luni, octombrie 18, 2021
Recrutare IQool
AcasăInterviu cu un "schimba-lume"pe nume Ana Draga
Array

Interviu cu un „schimba-lume”pe nume Ana Draga

cros3

Ana Draga este o tânără de 20 de ani ce captivează prin energie şi insuflă invidie prin părul cârlionţat şi neastâmpărat. Studentă în anul II la Facultatea de Cibernetică, Statistică şi Informatică Econonomică, îşi împarte curiozitatea între cursuri şi SiSC, organizaţia ce a crescut-o încă de când era un boboc printre băncile amfiteatrelor. Cenzor conştiincios şi membru dedicat al departamentului FundRaising, Ana pune pasiune în tot ce face şi întotdeauna spune DA provocărilor.

Primăvara trecută a auzit prima oară de CROS-Centrul de Resurse pentru Organizaţii Studenţeşti. Aceştia anunţau, cu surle şi trâmbiţe, lansarea Universităţii Alternative – o comunitate de învăţare care depăşeşte 200 de membri, construită din 100 de evenimente în şapte formate şi 15 programe de învăţare. Erau în căutarea unor tineri care voiau să schimbe lumea, perseverenţi, însetaţi de cunoaştere, pregătiţi să primească şi gata să ofere. Tineri care voiau şi încă vor să schimbe lumea.

Atunci, Ana a hotărât să devină un „schimbă-lume”, să îşi găsească drumul şi să crească din ce în ce mai mult. În perioada 22-28 iulie a fost plecată în călătoria de la Plaiul Foii, un colţ de Schimbă-Lume, unde s-a desfăşurat anul acesta CROS Camp. Cu alte cuvinte, o săptămână întreagă de cunoaştere şi autocunoaştere, relaţionare, învăţare, joacă, împărtăşire şi visare, alături de alţi 70 de studenţi alternativi.

Am rugat-o pe Ana să ne povestească mai multe despre această experienţă.

În primul rând, ce te-a determinat să aplici pentru Universitatea Alternativă?

Am aplicat din dorinţa de a mă cunoaşte, de a mă dezvolta cât mai mult şi de a căuta acele zone inconfortabile şi acei oameni compatibili cu mine, care să mă ajute în procesul de cunoaştere a sinelui.

Ce înţelegi tu prin „schimbă-lume”?

Un „schimbă-lume” este un om aflat într-un proces continuu de cunoaştere şi autocunoaştere. Este un om deschis, echilibrat şi pasionat, o fiinţă activă şi dornică să schimbe lumea în bine, un visător. Un „schimbă-lume” creează un echilibru între calităţile şi defectele sale, iar prin curiozitatea, inovaţia, voinţa şi pasiunea sa reuşeşte să surprindă lumea.

Povesteşte-ne, te rog, cum a fost în CROS Camp.

Întreaga aventură a început chiar în timp ce ne aflam pe tren, în drum spre destinaţie. Am primit un set de întrebări la care eram nevoiţi să răspundem, cu scopul de a interacţiona şi a de a ne cunoaşte mai bine. Cam asta a însemnat prima zi în CROS Camp, şansa de a afla cât mai multe despre cel de lângă tine. Un lucru ce mi s-a părut foarte drăguţ a fost dăruitul cadourilor. Fiecare dintre noi a avut provocarea de a cumpăra unei alte persoane un cadou care să răspundă la întrebarea: „De ce ai nevoie în Camp şi ai uitat acasă?”. Odată ajunşi la Plaiul Foii, am decoperit un peisaj extraordinar de frumos şi oameni dragi care ne aşteptau, cu zâmbetul pe buze. Atmosfera în care am intrat a fost una de poveste, cu râsete şi voie bună la tot pasul. Am păşit pe teritoriul CROS în ritmurile muzicii plăcute ce răsuna în boxe şi am fost întâmpinaţi cu bomboane, ciocolată, biscuiţi şi brăţări inscripţionate cu numele echipei din care făceam parte. Curioşi şi plini de veselie, ne-am instalat în cameră, iar imediat după aceea, ne-am adunat sub parasolarele din faţa cabanei, pentru a participa la deschiderea oficială CROS Camp 2013. Atunci am primit o nouă provocare: crearea unei scenete, împreună cu alte două echipe, care să cuprindă cuvinte ciudate şi trei personaje din filme care au schimbat lumea.

Dis-de-dimineaţă am dat startul zilelor reprezentative pentru cele cinci atitudini promovate de CROS: Relating, Learning, Playing, Sharing, Dreaming. Prima zi cu atitudine a fost marcată de discursul de deschidere al Anei Secrieru, menit să ne introducă într-o stare de relating autentică:

“Eu am făcut primul pas şi am povestit un lucru tare greu pentru mine şi m-am dezvăluit în faţa voastră. Vă doresc şi vouă să descoperiţi sentimentul acesta minunat, de a vă arăta aşa cum sunteţi, de a fi autentici, şi să spuneţi şi voi lucrurile alea grele”.

cros1

Am avut de îndeplinit şapte provocări amuzante, unde am reuşit să îmi cunosc mai bine colegii şi să pun bazele unor prietenii frumoase. Aventura a continuat cu ziua de Learning, unde am asistat la o serie de discursuri inspiraţionale şi ateliere, pe diverse teme şi acoperind abilităţi variate, ţinute de invitaţii noştri. Aşa-numitele learning talks au fost alese de participanţi, în funcţie de interesele fiecăruia. Cu voie bună şi chef de joacă am participat la Olimpiada din cadrul zilei de Playing. Pe parcursul a trei probe-creativitate, iniţiativă, forţă şi dexteritate am descoperit spiritul ludic din noi. La lăsarea nopţii, am început un nou joc strategic, în pădure de această dată, ce a generat multe poveşti şi mulţi eroi.

În dimineaţa zilei de Sharing am participat la sesiunea de cărţi vii, unde am ascultat poveşti frumoase, ca la amiază să organizăm 11 sharing café-uri, derulate în paralel. Ziua de Dreaming a fost destinată unei discuţii frumoase cu noi înşine, pe un drum de munte. Pe tot parcursul traseului, la fiecare popas, ni se împărţeau întrebări la care să reflectăm, menită să ne ajute să descoperim sensul şi scopul în viaţă. Ce fel de om vreau să devin? Care sunt valorile care mă definesc? Cum sunt oamenii care mă înconjoară? Ce mă face fericită? Care este misiunea mea în viaţă? Odată ajunşi la destinaţie, am făcut toţi o promisiune pentru anul ce urmează, ne-am pus visele în balonaşe colorate şi le-am lăsat libere, spre cer.

După şapte zile de neuitat eram pregătită să mă întorc acasă şi să o iau pe un alt drum al vieţii mele. Trebuie să fiu puternică,  căci urmează un an de Schimbat Lumea!

Ce obiective ţi-ai setat, odată cu decizia de a fi un „schimbă-lume”?

Consider că sunt la vârsta la care încă mai pot negocia valorile în care cred. Pentru asta am nevoie de oameni dornici să mă ajute, dispuşi să mă asculte, oameni deschişi. Nu mi-am setat anumite obiective, viitorul e incert dar tot ce ştiu e că vreau, ca de acum înainte, să fiu înconjurată doar de oameni „schimbă-lume”.

cros4

Sursă poze: arhivă personală

Vlăduț Sasu
Sunt o persoană optimistă şi dornică să afle lucruri noi. Îmi place să scriu şi să îmi exprim părerile despre subiectele de actualitate. Consider că tinerii sunt principalii vectori ai schimbării în societatea romanescă şi că viitorul acestei ţări este în mâinile lor. În rest, sunt un tânăr cât se poate de normal cu preocupări specifice vârstei. Îmi dau seama când fac greşeli şi încerc să nu le mai repet.
RELATED ARTICLES

Most Popular