Mihail: ,,De emoții nu poți scăpa niciodată, se află în compoziția ta ca artist.”
Originar din Republica Moldova, Mihail Sandu este un artist muzical în vârstă de 29 de ani care s-a făcut cunoscut prin hitul Mă ucide ea. Piesa reprezintă un mix de funk, blues și pop, fiind desemnată a doua cea mai difuzată piesă muzicală din anul 2016, atingând 70 de milioane de vizionări pe YouTube.
Fotografie vs. Muzică
Mihail a crescut și copilărit în Republica Moldova până la vârsta de 18 ani. Mai apoi, acesta a venit în România și a studiat doi ani Design la Universitatea de Artă și Design din Cluj-Napoca. După terminarea studiilor a plecat în Polonia la Cracovia, unde a urmat studii în design grafic și fotografie. Încă din copilărie, Mihail s-a îndreptat spre partea artistică practicând timp de 7 ani pian și chitară. Deși pentru un timp s-a axat mai mult pe fotografie, artistul a revenit la pasiunea sa inițială, muzica.
În urma unui concert susținut la Cluj-Napoca, în clubul Form Space, artistul ne-a răspuns la câteva întrebări legate de cariera sa muzicală. Cât despre publicul clujean, Mihail a afirmat că mereu are un sentiment plăcut în ceea ce privește această audiență.
Mereu când pășești pe o scenă din Cluj îți surprinzi publicul printr-un show unic. La rândul lui te surprinde și el pe tine?
La Cluj am avut parte de cel mai plăcut public din toată experiența mea muzicală. Foarte faini, călduroși au fost oamenii. Îmi pare rău că nu am ieșit la bis, însă am simțit că am făcut un build-up. Cumva simțeam că dacă aș fi ieșit pe scenă cu o piesă care nu era atât de puternică, aș fi stricat finalul concertului. Dar data viitoare, cu siguranță.
Mihail, în cadrul concertului de la Cluj, a ales să își prezinte noul album care este diferit față de cele anterioare. Nici cel mai mare hit al său nu a fost auzit în sala de concert. Un lucru special pe care îl are acest album este contextul în care s-a realizat – într-o pădure timp de două luni.
Cum reușești ca de fiecare dată să atragi un public atât de mare, având în vedere că muzica ta actuală nu este una comercială?
Eu mi-am făcut o reputație cu muzică de mainstream și cu muzică de radio, iar oamenii vin la mine din curiozitate. Sunt unii care rămân plăcut surprinși, iar alții dezamăgiți. Eu încerc să fiu sincer cu mine, să îmbrățisez schimbarea și să sap mai adânc din punct de vedere muzical, ca să zic așa. Prin muzica pe care o compun eu îmi satisfac fanteziile. Nu cele erotice, ci cele muzicale.
Cum îți găsești inspirația în momentul în care compui un cântec?
Inspirația vine din interior. Sunt zile când ești blocat, dar sunt zile când ești deschis și pur și simplu curge ceva. Inspirația nu ți-o găsești ci vine ea la tine. Poate sunt momente intense din viața ta, factori care te marchează. Și dacă simți să exprimi o reacție vis-a-vis de acel factor, acel lucru îl numesc eu inspirație. Fiecare zi trăită, copilăria ta, iubirea mamei, toate aceste lucruri au o contribuitate la inspirație. Când sunt în studio și dau drumu la microfon pur și simplu curge ceva. Cumva inspirația nu se află în copac, ea este o chestiune abstractă care vine și pleacă.
Cum reușești să rămâi natural și să transmiți emoție constant?
Consider că toată lumea are emoții, însă nu mulți recunosc asta. De emoții nu poți scăpa niciodată, se află în compoziția ta ca artist. Este un moment emoționant să urci pe scenă și să simți acea responsabilitate și dorință de a avea un concert cât mai bun. Feeling-ul este unul constructiv, o stare de euforie și un fel de entuziasm care cumva te agită, dar apoi te acordezi cu publicul și totul devine cursiv.
Cum consideri că va evolua cariera ta în următorii 10 ani?
Mă văd făcând aceelași lucru. Evident că îmi doresc un alt nivel, mult mai înalt din punct de vedere profesional. Scene mai mari, o carieră internațională… I don’t know, dar cu siguranță voi face aceelași lucru în muzică. Am să transmit aceeași emoție sau am să ajung să ating un nivel mai profund decât cel pe care îl ating acum.
Sursă foto: Andreea Popa