Vrei sa afli mai multe despre noua știință a relațiilor? Academia de Terapie Imago România te invită la Prima Conferință Națională dedicată Relațiologiei. Să nu uităm că cel mai important lucru din viața noastră sunt relațiile interumane. Fără ele n-am știi ce înseamnă iubirea și fericirea. Află mai multe despre „Știința și arta Terapiei Relaționale Imago“ .
Lector dr. Raluca Anton (terapeut și supervizor imago), unul dintre invitații de renume ai conferinței ne-a oferit prilejul unui interviu de excepție. Îi urăm bun venit în lumea tinerilor IQool.
- 1.Cine este Raluca Anton?
Raluca este doctor în psihologie, autor, psihoterapeut principal, supervizor în psihoterapii cognitiv-comportamentale, terapeut relațional cu o formare internațională. Prin proiectele pe care le-a susținut de-a lungul anilor, Raluca a promovat psihologia validată științific în rândul publicului larg. Pe lângă articolele științifice publicate în reviste de specialitate, scrie pentru numeroase publicații și recent a lansat cartea „Terapie 1 la 1 cu sinele tău”, care a devenit bestseller. Raluca Anton are o experiență de peste 15 ani în lucrul cu oamenii, fie că e vorba despre procesul de psihoterapie, de consiliere, de coaching, de training.
- 2.De unde a plecat curiozitatea dvs pentru ființa umană și dorința de a o studia îndeaproape?
Cred că mereu am fost pasionată să îi urmăresc pe cei din jurul meu. Să le urmăresc comportamentele, deciziile, să încerc să înțeleg. Decizia de a studia psihologie a fost în urmă unei recomandări a mamei eu neavând deloc intenția asta, dar intuiția ei a fost extrem de valoroasă. Iată-ma peste ani facând lucruri care mă bucură cel mai mult: să înțeleg, să învăț să accept, și să însoțesc indivizi și cupluri în descoperirea sinelui.
- 3.Ați simțit că psihologia și studiul ființei umane și al comportamentelor și emoțiilor acesteia au fost mereu alegerea potrivită? Au fost momente în care v-ați fi dorit să fi urmat o carieră în alt domeniu?
Odată ce am început să înțeleg cât de valoros este ceea ce studiam niciodată nu mi-am mai dorit altceva. A face ceea ce fac este parte din mine, iar a nu mai profesa în această meserie, acum, în acest punct al vieții mele ar însemna să pierd o bună parte din identitatea mea. Pentru că pentru mine, psihologia nu este o doar o meserie, este o pasiune, este un obiectiv, este mereu în mintea mea prin gândurile legate de clienții mei, de cursurile pe care le predau, de evenimentele la care particip, de cărțile pe care le citesc, dar mai ales când mă uit înspre mine și cei dragi mie.
- 4.Care a fost cel mai dificil moment din cariera dvs? Cum ați trecut peste el?
Cred că cel mai dificil moment a fost acela în care am plecat din mediul universitar unde mă imaginăm predând psihologie o viață. Simt că abia recent, după vreo 10 ani de atunci am încheiat, de fapt, acea poveste din viață mea, odată cu lansarea cărții mele pe care am organizat-o în sediul facultății, la 10 ani distanță de la plecarea mea. Am simțit că se închide un cerc. Și a fost cu extrem de multă semnificație pentru mine .
- 5.Ce sfat le puteți oferi tinerilor cărora le este greu să își părăsească zona de confort?
Doar atât : nimeni, niciodată, nu a crescut în confort și predictibilitate! Mintea umană caută confortul și predictibilitatea pentru că asta le liniștește anxietatea, însă creșterea se întâmplă dincolo de aceste granițe. Și viața este mereu, o pendulare între confort și lipsa acestuia.
- 6.Cum dobândim încrederea în sine? Există anumiți pași care trebuiesc urmați de către un individ pentru a beneficia în final de “premiul” încrederii în sine?
Încrederea în sine vine, înainte de toate din înțelegerea construcției noastre. Nu pot să am încredere în “ceva” ce nu înțeleg. Apoi vine dintr-o aliniere a valorilor cu comportamentele noastre. Nu pot să am încredere în “ceva” ce nu este clar, ceva ce nu este aliniat. Iar apoi, vine din expunerea graduală la dificultăți pentru a putea să ne oferim oportunitatea de a greși și de a învață din aceste greșeli .
- 7.Cum alegem cariera potrivită? Ne putem folosi de anumite mijloace pentru a determina domeniul în care am dori să activăm în viitor?
Pentru început , cred că este esențial să ne cunoaștem abilitățile, pasiunile, competențele. Eu nu am știut dacă psihologia este cariera potrivită pentru mine. Cum nici mama nu a știut asta atunci când mi-a recomandat să fac asta. Dar a știut că am anumite calități și anumite aptitudini care m-ar face potrivită pentru această meserie. Așa că, și aici, alegerea carierei vine alături de cunoașterea propriei persoane. Studiile ne spun că în 5 ani, peste 25% din joburile de acum nu vor mai exista. Și atunci de ce avem nevoie? De adaptabilitate și flexibilitate, de abilitatea de a trece prin procesul de încercare și eroare pentru a putea învață orice, la orice vârstă .
- 8.Are online-ul o influență negativă asupra noastră? Cum putem evita fenomenul de influencing care are un impact negativ asupra condiției vieții noastre?
Fiind conștienți de impactul pe care online-ul îl are asupra fiecăruia dintre noi. Mediul online este un instrument. El nu decide pentru noi, dacă nu îi dăm forță necesară să facă asta . Așa că merită să ne gândim în ce fel are impact și în ce condiții am vrea să schimbăm ceva în legătură cu felul în care îl folosim .
- 9.Ce sfat i-ați da Ralucăi din trecut, la început de drum?
Să își dea voie să fie mai mult ea însăși.