Interviu cu Ramon Năstase, un altfel de IT-ist

0
1562
Ramon Năstase

Dacă am auzit un stereotip despre IT-iști ar fi acela conform căruia aceștia sunt niște oameni sobri, foarte serioși, care-și petrec întreagă viață în fața calculatorului. Am avut însă ocazia de a-mi schimba părerea îndată ce am stat de vorbă cu Ramon Năstase.

Ramon Năstase este un tânăr IT-ist care nu încetează să surprindă. La nici 24 de ani a scris deja numeroase bestsellere despre IT, este pasionat de antreprenoriat și de dezvoltare personală și iubește să-i motiveze pe tineri.

Are un canal de YouTube (cu peste 6000 de abonați) și un site unde „predă” lecții despre IT și încearcă să-i motiveze pe studenți să-și urmeze visurile, indiferent de domeniul acestora de activitate. Un om tânăr, care prin entuziasm și pasiune reușește să facă o schimbare în mediul în care trăiește.

Speră să creeze cea mai mare comunitate IT din România prin tot ceea ce postează pe YouTube și prin materialele educaționale pe care le scrie. Dacă te-am făcut curios și vrei să intri în „culisele” vieții unui IT-ist de succes, te așteaptă interviul de mai jos.

1. Provii dintr-un oraș micuț, din provincie. Cum ai reușit să-ți faci un nume în industria IT din România?

Da, provin dintr-un oraș mic de la granița cu Ungaria, Nădlac, din județul Arad. Încă de mic am fost pasionat de calculatoare (pot să spun că am crescut cu ele). Îmi plăcea foarte mult să mă joc și mai ales să rezolv probleme (unchiul meu avea un Internet-Cafe, iar eu, deși aveam șapte ani, mă ocupam parțial de administrarea lui).

Astfel ușor, ușor, în timp, am ajuns să învăț foarte multe despre IT (Rețele de Calculatoare, Linux, Programare, Securitate), până când în clasa a XII-a am devenit Campion Național la Rețele de Calculatoare și locul trei pe Europa.

Astfel am reușit să intru ca olimpic la facultate. Facultatea (de Calculatoare, Politehnica București) m-a ajutat mult să acumulez o parte dintre aceste cunoștințe și mi-a oferit oportunitatea de a preda altora ceea ce eu am învățat.

Din dorința de a-i ajuta pe studenții mei să treacă mai ușor examenele și să învețe într-un interval de timp mult mai scurt, am decis să-mi fac un canal de YouTube (în septembrie 2016). Aici le explic pe scurt diferite noțiuni din IT. Ușor, ușor lucrurile au început să prindă contur, iar astăzi am strâns o comunitate de peste 6000 de abonați și pot să spun că lucrurile sunt abia la început

2. Cum s-a născut pasiunea ta de a-i motiva pe alții?

Ideea de a-i motiva pe alții a provenit dintr-o problemă mult mai mare față de cea a lipsei de cunoștințe din IT, și anume mentalitatea. Mentalitatea (sau Mindsetul) este cel mai important aspect din viața noastră. Dacă nu suntem suficient de pregătiți din punct de vedere mental, atunci avem șanse foarte mici să realizam ceea ce ne dorim cu adevărat.

Astfel am ajuns să lucrez la acest aspect cu studenții mei, la nivelul gândirii (un aspect extrem de important). Pentru cei care își doresc să intre în IT pentru a câștiga 4500 RON, eu le propun să se gândească la sume mult mai mari: 8000 RON, 12000 RON, chiar 20000 RON și să-și pună o întrebare. „Ce trebuie să fac pentru a câștiga X RON /lună ? ” Aici e vorba de inspirație și gândire la un cu totul alt nivel.

3. La nici 24 de ani ai scris deja numeroase bestsellere în domeniul IT. Cum ai reușit această performanță cu care nu mulți tineri se pot mândri?

Pot spune că această performanță se datorează numeroaselor ore de studiu de-a lungul ultimilor șapte ani. Timp de șase ani am învățat despre IT, iar în ultimul an am învățat cum să scriu și cum să mă promovez în mediul online.

4. Ce stereotip ai vrea să demontezi despre oamenii care lucrează în IT? Din ce motiv?

Vreau să demontez ideea conform căreia nu poți avea o carieră de succes în IT fără a avea o facultate în acest domeniu. Îmi pare că această convingere îi împiedică pe mulți să facă pasul în IT sau să facă performanță în acest domeniu. Multă lume lasă facultatea sau profilul pe care l-a terminat la liceu să îi definească viitorul, să se identifice cu acel domeniu și să-și spună: „ăsta sunt eu, atâta pot.”

Eu consider că fiecare dintre noi are un talent și un potențial nemărginit. Este de datoria noastră să-l descoperim, iar dacă acesta este IT-ul, atunci tot ce pot sa spun este: GO all in!

5. Cum a luat naștere canalul tău de YouTube? Câtă muncă există în spatele acestor videoclipuri?

Din dorința de a-i ajuta pe alții am decis să fac acest canal de YouTube. În primul rand, cei șapte ani de IT din spate, combinați cu elementele de marketing, producție și editare video, pot să spun că e nevoie de multă muncă.

Când am început cu YouTube-ul, editarea unui video îmi lua în jur de trei ore, iar acum (500 de video-uri mai târziu), editarea îmi poate lua chiar și 15 minute (de obicei 30 de minute).

În momentul de față postez patru video-uri pe săptămână, iar până în luna mai am de gând să-mi creez un sistem astfel încât să postez de cinci-șase ori pe săptămână. Implică câteva ore de muncă.

6. Ce alte pasiuni ai cu excepția IT-ului?

Sunt pasionat de antreprenoriat, de găsirea unei probleme în piață și de soluționarea ei. În timp, mi-am dezvoltat foarte mult abilitatea de a rezolva probleme, pe care o consider absolut necesară oricărei persoane, indiferent de domeniu.

7. Care este strategia ta de promovare pe rețelele sociale? Ce te diferențiază de ceilalți?

Folosesc toate platformele de comunicare disponibile pe care se afla publicul meu: YouTube, Facebook, Instagram (Stories și clasic), Email, Snapchat. Factorul meu diferențiator este clar: modul în care livrez mesajul prin conținut video și autenticitate.

Una dintre valorile mele (când mă expun într-un video sau pe o scenă) este claritatea. Îmi doresc să le ofer explicații clare oamenilor astfel încât ei să înțeleagă diferite concepte și să le aplice în viața lor.

8. Ești o persoană ocupată. Cum reușești să te împarți între viața personală și cea profesională?

Etica de muncă. Media mea zilnică este de 12 ore de muncă pe zi, dar am zile când lucrez chiar și 16- 18 ore. Eu nu fac diferența între viața personală și cea profesională, pentru mine sunt una și aceeași. Lucrurile sunt foarte simple.

Am o viziune, o direcție clară spre care mă îndrept, iar în fiecare zi fac pași mărunți spre ea (indiferent de ziua din săptămână sau de perioada din an). Pe lângă asta, îmi dedic timp, în fiecare zi, cel puțin trei ore pe zile pentru logodnica mea. În rest, mă trezesc la cinci dimineața și până seara la 23:00 trag tare.

9. Un sfat pentru tinerii pasionații de IT și nu numai?

Definește clar ce vrei să faci în următorii ani din viața ta: cine vrei să devii, ce vrei să ai, câți bani vrei să câștigi etc. Alege un domeniu. Sparge ținta ta în bucățele mai mici. Apucă-te de treabă. Lucrează mai mult de opt ore pe zi (recomand minim 12 ore indiferent de domeniu).