De când sunt redactor, am tot primit sfaturi din stânga și din dreapta despre cum ar trebui să scriu, care trebuie să fie tonul și ce teme să abordez and stuff. Nu spun că nu am băgat la cap, însă ce au uitat să ia în calcul este doza de subiectivism pe care trebuie să o aibă fiecare blogger și redactor în parte. Da, trebuie. Tocmai asta o să te diferențieze pe tine de restul turmei. Bine, putem fi orice badass team vreți voi, să nu fie cu supărare, but you’re missing the point. Voiam să ajung la faptul că atunci când scrii, trebuie să fii tu. Așa cum ești: sarcastic, mai mult sau mai puțin hater, revoltat, detașat… nevermind. Cititorul trebuie să simtă că nu ești o persoană falsă, un phoney din ăla care vrea și el să fie blogger, doar să se afle în treabă.

Mi-au plăcut întotdeauna oamenii genuine, cu o minte deschisă și care chiar vor să își facă simțită prezența în societate cu lucruri faine. Mi-a luat ceva până să îi menționez numele, dar cam asta cred eu despre acest băiat, Toma Nicolau. Trebuie să recunosc. Nu îl cunosc personal pe Toma, iar conversațiile pe care le-am avut au fost pe un ton… nu neapărat oficial, cât mai degrabă respectuos. Apoi am citit răspunsurile la întrebările pe care i le-am trimis. Am râs. Teribil. O ironie subtilă (which is the best kind), umor pe care nu îl întâlnești la oricine și o sinceritate that hits you right in the face. Și da, trebuie să îl urmăriți și voi. Acum iată ce are să ne povestească.

 1. Ce trebuie să știe lumea depre Toma Nicolau?

Că e un om normal care scrie pe un blog despre activitățile lui personale și profesionale. Că pasiunile și oamenii din jurul lui îl ghidează și îi dau putere. Că e arogant, dar că folosește asta doar ca pe un scut ca să nu și-o ia în barbă. Cam tot ce trebuie să știe despre Toma Nicolau am eu grijă să postez pe FACEBOOK și pe blog. Să-l urmărească cu încredere. Eu unul o fac. PS: e bipolar.

Toma Nicolau Interviu IQool

2. Care este ideea din spatele proiectului Bloggers Lan Party?

Când eram minor, principalele mele două activități zilnice (pe lângă școală unde mă plictiseam de desenam pe bancă, făceam mișto de profesori și lipeam gume de parchet) erau fotbalul și jocurile pe calculator. Nu aveam PC acasă, așa că le ceream alor mei câte 8000 de lei pentru fiecare oră pe care voiam s-o petrec la sală, să mă joc pe PC-uri. Se spune că 4000 de ore petrecute într-un domeniu te fac expert, pe mine mă pufnește râsul, înseamnă că-s shaolin-ul experților în gaming. Au observat și părinții mei la un moment dat și au făcut un efort destul de mare, aveam acasă un Pentium 1 de 166 Mhz, era cel mai puternic de la mine din cartier, vezi-Doamne. Counter-Strike și Yahoo Messenger.

Interviu IQool Toma Nicolau Bloggers Lan Party

Pasiunea asta a rămas cu mine, iar la scurtă vreme după ce mi-am deschis blogul, am cunoscut alți bloggeri cu care împărțeam tiparul ăsta. M-am gândit să-i strâng pe toți într-o încăpere în care să aduc PC-uri, internet și voie bună. Să stabilim jocurile împreună și să râdem de dimineață până seara, într-o sâmbătă, cu premii amicale, cât să ne motiveze. Ca să merite investiția, multă lume trebuia să afle despre asta, așa că am pus mâna pe telefon (vorba vine, căci de fapt am scris niște e-mailuri) și am sunat la câteva companii cărora le-am promis la schimb că invitații la această joacă o să scrie pe blogurile lor despre cei care merită mulțumirile.

IQool Toma Nicolau Bloggers Lan Party

Am ambalat totul sub numele de Bloggers Lan Party, iar acum evenimentul a ajuns la a 9-a ediție, adună câte 60-70 de oameni din social media la un loc și are acoperire pe TV. Eu unul mă distrez așa de tare jucându-mă alături de prietenii mei încât două dintre #blp-uri au fost chiar de ziua mea de naștere.

Ultimele informații despre cea de-a noua ediție a evenimentului Bloggers Lan Party le găsiți aici.

3. Care sunt persoanele care te-au ajutat să duci până la capăt acest proiect?

Îmi amintesc primele două, trei ediții, aveam de instalat Windows și jocuri pe 32 de PC-uri de unul singur. A durat toată noaptea. Am început cu un gând și o dorință, și convins fiind că rezultatul o să mă bucure atât pe mine cât și pe alții, nu m-am oprit până n-a ieșit. Normal, it’s a team game, am avut prieteni care și-au pus portbagajele la dispoziție cât să care unități centrale, dar pe ei îi răsplătesc cu locuri la eveniment.

Pentru mine, fiecare participant la Bloggers Lan Party e VIP. Fie că-l cheamă Cabral sau că e un puști de 10 ani care rupe joystick-ul, îi tratez pe toți la fel. Fiecare dintre ei mă ajută în felul lui, fie că scrie pe bloguri despre ce s-a întâmplat, fie că postează pe Instagram sau pur și simplu participă. Oamenii dau puterea, mai ales în mediul virtual (cine mai spune mediul virtual în ziua de azi?)

11219118_477944505719569_1511053556900670630_n

4. Pentru cine nu a participat încă, spune-ne care sunt criteriile de participare?

Mecanismul e simplu. Eu invit bloggeri și oameni cu influență în social media, ei invita mai departe cititorii lor prin articole-concurs ce apar pe bloguri în săptămânile dinaintea fiecărei ediții. Nu sunt alte criterii, au fost cazuri în care participanții jucau FIFA sau Mortal Kombat pentru prima oară și râdeau în hohote. În limita locurilor disponibile chiar e o petrecere.

5. De ce crezi că avem tot mai mulți bloggeri în România?

Probabil pentru că pare că se pretează pe capitalism. Mulți tineri văd oportunități alternative de dezvoltare, altele decât cele tradiționale și învechite, și profită. Am recomandat blogging-ul peste tot pe unde am avut ocazia, orice student sau liber profesionist ar trebui să-l ia în considerare ca metodă de dezvoltare personală.

6. Care ar fi două lucruri pe care ai vrea să le schimbi la bloggerii din România?

Mi-ar plăcea să scrie toți cu diacritice, e diferența dintre gașcă și gâscă, și să nu uite că cititorii lor sunt mai deștepți decât ei.

7. Ce bloggeri urmărești? 

Îi urmăresc pe toți pe care apuc să-i văd/citesc/cunosc măcar o dată, Eventur e o agenție până la urmă, ne ocupăm și de campanii cu bloggeri, derulăm evenimente speciale pe gaming, travel, sport, entertainment, fotografie. Îmi amintesc ce greu ne-a fost în primii ani de blog, venea informație din toate direcțiile și nu apucam să filtrăm cum trebuie, acum putem intermedia această componentă și o facem, am lucrat cu peste 200 în trei ani, dintre care 20% străini.

8. Ce te-a determinat să începi proiectul Enjoy Bucharest?

Sunt moldoveanul ăla care-și ia carne în trafic în orașul ăsta și m-am împăcat cu ideea asta. Ca să-mi fac viața aici mai ușoară, am încercat să mă bucur de aspectele pozitive ale capitalei. Trei dintre ele sunt tradiția, cultura și nightlife-ul. Așa a apărut #EnjoyBucharest, din nevoia inițială de a schimba perspectiva gri pe care bucureștenii o au asupra capitalei lor plină de taximetriști Pelicanul, parcagii și altfel de hiene care strică peisajul. Aveam deja know-how-ul de la patru ediții reușite #priNeamt, proiectul similar pe care-l rostogolim la Piatra Neamț, acolo unde autoritățile sunt la nivelul Solitaire cu internetul, deci n-avea cum să fie greu.

11953117_674061182730290_1890965995683175527_n

11225204_673951069407968_3670463553218057247_n

Ne-am propus ca în următorii cinci ani să transformăm București într-una dintre cele mai populare destinații de city-break din Europa, ne gândim inclusiv la un congres internațional de digital travel în anii următori.

IQool Toma Nicolau Eventur Enjoy Bucharest

9. Care au fost reacțiile bloggerilor străini la finalul proiectului?

Vor să se întoarcă, au rămas cumva rușinați de cantitatea de prejudecăți pe care le aveau înainte de sosire, cele mai bune dovezi sunt pe blogurile și conturile lor sociale. Și mai palpabil de atât, sutele de turiști străini de pe pagina de Facebook Travelers of Bucharest stau dovadă că problema e la noi și la sindromul de Grinch al românului care stă cu nu în brațe.

10. Cum crezi că ar trebui să fie văzut Bucureștiul de fapt de către bucureșteni?

Pot spune doar cum îl văd eu. Articolul 1 din Constituție spune că România este stat național, suveran și independent, unitar și indivizil, iar la Articolul 14 scrie că Municipiul București este capitala României. Fiecare țară în care ne pleacă talentele din orice domenii are o capitală prestigioasă, poate punem mână de la mână să n-o mai confunde nimeni pe a noastră cu Budapesta.

1689941_887731527904614_8690758262260407277_n

La prima vedere, îți transmite doar seriozitate și chiar puțin mister, însă dacă îl citești afli că e determinat și are un caracter mai puternic decât orice tărie din Moldova. Știți expresia „keep an eye on him!”? Ei bine, pentru Toma nu merge așa. Trebuie să îl urmărești cu ambii ochi.

Sursă foto: arhivă personală, Eventur, Bolggers Lan Party

Comentarii

comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here