Interviu cu Teodora Antonescu: cum e cariera în televiziune

0
926
Teodora Antonescu

Inteligentă, frumoasă, sinceră și perseverentă. Sunt doar câteva cuvinte care ar putea-o descrie pe Teodora Antonescu, un om de televiziune de succes. A fost la Dolce Sport, iar acum prezintă știrile la TVR. Ne-a acordat un interviu în decembrie anul trecut, iar acum revine din nou cu sfaturi pentru tinerii și studenții aflați la început de drum care vor să înceapă o carieră în televiziune.

Sunteți curioși? Sincer, și eu. Vă invit să urmăriți mai jos interviul complet cu Teodora Antonescu.

1. Spune-mi 3 calități de care ai nevoie pentru a putea fi un om de televiziune.

Teodora Antonescu: Cred că în primul rând…perseverență pentru că pe parcursul călătoriei va trebui să înveți foarte multe lucruri și câteodată vei întâlni greutăți.
2. Atitudine.
3. Inteligență.

2. Mulți tineri vor să intre în televiziune văzând cât de “cool” este să apari pe sticlă? Este suficientă această motivație?

Teodora Antonescu: Nu. Mirajul este destul de periculos. Totul pare ușor din faţa televizorului, dar atunci când într-adevăr te apuci să faci meseria acesta realizezi că este foarte mult de muncă. În plus trebuie și meseria „să te cheme” la ea, nu doar tu să o visezi.

3. Ce oameni din televziunea românească admiri? De ce?

Teodora Antonescu: Andreea Esca pentru optimism, profesionalism și consecvenţă.

4. Dar din televiziunea din străinătate?

Teodora Antonescu: Richard Quest pentru profesionalism și originalitate.

5. Mulți ar spune că nu este așa mare lucru să citești de pe prompter sau de pe foi, ori să asculți în cască. Cât de greu este de fapt și cum te sincronizezi de fiecare dată pentru a menține ritmul?

Teodora Antonescu: Sa citești din prompter și să asculți în cască se întâmplă în timp real și nu doar că nu ai voie să greșești, dar trebuie să și transmiți ceva, o informație corectă care să-l facă pe telespectator nu doar să ramană pe programul respectiv, dar să ia și telecomanda să dea mai tare. Este foarte important să se înțeleagă că nu este atât de ușor pe cât pare. Cunosc oameni care au spus că este uşor… și le-am demonstrat că nu e așa. Cum? I-am pus să citească și i-am înregistrat. Nu vrei să știi cât de șocați au fost după „experiment”. Și nu aveau emoția LIVE-ului. Iar sincronizatul este foarte important. Dar aici intervine comunicarea între prezentator/producător/regizor. Dacă există comunicare bună, totul iese natural, iar telespectatorul nici nu realizează că în cască s-a dat o bătălie întreagă.

Interviu cu Teordora Antonescu: sfaturi pentru o carieră în televiziune

6. Care este cel mai elegant mod de a trece peste o gafă făcută în direct?

Teodora Antonescu: Un zâmbet delicat.

7. Ai prezentat mult timp știrile sportive. Este mai ușor sau mai greu să prezinți știrile decât să ai propria emisiune în direct?

Teodora Antonescu: Sunt lucruri diferite. Nu cred că le pot compara. Ambele au frumusețea şi dificultatea lor. Într-un jurnal treci prin mai multe stări pentru că sunt mai multe știri și implicit subiecte, într-o emisiune poți aborda două subiecte cu câțiva invitați, dar în mod clar fiecare are partea ei de complexitate și adrenalină.

8. Ești o mare pasionată de sporturi. Ce sporturi practici în mod frecvent?

Teodora Antonescu: Vara înotul şi iarna ski-ul.

9. Știu că poate părea o întrebare puțin clișeică, dar cât de important este pentru oamenii din televiziune să aibe un aspect fizic plăcut? Cât de mult contează de fapt acest lucru și cât contează ceea ce spui, cum spui și cum transmiți informația telespectatorilor?

Teodora Antonescu: Sunt strâns legate. Trebuie să ai un aspect fizic plăcut, să ai atitudine, să arați că ești sigur pe ceea ce spui și să încerci sa transmiți informații…nu doar sa citești știri.

10. Este suficient să urmezi o școală de televiziune pentru a intra în această industrie? Sau este mai bine să o iei treaptă cu treaptă de la voluntariat și reportaje fără a arde etapele astfel încât cunoștințele și experiența să se sedimenteze mai bine?

Teodora Antonescu: Școlile de televiziune nu cred ca sunt cele care te pregătesc pentru o viitoare carieră în acest domeniu. Este părerea mea. Îți pregătesc o bază, poate, dar baza aceasta ți-o poți construi singur prin munca într-o redacție.

11. Te-ai gândit pe viitor să ai propria ta emisiune TV? Cum vezi
evoluând cariera ta în televiziune?

Teodora Antonescu: Nu m-am gândit sa am propria mea emisiune TV. Deocamdată prezentarea știrillor este ceea ce mă reprezintă. Vreau să evoluez într-un mod normal, să pun cărămidă cu cărămidă. Și ca în orice meserie, etapele trebuie parcurse nu „arse”. Cine sare astăzi o etapă îi poate „păcăli” pe cei din jur, dar cel mai important și grav e că se pacaleşte și pe el.

12. Dacă ai da timpul înapoi cu 10 ani, ce ai face diferit?

Teodora Antonescu: M-as apuca de acesta frumoasa meserie mult mai repede :).

Sursă foto: Arhiva personală

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.