Pentru că în curând începe un nou an universitar, iar voluntariatul este unul dintre subiectele cele mai interesante pentru boboci, dar nu numai, am stat de vorbă cu Ligia Stroe, fost voluntar în cadrul IQool și actual cadru didactic la Facultatea de Comunicare și Relații Publice, SNSPA, București, pentru a ne împărtăși experiența sa în calitate de voluntar. Astfel, am aflat avantajele implicării în acțiuni de voluntariat, măsura în care voluntariatul ajută la obținerea primului loc de muncă și criteriile după care un student ar trebui să aleagă o organizație de voluntariat.
1.Spune-ne câteva cuvinte despre tine, Ligia.
Bună, IQool! În primul rând, mulțumesc pentru că v-ați gândit la mine pentru realizarea acestui interviu. Îmi amintesc cu mult drag de primii ani de studenție, unde am reușit să-mi fructific pasiunea pentru comunicare alături de familia IQool, iar faptul că acum pot împărtăși experiența mea cu viitoarele generații mă bucură.
Eu sunt Ligia Stroe, am 24 de ani și în momentul actual urmez cursurile Școlii Doctorale din cadrul SNSPA în domeniul Științelor Comunicării. În același timp, în plan profesional ocup postul de Specialist Marketing pentru Cramele Recaș. Pasiunea mea pentru comunicare a apărut încă din perioada liceului, când mă înscriam la toate proiectele și competițiile de scriere creativă, profitând de orice oportunitate de acest fel. Cumva, am conștientizat mereu că doresc să-mi clădesc viitorul profesional în domeniul comunicării sau al publicității, dar acest lucru s-a concretizat de abia la finalul clasei a XII-a, odată cu admiterea la Facultatea de Comunicare și Relații Publice din cadrul SNSPA. Atmosfera plăcută de la licență și masterat, precum și sprijinul și înțelegerea profesorilor au contribuit la decizia de a urma și studiile de doctorat, unde am oportunitatea de a mă implica și în activitățile didactice, îndrumată de un coordonator și o echipă de nota 10 [ca să păstrăm același registru 😊].
În timpul liber îmi place foarte mult să călătoresc, să gătesc și să realizez fotografii. Atât în viața personală, cât și în cea profesională pun întotdeauna accentul pe respect, înțelegere, empatie și pe oferirea feedback-ului constructiv. Încerc, pe cât de mult posibil, să-mi construiesc parcursul profesional bazându-mă pe aceste valori care mi-au fost inspirate, la rândul lor, de colectivele din care am făcut sau fac parte la momentul actual.
2.Cum ai început activitatea în domeniul voluntariatului și de ce ai ales această activitate?
Am început activitatea de voluntariat încă din liceu, iar în primul an de facultate am decis să aplic pentru primele asociații din domeniul comunicării, printre care și IQool. În liceu am ales să mă implic în activitățile de voluntariat pentru unul din centrele de plasament din orașul meu, unde interacționam alături de copii și mă implicam în organizarea activităților și evenimentelor specifice.
În primul an de facultate am ales opțiunea voluntariatului îndrumată de studenții din generațiile anterioare, care îmi povesteau cu mult drag și entuziasm despre asociațiile din domeniul comunicării și de frumoasele prietenii și experiențe legate acolo. Începând cu primul an de facultate am făcut parte din două astfel de asociații: PRIME România și IQool.
Am ales voluntariatul pentru că eram convinsă că îmi va oferi acea bază a experienței profesionale de care aveam nevoie înainte de dobândirea primului job… și chiar așa a fost. Pe lângă informațiile și experiența dobândite în cadrul acestor asociații, am învățat foarte multe lucruri despre mine, dezvoltându-mi abilitățile de lucru în echipă (abilități-cheie pentru orice specialist în comunicare și nu numai).
3.Ce argument suprem ai oferi cuiva pentru a-l convinge să se implice și el într-o activitate de voluntariat?
Cred că impactul unui astfel de argument variază de la persoană la persoană, în funcție de priorități, preferințe sau planuri de viitor. Totuși, dacă ar fi să menționez un argument acela ar fi legat, cu siguranță, de satisfacția dobândită la finalul unei zile în care ai desfășurat o activitate de voluntariat. Fie că e vorba doar de trimiterea unui mail (cu un simplu mail poți „muta munți”, îmi amintesc cum în primul an de facultate un prim mail pe care l-am trimis către un posibil partener a dus către o discuție alături de coordonatorul asociației, ce a rezultat în semnarea unui contract de tip barter pentru realizarea unui eveniment), sau de un simplu gest pe care îl faci față de o persoană nevoiașă… recunoștința și satisfacția de la finalul zilei nu pot fi descrise în cuvinte. Trebuie simțite.
4.Consideri că oricine poate fi voluntar sau sunt necesare anumite aptitudini?
Acest lucru depinde foarte mult de preferințele fiecărei persoane în parte. De foarte multe ori, activitățile de voluntariat ne pot ajuta să ne descoperim anumite talente, precum o anumită înclinație către arte, pasiunea pentru scris, sau chiar anumite abilități tehnice.
De exemplu, în cel de-al doilea an de facultate, în IQool mi-am descoperit pasiunea pentru design grafic, învățând, în același timp, cum să redactez și să coordonez un proiect sau un eveniment. De regulă, atunci când vorbim despre voluntariat aptitudinile se dobândesc sau sunt conturate în urma activităților propriu-zise pe care le desfășurăm în funcție de preferințe. Cu toate acestea, consider că indiferent de domeniul în care o persoană alege să facă voluntariat, calități precum empatia, respectul și dorința de învățare sunt foarte importante.
5.Cum te-a ajutat experiența acumulată în calitate de voluntar în obținerea primului job?
Cred că una dintre cele mai importante abilități pe care le-am dobândit în timpul voluntariatului a fost cea legată de lucrul în echipă. Am învățat să-mi ascult colegii, să integrez feedback-ul lor în proiectele pe care le desfășuram și să acord ajutor acolo unde era nevoie.
Pe lângă acest lucru, în anii de voluntariat am pus în aplicare multe lecții învățate în facultate: scrierea și trimiterea unui comunicat de presă sau a unei propuneri de parteneriat, scrierea și publicarea articolelor, organizarea evenimentelor, management de proiect, sau realizarea interviurilor în procesul de recrutare. Faptul că am intrat în contact cu aceste informații înainte de a obține primul meu loc de muncă a fost, în mod cert, un avantaj.
6.O amintire din timpul voluntariatului?
Am multe amintiri frumoase din timpul voluntariatului: emoțiile primului partener contactat pentru un contract de sponsorizare, prima petrecere a asociației, primul eveniment organizat, primul teambuilding, primele recrutări… Poate una dintre cele mai frumoase amintiri este cea în care am organizat primul eveniment alături de IQool (era vorba despre evenimentul recrutărilor din octombrie 2015), unde trebuia să țin un discurs viitorilor voluntari despre activitatea departamentului de PR.
Țin minte că am dedicat 2 zile pentru a găsi cel mai frumos template PPT pentru prezentare, organizându-l cât mai atractiv (de aici mi-am descoperit, ulterior, și pasiunea pentru design grafic). Îmi pregătisem un discurs, însă odată ce am pășit în fața sălii l-am uitat (de emoții), așa că a trebuit să improvizez. Ulterior mi-am dat seama că le-am vorbit deschis viitorilor studenți despre tot ceea ce a însemnat experiența IQool pentru mine, iar aplauzele și zâmbetele de la final mi-au asigurat porția de voie bună și energie pentru mult timp. 😊
Cu toate acestea, poate cea mai prețioasă amintire este aceea în care echipa din care am făcut parte în anii de voluntariat a fost alături de mine (trup și suflet) atât în momentele bune, cât mai ales în cele dificile, iar pentru acest lucru sunt recunoscătoare.
7.Presupun că mulți studenți se gândesc la alăturarea unei organizații studențești în primul an de facultate. Care sunt criteriile pe baza cărora ar trebui ales un ONG?
În primul rând, studenții trebuie să țină cont de pasiunile și înclinațiile lor, apoi să caute asociațiile potrivite care să răspundă acestora. E foarte important să aibă încredere în ei. Astfel, emoțiile primului interviu vor fi constructive. Firește, înainte de alegerea ONG-ului este bine să ne documentăm despre activitatea acestuia, despre istoric sau despre viitoarea comunitate din care vom face parte. Pentru mine, elementul decisiv în alegerea ONG-ului a fost dat de discuțiile cu alumnii. Întotdeauna am avut încredere în opiniile lor, mai ales pentru că, odată încheiată experiența de voluntariat, ei îți vor furniza opinii obiective și de încredere. 6 ani mai târziu a venit rândul meu să duc povestea mai departe, așa că aștept cu drag următoarea #generațieIQool la o sesiune de Q&A. 😊
8.Ce te-a determinat sa ramai în cadrul universitar și cum este primul an în calitate de cadru didactic asociat?
După absolvirea masteratului simțeam că nu pot să mă despart atât de ușor de viața de student și de tot ce implică ea. Atmosfera și comunitatea din FCRP sunt de neînlocuit, deci și acestea au contribuit la decizia finală de a urma studiile de doctorat tot în SNSPA. Deschiderea și îndrumările profesorilor m-au convins de faptul că trebuie să profit de această oportunitate.
La un an distanță simt că am luat cea mai bună decizie, iar satisfacția, recunoștința și amintirile pe care le rememorez la încheierea acestui an universitar nu pot fi descrise în cuvinte. Sunt foarte norocoasă pentru că, alături de colegele mele, Corina Buzoianu (mentorul și profesorul care m-a îndrumat în toți anii de facultate și căruia îi datorez cea mai mare parte a parcursului meu academic) și Roberta Răducu (colega alături de care tranziția de la viața de student la cea #lacatedră a fost mult mai ușoară datorită încurajărilor și spiritului de echipă ce ne-a caracterizat mereu) am reușit să construim lucruri minunate.
Spre exemplu, anul acesta studenții de anul I de la specializările Comunicare și Relații Publice și Publicitare au colaborat alături de clienți ai agențiilor Geometry Bucharest și Champaigns pentru rezolvarea unor briefuri reale în cadrul cursului și seminarului de Imagologie. În premieră, propunerile studenților de la specializarea Publicitate au fost puse în practică în cadrul unei campanii desfășurate de Sandalandala pe parcursul lunii iunie a acestui an.
Sunt recunoscătoare pentru că fac parte din Comunitatea FCRP. Datorită întregului colectiv (echipa de conducere, corpul profesoral, #BiroulErasmus, studenții, personalul administrativ), acest an universitar a fost încheiat cu multe experiențe frumoase, de care ne vom aminti cu drag în timp.
9.Ce sfat le-ai oferi tinerilor voluntari?
Să aibă întotdeauna răbdare cu ei și cu cei din jur și să-și amintească faptul că îndeplinirea unui vis e similară cu mersul pe bicicletă: întotdeauna vei avea pe cineva în spate care să te ghideze, iar evoluția depinde de încrederea, pasiunea și efortul pe care le depui pe parcurs. Așa se întâmplă și în voluntariat. Mult succes!