Interviu cu primul român care va face înconjurul lumii cu autostopul

0
578

Timotei Rad Timotei Rad are 27 de ani, a absolvit facultatea de Geografie la Universitatea „Babeş-Bolyai și este primul român care va face înconjurul lumii într-un mod inedit: cu autostopul. Fiind o persoana pasionată de călătorii și un spirit liber, Timotei a urmărit încă de mic poveștile ce îl captivau și întotdeauna și-a dorit să poată face călătorii în întreaga lume. Prima călătorie pe care a făcut-o cu autostopul i se datorează lui Dimitrie Cantemir, spune acesta. Povestea o găsiți aici.

Călătoria lui cu autostopul a început anul trecut în luna mai, vizitând orașe precum: Praga, Paris si Veneția. Momentan se află în Spania, de unde a făcut o excursie în Sahara. Vom afla ce planuri are în continuare, precum și alte gânduri, din interviul ce urmează.

 

A.M.: În primul rând, spune-ne câte ceva despre tine.

T.R.: Sunt născut în Alba Iulia, am copilărit în Valea lui Mihai – judeţul Bihor, şi acu 8 ani, dragul Cluj m-a primit între studenţii lui. Îmi place să spun că am 3 eroi/”zei”: Robert de Niro, Dostoievski şi Messi. Sunt pasionat de istoria cartografiei teritoriilor locuite de români, de geografie politică, filosofie politică şi istorie, în general.

A.M.: De unde ți-a venit ideea de a face înconjurul lumii cu autostopul?

T.R.: Visul înconjurării Pământului îl am de mic copil, de la romanele cu piraţi, “Singur pe lume”, povestea lui Magellan, etc.

În mai 2012 am descoperit întâmplător faptul că poţi călători cu autostopul pe distanţe uriaşe, fără nici un fel de probleme… şi de atunci până acum am făcut aproape 40 000 km cu autostopul, străbătând 15 ţări din 2 continente.

 

A.M.: De ce cu autostopul? Ai vreo amintire legată de acest mod de călătorie?

T.R.: Călătoresc cu autostopul pentru a călători, pentru a cunoaşte, pentru a mă dezvolta personal, pentru a trăi lucruri noi, pentru aventura şi imprezivibilul ce îl presupune! Şi pentru toate celelalte motive care nu îmi vin acum în cap!
A! Şi la început a mai existat un motiv: îmi spuneam că mă apuc de călătorit ca să mă îmblânzesc/dresez!

Mă gândeam că astfel o să eliberez energia ce o am şi în câţiva ani voi putea fi şi eu om la casa mea cu preocupări banale. Cred că nu este ceva plăcut să fii o persoană ce nu se conformează societăţii şi să trebuiască să îţi ţii în frâu tot surplusul de energie!

Bun, şi ghiciţi ce! În loc să devin mai “domestic” devin tot mai “sălbatic” . Pentru că la fel ca orice alte abilităţi curajul şi setea de aventură se dezvoltă folosindu-le şi antrenându-le, iar dacă azi vei avea curaj să te baţi cu un câine, mâine cu un lup, poimâine cu un leu… răspoimâine te vei bate cu toată jungle.

După cum bine mi-a zis cineva: “a crazy heart should never be tamed!”

Amintiri ar fi multe, însă cred că cel mai bine îți amintești momentele în care ești la limită. Au fost multe întâmplări bune, nimic nu se compară cu emoția călătoriei, dar și unele situații mai grele, în care stăteam și ore făcând autostopul.

 

A.M.: Cum a inceput aceasta călătorie și cum va continua?

T.R.: A început din România până în Madrid unde lucrez momentan. De aici din Madrid mi-am luat 10 zile libere pentru o incursiune în Sahara. În mai voi termina cu lucrul în Madrid şi cu vizitatul peninsulei şi o voi lua spre Irlanda şi nordul Scoţiei, ca de acolo să o iau spre est: Amsterdam-Berlin-Polonia-România (pentru vizele de Rusia, Mongolia, China) ca mai apoi să o ţin tot spre est până voi apărea de la vest.

 

A.M.: Ce așteptări ai de la o calatorie în jurul lumii, ținând cont de modul original în care se va desfășura?

T.R.: Aşteptări nu prea am, prefer surprizele! Sigur vor fi multe! Sigur voi învăţa multe!

 

A.M.: Ai avut parte de reactii inedite din partea parintilor/ prietenilor la aflarea vestii?

T.R.: Nu! Deloc ;)) Mă ştiu toţi prea bine ca să se mire! Mamei i-a fost mai greu să accepte ideea, dar e pe drumul cel bun. Vede cât mă fac de fericit aceste călătorii şi încet acceptă şi se obişnuieşte cu ideea.

 

A.M.: Știm cu toții că pentru o asemenea călătorie ai nevoie de un buget. Ce ai făcut în această privință? Ai vreun sponsor?

T.R.: Călătoresc cu cât am, încă nu am sponsori, dar voi  începe să mă adresez potenţialilor sponsori/parteneri. Tocmai mi-am finalizat mapa de prezentare şi îi dăm bice în continuare.

A.M.: Unde îţi putem urmări povestea și ce putem face pentru a te ajuta in indeplinirea acestui vis?

T.R.: Povestea îmi poate fi urmărită pe pagina de Facebook,  iar de ajutat, mă puteţi ajuta răspândind povestea mea printr-un like şi un share și spunând şi altora despre ceea ce fac. În momentul în care povestea îmi va fi mai cunoscută şi mă voi adresa unui număr mai mare de persoane, îmi vor creşte şansele de a atrage sponsori şi, deci, de a îmi împlini visul!

 

A.M.: Un sfat pentru cei curajoși care pleaca în călătoria vieții lor!

T.R.: Cei curajoşi nu au nevoie de sfaturi!  Curajul e tot ce ai nevoie, iar dacă este vorba despre mici secrete  şi sfaturi vis a vis de călătoritul cu autostopul, îi rog să-mi scrie pe pagina de facebook şi răspund cu drag.

Eu sper din suflet ca în următorii ani, cât mai mulţi români să facă ceea ce fac eu.

 

 

Mulțumim frumos și mult noroc în a-ți îndeplini visul!

Povestea îi poate fi urmărită pe pagina de Facebook  şi pe blogul său personal.

 

Alexandra Mihai

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.