vineri, noiembrie 8, 2024
Recrutare IQool
AcasăEducație & carierăJob și internshipInterviu cu un călător cu normă întreagă

Interviu cu un călător cu normă întreagă

Toată lumea are un motiv să călătorească. Unii călătoresc pentru a descoperi locuri și tradiții noi, pentru a încerca feluri inedite de mâncare, pentru a fugi de monotonia cotidiană, iar alții pentru experiențe, și nu pentru destinații. Paul Sibenik este unul dintre acei oameni care au renunțat la confortul de acasă, din Canada, pentru a călători în jurul lumii. Să călătorești singur pare o adevărată nebunie, însă, în același timp, este și o oportunitate de a te descoperi, în timp ce descoperi și lumea. Fără responsabilitatea altor persoane, fără compromisuri.

Dacă pleci singur la drum, nu înseamnă că vei fi singur și de-a lungul călătoriei. În cele 8 luni care au trecut de când și-a luat un bilet doar dus spre Islanda, Paul a cunoscut sute de localnici, alți călători ca el, alți visători ca mine. În poveștile trăite în jurul lumii se înscriu aventuri din Laos, Vietnam, Grecia, Thailanda, Olanda și lista este în continuă creștere. Acum este voluntar la Fundația Căminul Phillip din București, care oferă sprijin copiilor defavorizați.

1. Cum ai decis că e timpul de aventuri în jurul lumii? 

Întotdeauna am știut că vreau să fac asta. Întrebarea era când aveam de gând să încep. Nu există un moment anume în care să pornești la drum. Trebuie doar să încetezi să inventezi scuze pentru care să nu călătorești și pur și simplu să pleci! Nu am avut temeri legate de ceea ce înseamnă să călătorești singur, după ce am înțeles cât de obișnuit este. Nici măcar în momentul în care am realizat că sunt singur în avion. Nu știam la ce să mă aștept, voiam doar să cunosc oameni.

ac5c0c55-d825-4ebd-b0d5-7fa3618afcf3

2. Ce înseamnă să călătorești singur?

Înseamnă să vrei să călătorești nu pentru destinații, ci pentru experiențele pe care le trăiești de-a lungul drumului. Să fii deschis la noi provocări, să fii sociabil, să poți începe conversații cu străinii sunt câteva dintre elementele de bază prin care te poți bucura cu adevărat de ceea ce înseamnă „a solo travel”.

3. Ce este cel mai interesant în a călători? Când e momentul potrivit să începi să străbați lumea?

Oamenii. Oamenii pe care îi întâlnești de-a lungul drumului și relațiile pe care ți le formezi cu ei. Cel mai bun moment în care să începi să călătorești e acela când îți dorești să faci asta. Atâta timp cât ești o persoană responsabilă, matură și dornică de călătorie, cu cât începi mai repede să călătorești, cu atât mai bine. Consider că cel mai bine e să începi să călătorești înainte să treci de pragul de 30 de ani.

4. Care a fost cel mai puternic șoc cultural pe care l-ai trăit în timpul călătoriilor tale?

În ciuda tuturor diferențelor, nu am avut parte de un șoc cultural în Europa. În ceea ce privește Asia de Sud-Est, e cu totul o altă poveste. În cele 3 luni pe care le-am petrecut acolo, șocul a constat într-o combinație dintre neputința de a găti singur (acolo este mai ieftin să mănânci în oraș, decât acasă, așa că apartamentele nu sunt utilate cu bucătării) și constatarea că toate alimentele/mâncărurile găsite, au o bază de orez sau tăieței, între orașele și străzile murdare, traficul haotic, fără reguli și modul diferit de viață al oamenilor.

5. Ce îmi poți spune despre oamenii pe care îi întâlnești de-a lungul drumului?

Cei mai mulți dintre cei care călătoresc, în special aceia sub 30 de ani, sunt dornici să cunoască alți oameni ca ei. Ia inițiativa și începe să discuți cu ei! Așa am descoperit oameni în cele mai bune locuri din hosteluri: bucătăriile, în zonele cele mai comune, în cămine, în vizite de grup gratuite și întâlniri prin Couchsurfing. Călătoresc singur, însă mereu întâlnesc oameni de-a lungul drumului, deci, practic, aș putea spune că nu petrec prea mult timp de unul singur.

dd1cd2e2-d432-4178-92c7-35003ffd94ca

6. Cât de diferită e America de Nord față de Europa? Dar față de Asia?

Europa are un sistem mult mai bun de transport, mai puține mașini, mai mulți oameni care călătoresc și există mult mai multe locuri unde poți mânca afară, în timpul verii. Pe lângă toate constatările legate de Asia, aș mai adăuga că aici totul este mult mai puțin organizat. În multe locuri nu te poți conecta online, în multe locuri economia se bazează doar pe palierul turistic. În timp ce oamenii sunt destul de prietenoși, câteodată ai sentimentul că ești tratat ca un mijloc pentru a ajunge la un scop. Doar uneori.

7. Care e cel mai impresionant loc pe care l-ai descoperit până acum?

Dacă mă refer la spectacularitate vizibilă, aș alege Vestul Irlandei, o zonă precum Galway-Dublinul nu m-a frapat prin frumusețe. Sau țărmurile scoțiene. De obicei orașele nu mi se par frumoase, așa că înclin să apreciez mai mult decât orice freamătul unui oraș, acel vibe pe care îl emană. Și în topul meu pentru atmosferă se regăsesc: Budapesta, Praga, Cracovia, București și Insula Koh Lanta din Thailanda.

2af4020c-dadc-492b-8665-caf646727b9f

8. Cum îți permiți să călătorești?

Întotdeauna am cheltuit mai puțin decât am câștigat. Nu fac împrumuturi, sub pretextul că o să pot plăti cândva în viitor. Banii necheltuiți sunt investiți cel mai mult la bursă. După ce am absolvit facultatea, am lucrat timp de 3 ani, ceea ce a dus la consolidarea economiilor mele și astfel mi-am putut și îmi pot permite să călătoresc.

9. Pe ce criterii îți alegi destinațiile?

Îmi fac doar un plan legat de drumul pe care voi porni, bazat pe cât de practic și de ușor se poate ajunge dintr-o țară în alta. În cazul meu, am plănuit să încep din Islanda și ușor-ușor am început să merg în zig-zag spre Sud-Estul Europei, până am ajuns în Grecia. În sezonul de vârf din Europa de Vest, e bine să faci rezervări cu cel puțin o săptămână înainte, întrucât sunt foarte multe șanse să nu găsești un hostel bun, dacă nu faci rezervare din timp. În alte perioade poți să rezervi și cu 2-4 zile înainte. Pentru autobuze și trenuri poți face rezervări și doar cu 2 zile înainte. În Europa de Est, dacă nu călătorești în sezon de vârf, nici nu trebuie să faci rezervare de dinainte. În Asia, se întâmplă rar ca oamenii să rezerve dinainte, de multe ori ei ajung la stația de autobuz fără bilet și fără cazare pentru alt oraș. În afară de apropierea de țara în care mă aflu, destinațiile mi le aleg și ascultând alți călători sau folosind Google.

b3d82461-c2b8-4275-870a-cfb0b0fe9118

10. Ce ai învățat despre oameni, călătorind? Dar despre tine?

Am învățat mai mult decât orice că oamenii vor să se simtă bine și să se distreze. Dacă îi poți ajuta pe oameni să se simtă așa, în timp ce și tu le împărtășești starea, o să ai cu adevărat parte de distracție. Personal, am conștientizat că sunt mult mai sociabil decât credeam.

Felicitări, Paul! Și la cât mai multe călătorii în jurul lumii!

Sursa foto: arhiva personală

Ana-Maria Nae
Ana-Maria Nae
Optimistă cu acte în regulă. Cel mai probabil că o să mă întâlnești zâmbind. Visez cu ochii deschiși, sunt dependentă de oameni și vreau să văd lumea.
RELATED ARTICLES

Most Popular