletism la canotaj?

„La atletism nu puteam face performanta, nu eram destul de exploziva pentru probele pe care mi le-am ales de 800 si 1000 de m. Apoi am fost Eselectionata pentru canotaj..”

  • Cea mai frumoasă amintire de la competiții?

„Castigarea Jocurilor Olimpice in ’84. O alta amintire frumoasa este prima deplasare in strainatate, in Germania Democrata. In timpul comunismului la noi era un climat foarte restrictiv – ceea ce am gasit, acolo era diferit, de la atleti pana la tot ceea ce vedeam in jurul nostru”.

  • Dar au existat și momente în care vi s-a părut prea solicitant ca să mai vreți să vă continuați activitatea în domeniul sportiv?

„Sportul pe care l-am facut e un sport foarte greu si foarte des mi s-a intamplat, dar ca sa ajungi la performanta absoluta, trebuie sa nu cazi la primul hop”.

  • De unde a venit ideea proiectului Bucharest Running Club?
„Am inceput sa alerg maratoane in Bucuresti, la un moment dat nu s-au mai organizat. Am participat si la mai multe maratoane din diferite capitale europene, Ceea ce m-a frapat a fost ca,  indiferent de statutul social sau de varsta, atunci cand sunt aliniati la start, alergatorii sunt egali, poarta acelasi tricou si au acelasi obiectiv – de a-si depasi limitele personale. Si mi-am dorit ca si Bucurestiul sa aiba un maraton al lui, organizat in conformitate cu standardele internationale”.
  • Cum a decurs si cu ce lucruri noi a venit editia de anul acesta a Maratonului International Bucuresti?

„A decurs foarte bine. Vremea a tinut cu noi, au fost 20.000 de alergatori din peste 75 de tari, am avut din nou record de cursa – 2h,10min, 49 s. Anul acesta, inaintea fiecarui eveniment – Family & 10k, Bucharest Half Marathon si Bucharest Marathon, am organizat cate un workshop Eat.Train.Run. La editia anterioara Maratonului, la a treia editie a workshopului Eat.Train.Run intitulata sugestiv „Oameni care ne inspira”, am fost onorati sa ii avem ca speakeri pe Gabriela Szabo, Tibi Useriu, Alex Gavan si Paul Georgescu”.

  • La ce nivel vă doriti sa duceti aceasta competitie?

„Membru al organizatiilor internationale de profil AIMS si IAAF, Maratonul Bucuresti, ca si celelalte evenimente Bucharest RUNNING CLUB, este organizat ca toate competitiile mari de alergare din lume, Prin urmare, ne dorim sa pastram nivelul inalt pe care il avem deja. Si ne-ar placea mai multi oameni care iasa in strada sa incurajeze alergatorii. Ceea ce speram ca se va intampla, pentru ca numarul suporterilor creste de la an la an”.

  • Face alergatul parte din cele mai frecvente activitati pe care le aveti?

„Da, alerg de 3 ori pe saptamana sau 30 de km – o conditie de baza ca atunci cand vreau sa alerg un maraton, sa o pot face”.

  • Pentru o persoană care nu practică sport de performanță, cât de important ar trebui să fie, totuși, să facă zilnic mișcare și să aibă o alimentație echilibrată?
„Este foarte important, orice forma de miscare este importanta, iar un echipament de alergare este mai ieftin decat un abonament la sala, este accesibil oricui. Copiii trebuie sa fie educati sa faca miscare. Pot sa stea si la calculator, dar trebuie sa faca si miscare. La Cursele Copiilor si la Cursa Adolescentillor din cadrul Maratonului Bucuresti si a Semimaratonului Bucuresti, am ajuns la 6000 de participanti pe editie, o cifra care ne bucura”.
  • Spre ce v-ați fi îndreptat dacă nu ați fi făcut niciodată cunoștință cu vreun sport?

„Arta. Anul trecut am absovit Universitatea de Arta Bucuresti, cursurile la zi. Imi doresc in continuare sa ma dezvolt in acest domeniu”.

  • Un sfat pentru tinerii pasionați de sport, care vor să-și dezvolte o carieră în acest domeniu?
„Trebuie determinare, multe sacrificii. Ca sa ajungi campion mondial, olimpic, este nevoie de multe sacrificii.”
RELATED ARTICLES

Most Popular