Interviu cu Nicolai Bogdan sau când afli că nu ai Destul Tv în cap

0
587

Nicolai Bogdan… Nicolai Bogdan. Da, știu. Am scris de două ori numele omului. Nu e niciun typo, voiam să înțelegeți cam care a fost reacția mea atunci când i-am văzut prima dată pagina oficială de FACEBOOK. Și mă gândeam „Băi… îl știu sigur! Hai, Roxana, amintește-ți!”. După câteva scroll-uri, investigații amănunțite și cercetări, eram sigură că voi ști până și ce mănâncă băiatul ăsta la prânz. Dar credeți că s-a întâmplat asta? Aici trebuia să vină un „DA!” din ăla mai convingător decât al unor miri care se căsătoresc. Nu prieteni. Ajunsese să mă tenteze până și Memoplusul pe care îl aveam din ultima sesiune. Dar nu am cedat.

Am intrat în lista de Liked videos de pe YouTube și am ales opțiunea Play all. Până una alta, m-am luat cu treabă prin cameră, pentru că asta fac atunci când nu îmi iese ceva și playlist-ul mergea liniștit. La fel de liniștit ștergeam și eu praful când aud un beep ca atunci când suni pe cineva. Și începe o conversație. Eu, intrigată, merg la laptop să văd despre ce e vorba… pentru că nu îmi aminteam de o melodie care să înceapă așa. Și văd acolo „Farsa AlarmaProFM. Bunicu’ nebun si escrocul”, iar pe imagine scria cu Gicu și Nicolai Bogan. Mi-am pus mâinile în cap. Efectiv. Și eram „Na, mă băiatule că de aici te știu!”.

Am râs cu lacrimi și cu din alea „bă nu cred!” „bă ești nebun?”. Iar pentru că am vrut să aflu cât mai multe despre el, Bogdan a fost băiat de treabă și ne-a răspuns la câteva întrebări. Iată ce am aflat:

 1. Cum ai ajuns să lucrezi pentru echipa Pro?

Era toamna lui 2004. Intrasem cu bursă la facultate și îmi căutam un job din care să îmi pot plăti chiria, țigările și berea. De la 14 ani lucram ca DJ și reporter la Sinaia, dar Bucureștiul era marea provocare. Am trimis rubrici înregistrate și un demo de voce către radioul meu preferat: ProFM. Acolo erau greii, idolii mei, cei cu personalitate puternică, nu mâțele speriate care doar comentau știri și prezentau muzică. Abia după trei-patru luni am fost sunat de Cristi Schnebli. Ceva i se părea catchy la mine, dar nu era convins că merit un loc printre ei. M-a angajat abia după al treilea CD demo înregistrat în magazia unui prieten. Au urmat ProFM’sCOOL, MTV, Alarma ProFM și Vocea României.

2. Spune-ne două lucruri despre tine pe care nu le știu cei care te urmăresc.

De când cu FACEBOOK-ul, e greu să îți dai seama ce nu știu oamenii despre tine. Nici măcar nu-mi amintesc să fi ascuns ceva anume. Așa că am să îți spun ceva mai personal, o ciudățenie. De mic mi-au plăcut la nebunie hotelurile, mă inspiră toate acele camere luxoase, dar fade, cărora le poti împrumuta din personalitatea ta pentru două-trei zile. Mă cazez adesea la câte un hotel, chiar și în București sau în Sinaia, locuri în care am unde să locuiesc.

Nicolai-Bogdan-Matematika-10

3. Care sunt diferențele dintre cum era la radio când ai început și acum?

Acum un deceniu și jumătate, doar rap-ul și rock-ul românesc sunau acceptabil. Acum e mult mai multă muzică românească bine produsă, bine mixată, bine masterizată, mai puține linii furate. Asta face radioul să sune cu totul altfel.

4. Cum s-a întâmplat să ajungi să faci radio?

E o poveste funny.  Aveam 14 ani și încercam să scot un album rap. Îmi făceam negativele singur, în HipHop E-Jay și umplusem un caiet cu texte. Cum singurul loc în care puteam înregistra un disc era radioul local – MixFM Sinaia, i-am rugat pe băieții de acolo să mă ajute. După două zile în care talentul m-a chinuit ca o boală gravă, George Grapa a dat STOP, a aprins lumina în „borcan” și mi-a zis: „Frate, tu ești foarte haios, dar n-ai absolut niciun talent muzical. Nu mai bine îți dăm noi o emisiune în care să îți faci de cap?” Mi-au dat un program sâmbăta dimineața și am făcut treabă bună.

5. Cât de greu ți-a fost să renunți la radio?

Mai greu mi-a fost să renunț pentru o perioadă nedeterminată la prietenii din întreaga țară care mă ascultau zilnic și care erau din ce în ce mai mulți. Dar de radio, ca suport de a-mi transmite ideile, mi-a fost destul de ușor să mă despart. Asta pentru că nu m-am considerat niciodată un om de radio. Sunt, mai degrabă, un scriitor de povești și de umor, iar când am ocazia, îmi transform rândurile de pe hârtie în intervenții radio sau în filmări.

6. Care a fost cea mai mare gafă pe care ai făcut-o live la radio?

Fac live-uri de peste 15 ani. Mi-am dezvoltat atât de bine tehnicile de a ascunde gafele și de a le face să pară intenționate încât mă mint și pe mine că așa au fost de fapt. Totusi, parcă îmi amintesc ceva. Prin 2006, într-o emisiune, un coleg a adus vorba de Ludovic Spiess. Eu am subliniat că e un bun tenor, dar că este mizerabil ca director al Operei Naționale. Și dă-i și critică-l și fă-l cu ou și cu oțet și convinge ascultătorii că ar trebui demis de urgență. Asta până când, un alt coleg, Cetin Rasit, disperat de ce auzea, intră și îmi pune pe masă o foaie de hârtie pe care scria mare: „NEBUNULE! LUDOVIC SPIESS A MURIT DE ȘASE LUNI!”

7. Ce DJ de radio apreciezi cel mai mult acum? 

Din când în când ies la bere cu bunul meu prieten și vecin, Vlad Craioveanu și asta mă obligă să îl ascult face to face. Dar nu am mai ascultat un post de radio românesc de cel puțin opt ani. Nu îmi ascultam mici măcar înregistrările cu emisiunile mele, deși era un procedeu obligatoriu la ProFM. Îmi plăcea ce spuneam când eram în live, dar nu puteam reasculta glumele la care râsesem deja. Iar pe ceilalți oameni de radio de la noi nu îi ascult pentru a nu risca să fiu influențat, să împrumut involuntar din glumele sau din stilul altcuiva. Vreau să rămân 100% autentic, cu bune și cu rele. Să nu ciordesc poante a fost mereu marea mea obsesie, deși alții au făcut carieră în felul ăsta.

8. Cum ți-a venit ideea pentru show-ul „Destul TV”?

A fost o necesitate. Aveam nevoie de un nou loc în care să mă pot exprima. Acest canal de YouTube pe care am început să urc scurt metraje de comedie este, pentru mine, un mic paradis. Toate filmulețele sunt făcute împreună cu prietenii mei și ținem cont doar de o singură regulă: să râdem noi la ele.

9. Care este mesajul tău pentru oamenii care așteaptă să revii la radio?

După ce am părăsit ProFM-ul, în iunie anul trecut, am fost ofertat și am negociat cu alte două posturi de radio pentru a face matinalul, însă termenii lor nu mi-au convenit. Mă voi întoarce în momentul în care voi găsi un loc în care să mă simt OK. Între timp, am scris mult, am creat rubrici și personaje noi și mi-am găsit un nou partener de emisiune pe care abia aștept să-l cunoașteți.

 Bogdan mai este activ pe site-ul lui oficial și canalul de YouTube

Sursă foto: arhivă personală.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.