Interviu cu Sebastian Vacariuc, finalistul la Sony World Photography Awards Student Focus

0
1000

1604881_682445085110290_1227954330_n

Sebastian Văcăriuc este unul dintre finaliștii competiției de fotografie Sony World Photography Awards Student Focus 2014 care va avea loc la Londra. Student Focus reprezintă una dintre cele mai importante competiții internaționale pentru studenții îndrăgostiți de arta fotografică. Scopul acesteia este de a sprijini viitoarele talente și de a le crea cadrul propice pentru a se face cunoscuți în întreaga lume. Zis și făcut. Sebastian nu a stat mult pe gânduri și a participat la concurs. Apreciem tinerele talente, de aceea vi-l prezentăm mai pe larg pe acest tânăr pasionat de fotografie, din Botoșani, student în anul doi la Universitatea „Babeş-Bolyai”.

1. Când a început să te pasioneze fotografia?

Acum 5-6 ani am avut primele tangențe cu un aparat de fotografiat și de atunci am încercat să fac fotografii cât mai bune, nu doar simple snapshot-uri.

2. Ce reprezintă pentru tine fotografia?

Fotografia este principala mea pasiune, reprezintă modul meu de exprimare. Prin fotografie pot arăta și altora cum percep eu unele momente din viața de zi cu zi.

doua

3. Ce simți atunci când ai aparatul în mână?

Nu pot spune ca simt ceva în mod special, la început când aveam aparatul în mâna încercam să fiu mai atent la ce se întâmplă în jurul meu pentru a putea capta acele momente, dar cu timpul acest lucru mi-a intrat în reflex și observ cadre chiar dacă nu am aparatul la mine.

 4. Cât înseamnă pentru tine aparatul pe care-l ai și cât tehnica folosită?

Aparatul foto este doar un instrument, cel mai mult pentru mine contează compoziția, felul în care pun elementele în cadru creez imaginea, povestea. DSLR-urile au o calitate a imaginii bună, dar au o portabilitate destul de scăzută, eu de obicei folosesc un DSLR pentru ședințe foto planificate, iar în rest încerc să port cu mine un aparat compact care încape într-un buzunar. Cu aparatul compact am făcut si fotografia cu care am ajuns în finala SWPA.

DSCF2299 (2)

 5. Ce au spus părinții tăi când te-au văzut pasionat de fotografie?

Nu prea multe așteptări, nu au fost nici pro nici contra. Au avut încredere în mine că știu ce fac, dar cred ca cel mai mult sperau să mă răzgândesc, să rămâna fotografia doar la nivel de hobby nu și viitoare meserie.

6. Ce te diferențiază de ceilalți fotografi?

Fiecare fotograf e diferit, nu pot spune precis ce mă diferențiază de alți fotografi, nu sunt încă sigur nici ce mă caracterizează pe mine ca fotograf.

7. Ce reacție ai avut când ai aflat de nominalizarea ta la Sony World Photography Awards de anul acesta?

Am fost foarte bucuros, nu mă așteptam. M-am înscris în concurs pentru că nu aveam nimic de pierdut, iar faptul că am ajuns în această finală reprezintă cea mai mare realizare a mea.

8. Cine te-a sfătuit să participi la acest concurs?

Nimeni. Am găsit această competiție pe internet și m-am gândit să încerc.

9. Povestește-ne contextul în care a fost făcută poza pe care ai trimis-o la concurs. Ce reprezintă pentru tine?

Fotografia am făcut-o în octombrie anul trecut. Eram pe la marginea Clujului unde l-am văzut un bătrân plimbându-se pe câmp; am încadrat și fotografiat astfel încât să pun in valoare toate elementele pe care le-am observat, iar rezultatul a fost unul bun, din punctul meu de vedere. Fotografia pâna să ajungă în finală SWPA nu reprezenta pentru mine ceva special; îmi plăcea, dar era doar o altă fotografie de a mea, poate una mai reușită, dar atât.

DSCF2553
Imaginea finalistă.

10.  Dacă ai câștiga, care ar fi planurile tale de viitor?

Planurile mele nu se vor schimba chiar dacă aș câștiga acest concurs. Eu imi doresc să am o carieră în acest domeniu și indiferent dacă voi câștiga sau nu, voi face tot posibilul să reușesc asta.

Noi îți urăm succes, Sebastian!

Îl puteți găsi pe Sebastian pe site-ul său oficial.

 

Articolul precedentStudentia ilustrata de Paul Virlan
Articolul următorTalks #38
Ador cuvintele mici, simple, cu impact mare. Ador oamenii care găsesc un motiv să zâmbească în fiecare zi. Iubesc ploaia, toamna si zilele calde de primăvară. Sunt perfecționistă și nu îmi plac lucrurile făcute de mântuială. Îmi place să călătoresc, să pierd timpul uitându-mă la filme, să merg la teatru și să găsesc relaxare și inspirație în muzica pe care o ascult. Merg pe principiul: „If you're going to be thinking anyway, think big! ”