Recent am stat de vorbă cu Marius Dașcău, un visător full day, așa cum se descrie chiar el, care găsește timp și inspirație pentru a se dedica muzicii, indiferent de programul încărcat pe care l-ar avea. Cel mai probabil mulți îl știți încă de pe vremea când făcea parte din trupa Lirika, dar de câțiva ani aventura în lumea muzicii a continuat-o de unul singur. De fapt, nu chiar singur, să nu uităm de chitară.
Marius Dașcău își împarte timpul între viața de corporatist și cea de artist, reușind să găsească un echilibru între cele două activități total diferite, dar care îl definesc întru totul. Deși a avut momente în care a vrut să renunțe la pasiunea sa, de fiecare dată a primit semne că trebuie să meargă mai departe și, astfel, a reușit să-și împlinească cel mai mare vis al său, acela de a-și imprima propriile melodii pe un album: „Despre Oameni și Vise”. Mai multe despre artistul care vă unge sufletele cu muzica lui aflați în interviul de mai jos:
Despre artist putem înțelege multe din muzica pe care o creează, dar ce ne poți spune despre Marius Dașcău, omul din spatele albumului „Despre oameni și Vise”?
Marius Dașcău e corporatist, iubește pisicile și e visător full day. În plus, lui Marius Dașcău îi place să vorbească despre el la persoana a treia.
În urmă cu patru ani, într-un alt interviu pt IQool, pe vremea când faceai parte din trupa Lirika, ne povesteai că versurile sunt extrem de importante în muzica pe care o cânți. „Nu cred că am putea face vreun compromis atunci când vine vorba de versuri”. Ți s-a schimbat părerea în această privință?
Marea majoritate a cântecelor mele sunt cântece de dragoste, scriu ce simt și nu aș putea scrie ceva în care nu cred. Trebuie să fie un echilibru între versuri și muzică, nu știu dacă reușesc să obțin mereu asta, dar cu siguranță încerc.
Ce te-a inspirat să scrii albumul „Despre oameni și vise”?
Lucrez la albumul „Despre oameni și vise” de când m-am apucat de muzică, a fost mereu un vis al meu să am muzica mea imprimată pe un disc. Știu, în 2019 sunt laptopuri care nu mai au CD-rom, nimeni nu mai ascultă muzica la combine muzicale si practic, e o nebunie să mai scoți un album fizic. Toate cântecele de pe DOV sunt insipirate din viața mea, din ce am simțit într-un anumit moment al vieții mele.
Ai o piesă preferată din acest album? De ce e atât de specială pentru tine?
E foarte greu să aleg o piesă preferată, sunt într-adevăr unele cântece de care mă simt mai apropiat, “Pielea ta mă va cere pe mine” e unul dintre ele. E un cântec pe care l-am scris acum 12 ani și cred că e cântecul pentru care ma știe lumea. Mă rog, cine mă știe, aia puțini.
Cum reușești să te împarți între viața de corporatist și cea de artist?
De luni până vineri, 9 to 6 sunt la birou, imediat ce se termina jobul, intru în artist mode și mă gândesc la muzică, cum să scriu cântece, despre ce să scriu, cum aș vrea să sune. E un balans între viața de corporatist și cea de muzician, ambele fac parte din mine și mă definesc.
Care a fost momentul în care ai decis că vrei să te apuci serios de muzică?
Pai încă nu m-am apucat serios. Momentul în care m-am decis că aș vrea să fac asta a fost atunci când am pus mâna pe o chitară pentru prima dată.
Ai întâlnit până acum obstacole în cariera muzicală care te-au făcut să te gândești să renunți?
Stilul de muzică pe care îl abordez, nu știu cum să îi spun, folk, indie, nu e unul din cele care se dau pe radio. Cel putin, nu la noi. Dar în același timp, nu cred că aș putea cânta altceva. Au fost momente când simțeam că fac asta absolut degeaba, dar mereu, ca prin minune, se întâmpla să îmi scrie cineva (de obicei, fete) și să îmi dea încredere să nu renunț. “Iubește muzica ce te salvează atunci când nici tu nu mai crezi că poți fi salvat.”
Dacă ai putea lua totul de la început, e ceva ce ai schimba în parcursul tău?
Cu siguranță aș fi mult mai serios în legatură cu lecțiile de chitară clasică pe care le-am luat. Și aș fi lansat albumul DOV mult mai devreme, cu vreo 5 ani mai repede.
Cât de mult te deranjează cei care te critică?
Sunt un tip destul de orgolios, nu cred ca poți ieși pe o scenă în fața unor oameni dacă nu ești orgolios. Reacția oamenilor care vin la concertele mele sau shareuisc muzica mea pe Facebook îmi hrănește orgoliul ăsta, iar atunci când sunt criticat, sufăr foarte tare, mă închid în casă și nu mai ies câteva zile. Glumesc. Sau nu. Ba da.
Ce piese preferate ai include într-un playlist pentru o călătorie lungă?
Orice cântece de la Alexandru Andrieș, Damien Rice și Mumford and Sons.
Care e cea mai frumoasă amintire a ta de la concerte?
Concertul de lansare a fost foarte special. Am văzut atâtia oameni dragi mie, cântând cu mine și sustinându-mi visul. This is what keeps me going.
Care e cel mai important sfat pe care l-ai primit și de care încerci să ții cont mai mereu?
Pune suflet în tot ce faci. Fac asta în muzică și în afara muzicii.
Care crezi că e cea mai interesantă parte a meseriei de artist?
Partea de creație. Atunci trebuie să fii sincer cu tine și să dai tot ce e mai bun din tine.
Există binecunoscuta luptă între mainstream și underground? Crezi că muzica de calitate ar trebui să se situeze în vreuna din aceste zone?
Fiecare dintre noi consideră că muzica pe care o ascultă e muzică de calitate. Nu ar trebui să fie cineva care să ne spună care e muzica de calitate și care nu e. Dacă simți ceva atunci când asculți un cantec, dacă reușește să facă să ți se ridice părul de pe mână, aia e muzică de calitate.
Toate melodiile lui Marius Dașcău pot fi ascultate pe Spotify, iar toate noutățile le găsiți pe Facebook.
Totodată, vă promite și un super concert cu piese de pe primul album, „Despre Oameni și Vise”, în varianta acustică, dar și cu multe melodii noi. Pe 15 februarie, în The Ace. Aflați aici mai multe detalii.