Nony Borşan este un tânăr muzician, compozitor şi producător român foarte talentat. Are numai 23 de ani, este din Galaţi, iar anul trecut a absolvit, în paralel Facultatea de Compoziţie Muzică-Uşoară şi Facultatea de Jurnalism, din Bucureşti, unde a trecut cu brio 44 de examene. Trăieşte pentru muzică, iar pianul şi chitara sunt marile sale iubiri. A cântat în trupele Zoom şi Crazy Win, după care a fost plecat în Londra în baza unui contract de producţie muzicală, loc în care i-a cunoscut  pe câţiva grei ai muzicii şi a lucrat cu managerul Aliciei  Keys. În prezent, tânărul artist ne pregăteşte o surpriză muzicală foarte plăcută.

 

R.I. Muzica îţi este prietenă, iubită şi confidentă. La ce vârstă şi de către cine ai fost îndrumat în această direcţie?

N.B. Cred că a fost un virus inoculat de când mergeam la concertele şi evenimentele tatălui meu, care la începuturile existenţei mele avea o trupă foarte cunoscută pe plan local, el fiind chitarist şi vocalist . Prin el am făcut cunoştinţă cu „greii muzicii”, precum Jimi Hendrix, Santana, Pink Floyd, The Doors, Queen, lista continuând cu o serie de alţi mari artişti ai vremurilor, în care muzica însemnă artă.  În timp, pasiunea mea s-a transformat în punerea bazelor unei meserii şi au început excavaţiile artistice, prin studiul pianului, iar mai târziu chitara şi vocea completând dorinţa de cunoaştere muzicală.

R.I. Te mândreşti că eşti gălăţean, dar cu toate astea te-ai mutat în clasa a VIII a în capitală pentru a-ţi împlini visul. Cum te-ai simţit când ai fost nevoit să renunţi la copilărie?

N.B. Am renunţat la copilărie în clipa în care am ales calea muzicii şi a unei cariere în domeniu, aşadar, nu mutarea la Bucureşti a determinat ruperea de copilărie, aceasta din urmă petrecându-se cu mulţi ani înainte. Din păcate, nu rămâne foarte mult timp pentru plăcerile vieţii şi, prin urmare sacrificiile sunt nenumărate, în schimb, îţi oferă infinite satisfacţii, şi nu neapărat financiare, aşa cum se crede.

R.I. Pe lângă Facultatea de Muzică ai absolvit şi Jurnalismul. Te-ai gândit să profesezi vreodată în acest domeniu?

N.B. Jurnalismul a fost o alegere de studii auxiliară care mi-a completat skill-ul necesar pentru a profesa în aşa-numitul Show-Bizz şi care mă ajută în fiecare zi să răspund frumos şi concludent la întrebările care-mi sunt puse. Poate pe viitor voi profesa, având deja la activ o colaborare cu Televiziunea Română.

R.I. Cum a fost timpul petrecut în Londra? Ţi-ai dori să mai repeţi această experienţă?

N.B. Este o experienţă nouă şi foarte bună pentru cineva care vrea să cunoască mentalitatea deschisă a Occidentului, un oraş plin de oportunităţi, dar în acelasi timp, un hibrid de culturi, motiv pentru care, tot acasă e frumos. Aş mai adăuga faptul că la englezi plouă de două ori pe an…o dată 6 luni şi o dată încă 6 luni. Colaborarea cu studioul Metropolis a fost una fructuoasă, am asimilat multe cunoştinţe noi care m-au ajutat să evoluez pe spirala producţiei muzicale.

R.I. Eşti o persoană destul de serioasă când vine vorba de carieră. Cum ai reuşit să faci două facultăţi în paralel cu viaţa de artist?

N.B. Îmi place să cred despre mine că sunt o persoană serioasă, deşi am şi mici scăpări…umane probabil. Când mă apuc de un lucru, îl termin, fără să mă concentrez şi la alte chestii care ar putea să-mi distragă atenţia.

R.I. Anul trecut, ai făcut faţă cu brio la 44 de examene în 3 săptămâni, un adevărat record. Cum ai reuşit să treci de această provocare?

N.B. Mi-am împărţit activităţile şi mi-am delimitat frontierele dintre şcoală şi carieră, din acest motiv însă, am fost nevoit ca după 4 luni de „vacanţă”  în Londra, să fac un mic efort, să-mi finalizez studiile şi să trec de acele restanţe de care ai vrut neapărat să-mi reaminteşti.

R.I. Piesele tale au o profunzime aparte prin care reuşeşti să transmiţi diferite stări. Unde îţi găseşti inspiraţia atunci când compui?

N.B. Inspiraţia o poţi găsi în momente dintre cele mai ciudate, în situaţii în care nu credeai că ar fi posibil să concepi o idee, care, de cele mai multe ori, se dovedeşte a fi bună. Oamenii, viaţa mea sau a celor apropiaţi, sentimente înnăbuşite care vor să iasă la lumină sau, pur şi simplu, momente în care ies versuri,  linii melodice şi armonii care se leagă ca prin minune dând naştere la ceva frumos.

R.I. Cu cine îţi doreşti să colaborezi în viitor?

N.B. Mi-ar plăcea să colaborez cu mulţi artişti, dar deoarece majoritatea celor de pe scena autohton-mioritică nu au un stil aparte şi mai toată lumea cântă în funcţie de „trend”, mă voi axa pe crearea identităţii mele înainte de orice duet, duel sau featuring.

R.I. Ce părere ai de situaţia tinerilor din România, care îşi doresc foarte mult o carieră într-un anumit domeniu, dar îi împiedică faptul că nu au bani sau anumite cunoştinţe. Ce crezi că ar trebui să facă aceştia?

N.B. În opinia mea, tinerii trebuie să înţeleagă faptul că, înainte de orice, contează enorm să fi un om de valoare, să faci lucruri frumoase şi să impresionezi plăcut oamenii, astfel încât aceştia să-ţi dea atenţie. Este o concurenţă constructivă în zilele noastre iar statul, din păcate, nu facilitează prea multe fonduri pentru o dezvoltare mai rapidă a culturii şi a educaţiei…dar dacă ei nu ne ajută…atunci să o facem singuri!

R.I. Cum pot da fanii sau curioşii de tine?

N.B. Aştept păreri, comentarii şi critici de toate felurile pe pagina mea de facebook.

 

 

 

Redactor: Bianca Miu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here