miercuri, ianuarie 26, 2022
Recrutare IQool
AcasăEducație & carierăJob și internshipInterviu cu makeup artistul Denisa Sima: „Pentru mine nu cifrele contează, ci...

Interviu cu makeup artistul Denisa Sima: „Pentru mine nu cifrele contează, ci oamenii din spatele lor.”

Când spui Denisa Sima spui makeup, fashion, YouTube, spui frumusețe și autenticitate. O urmăresc pe Denisa de câțiva ani pe platformele unde activează și nu am decât cuvinte de laudă la adresa ei.

Tocmai din acest motiv, am ales să o întreb pe Denisa câteva lucruri despre cariera ei în online, despre cum a devenit makeup artist, despre colaborarea ei cu Kiss TV și multe altele. Află tot ce vrei să știi despre unul dintre cei mai în vogă influenceri din România numai din interviul de mai jos.

 • Cum ți-ai descoperit pasiunea pentru makeup?

Eram în clasa a XI-a și împreună cu o prietenă de-a mea din liceu i-am cumpărat unei alte prietene o paletă cu 120 de culori cum se purta atunci. Știam de la ea că și-o dorea foarte mult și am hotărât împreună  să punem bani și să i-o cumpărăm cadou de ziua ei.

I-am luat-o, ea bineînțeles că a fost foarte fericită și a început să ne machieze pe la tot felul de majorate și am zis „Ok, hai să-mi iau și eu una” și de acolo am început să-mi cumpăr chestii.

Pasiunea mea pentru makeup a început destul de târziu. Până în momentul acela eu nu mă machiam deloc, nici măcar nu mă pensam.

A fost un drum surprinzător, chiar și pentru mine. Nu mă pricepeam deloc la început, ce aveam eu era departe de a fi talent, încercam să recreez machiaje pe care le găseam pe internet, dar nu mă pricepeam deloc.

 • Cât de importantă a fost în cazul tău absolvirea unui curs de makeup?

Eu am făcut un curs de machiaj când eram în anul trei de facultate, deci destul de târziu din punctul meu de vedere față de momentul inițial. Până să fac cursul eu credeam că mă pricep, dar mi-am dat seamă că, deși se vedea practica mea, nu știam tehnica.

A fost ok și într-adevăr s-a văzut o schimbare. Primul curs l-am făcut la Melkior, însă mi se pare că cea mai faină schimbare s-a petrecut la cursul Dianei Ionescu. Cursul ei a fost super complex și am învățat să facem o grămadă de chestii, mai mult decât machiajul convențional.

E important să știi tehnică, dar din punctul meu de vedere este mult mai importantă practica pentru că descoperi mult mai multe lucruri exersând. Dacă ar fi să aleg între un curs de makeup și între a exersa, aș alege mai degrabă cea de a doua variantă.

makeup
Sursă foto: Arhivă personală
 • Ce te-a determinat să-ți deschizi un blog și mai apoi un canal de YouTube?

În ceea ce privește blogul, nu mai știu exact care a fost motivația mea. O urmăream într-un timp pe Koko și îmi plăcea foarte tare ceea ce făcea și mi se părea super tare că ea posta și oamenii comentau și că avea o comunitate activă. Asta se întâmpla atunci când eram în clasa a XII-a. Inspirată de ea, mi-am făcut și eu un blog, care, bineînțeles că nu a avut același impact.

După ce am terminat anul I de facultate a venit cumva și canalul de YouTube. Am plecat cu Work&Travel în SUA și lucram de la 08:00 la 16:00. Toți prietenii mei veneau după 20:00 acasă, deci practic eu aveam patru ore în care eram singură. Așa că toată vara de la 16:00 la 20:00 stăteam acasă și mă uitam la tutoriale de makeup pe YouTube.

Inspirată de acele fete, mi-am deschis și eu propriul meu canal când am revenit în țară și de acolo a pornit totul.

 • Ce sfat le-ai da persoanelor care vor să-și deschidă un blog/canal de YouTube, dar cărora le este teamă de ceea ce ar putea crede ceilalți?

Eu le-aș spune să facă ceea ce le face fericite și ceea ce-și doresc indiferent dacă primesc feedback sau nu, sau dacă primesc feedback pozitiv sau negativ. Părerile și comentariile negative vin, cred eu, tocmai de la persoanele care sunt invidioase că tu faci ceva ce ele nu pot tocmai din această cauză: au anumite temeri, le e teamă să se expună, nu știu dacă fac bine ceea ce fac etc.

Trebuie să faci chestia asta dacă este ceea ce îți dorești. Știu că acum circula și vorba că toată lumea are un blog sau un canal de YouTube, dar nu cred că nu mai este loc de încă o persoană. În toată marea asta de blogguri și de vlogguri mie mi se pare că o mare parte din ele sunt pe entertainment și foarte puține sunt educative.

De exemplu, canalul meu de YouTube este în principiu unul educativ, pe zona de beauty. Cred că aici e foarte mult loc de dezvoltare, pe educațional. Sunt mulți oameni care apreciază treaba asta și aici mă refer aici la urmăritori, branduri etc. Sunt foarte puține persoane care activează pe nișa asta, deci e loc cu grămada.

 • Cum a luat naștere și cum te-a influențat colaborarea ta cu cei de la Kiss Tv?

A fost o chestie foarte amuzantă acolo. Am să-ți povestesc exact ceea ce s-a întâmplat. Eu stăteam la vremea respectivă cu încă doi colegi în apartament, o fată și un băiat. De cele mai multe ori eu mâncam masa de prânz cu colega mea, Oana. Într-o zi m-am dus la magazin să achiziționez câte ceva și în timp ce eram la cumpărături am primit un mail.

L-am deschis și mi s-a părut că e o glumă pentru că era un mail foarte simplu de la cineva cu extensia @kissfm. În mail scria ceva de genul „Noi vrem să facem o emisiune de fashion și ne-am gândit la tine ca prezentator. Nu vrei să ne întâlnim și să discutăm mai multe detalii?” Mi s-a părut un mail foarte scurt și simplu. M-am gândit că cineva vrea să-mi facă o glumă proastă.

Până la urmă mi-am dat seama că e ceva serios, am fost la respectivul interviu, am filmat un episod pilot, cei de la Kiss mi-au povestit mai multe despre emisiune, printre care și faptul că voiau ca prezentatorul să fie cineva din lumea vloggerilor.

Pe postul ăsta mai concurau două sau trei persoane, dar nu știu să-ți zic exact care sunt. Până la urmă am fost aleasă eu. Tot procesul acesta de selecție a durat cam două luni. Pe lângă astea două luni, a mai trecut ceva timp până să se difuzeze emisiunea, dar mie tot mi se părea ceva ireal pentru că eu alegeam hainele, videoclipurile etc. A fost foarte tare experiența asta.

 • Cât de diferit este să filmezi pentru propriul tău canal de YouTube față de a filma pentru o emisiune TV?

Sunt chestii diferite. Nu pot să zic că e una mai plăcută decât cealaltă. Îmi place să fac chestii și pentru canalul meu de YouTube, dar la Kiss Fashion era cu totul alt cadru pentru că aveam o echipă întreagă care să mă ajute. Se filma totul din mai multe unghiuri, era super cool. La început era o atmosferă destul de ciudată pentru că toată echipa era formată din bărbați care erau nevoiți să mă aștepte pe mine să-mi fac părul, să mă machiez, să mă schimb etc.

Nu pot să aleg una dinte aceste experiențe. Îmi plac foarte mult amândouă.

makeup
Sursă foto: Arhivă personală
 • Cât de costisitor este la momentul actual să întreții un canal de YouTube în România?

Depinde foarte mult de nișa în care activezi. Eu am colaborat cu foarte multe branduri care mi-au trimis noutățile lor pe care eu oricum urma să le achiziționez și asta m-a salvat cumva de multe cheltuieli.

Lucrurile cele mai costisitoare sunt cele care țin de echipament: camere, obiective, microfoane etc., obiecte care își merită banii din plin.

 • De cât respect crezi că se bucură „meseria” de influencer în România?

Am stat și m-am gândit mult la treaba asta pentru că tind să spun că nu este foarte respectată pentru că am în cap toate comentariile negative și răutăcioase pe care le primesc, nu numai eu, ci toată lumea care se expune în online.

În egală măsură însă sunt și foarte multe comentarii pozitive și oamenii care te plac și te încurajează să continui ceea ce faci. Nu știu să mă pronunț exact în treaba asta cu respectul. Cred că depinde foarte mult și de nișa în care activezi. Eu pe nișa mea educațională pe beauty stau destul de bine. Oamenii apreciază ceea ce fac, lucru care nu poate decât să mă bucure.

 • Ai avut momente în care ai vrut să renunți la cariera ta în online?

Da, m-am gândit de multe ori să renunț, mai ales în perioada în care făceam weekly vlog pentru că în ceea ce privește machiajul accept critici constructive și păreri diferite, în ceea ce privește viața mea personală mi se pare ciudat să vină altcineva să-mi spună ce să fac. Am primit niște comentarii foarte răutăcioase legate de viața mea personală, motiv pentru care am ales să mă axez doar pe zona de beauty.

Știu că dacă alegi să te expui  viața ta personală are de suferit pentru că deja te cunosc foarte mulți oameni, dar aleg să am un echilibru în ceea ce postez pe YouTube și viața mea privată.

 • Știm că tu ai absolvit facultatea de psihologie. Te-ai gândit dacă vrei sau nu să mai profesezi în domeniu?

Da, vreau să profesez în acest domeniu. Am avut o perioadă în care m-am gândit că îmi va fi mai greu să îmi formez o imagine de psiholog din cauza YouTube-ului și emisiunii de la Kiss, având în vedere că oamenii mă vad deja ca makeup artist și ca prezentator.

În egală măsură, sunt și foarte multe persoane care mă urmăresc și care au tot timpul în minte faptul că eu am terminat psihologie și care apreciază unele chestii la mine care mă dau de gol că am această specializare. Eu mai am un cont de Instagram care este bazat pe psihologie, unde sunt urmărită de un număr destul de mare de oameni.

Probabil o să încep cu niște workshopuri. Eu am două prietene foarte bune care au absolvit și ele psihologia. Împreună vrem să punem bazele unui cabinet și să facem diferite chestii. Ceea ce este foarte tare la noi trei este că vrem să profesăm pe ramuri diferite ale psihologiei și cumva cabinetul nostru va fi unul foarte complex.

Sursă foto: Arhivă personală
 • Cât de mult crezi că contează frumusețea fizică dacă vrei să ai succes în online și la TV?

Voi părea puțin superficială, însă eu cred că în online și la TV trebuie să fii nu neapărat un om frumos, cât mai ales un om îngrijit. Am observat și pe canalul meu de YouTube chestia asta. Dacă eram așa mai messy în videoclipuri parcă nu mergeau la fel de bine precum mergeau cele în care purtam o fundiță în cap sau aveam un ruj și un contur foarte bine definit sau aveam un makeup mai deosebit.

Cred că contează foarte mult cum te prezinți în online pentru că oamenii nu vin acolo să vadă problemele tale. Ei vor oameni care să-i inspire, care să-i motiveze și pe ei să fie într-un anumit mod.

Cam asta e părerea mea. Știu că sună puțin superficial, dar până la urmă ăsta e adevărul. Nu trebuie să fie Jennifer Lopez sau Angelina Jolie, dar trebuie să fii îngrijit și să ai un vibe mișto.

 • Spre deosebire de alți youtuberi, tu și practici meseria de makeup artist și interacționezi cu modele și cliente foarte des. Care este diferența dintre a filma un tutorial de makeup și a machia propiu zis pe cineva?

Într-adevăr mai am și ședințe foto la care îmi place foarte mult să merg. Este o diferență mare între a machia o clientă și a face un tutorial. Mie îmi place întotdeauna să pun clientele pe primul loc pentru că sunt acolo pentru un serviciu, sunt acolo să se simtă bine, să fie frumoase și să primească ceea ce își doresc. Îmi place să mă raportez la un client diferit față de ceea ce fac pe YouTube.

Acolo fac ce vreau eu, nu trebuie să țin cont de părerile nimănui, fac doar ce îmi place mie. Când vine vorba de o clientă, lucrurile se schimbă. Sunt foarte multe cliente care mă știu de pe YouTube. Ele au deja câteva informații despre mine, știu cum lucrez și mă lasă în principiu să-mi fac treaba.

 • O întrebare clișeică: Cum te vezi peste 10 ani?

Sper să mă văd într-o casă care să fie a mea. (râde) Altceva nu știu ce să zic. Eu am intrat la 19 ani la facultate și până acum mi-am schimbat perspectiva asupra viitorului de o grămadă de ori, deci nu aș putea să-ți spun exact cum mă văd.

Sper să am casa mea, să am pe cineva în casa aia și sper să profesez într-un domeniu care să-mi placă. Pe partea de online, nu mi-am propus nimic. Las lucrurile să decurgă frumos, natural.

 • Ne poți împărtăși o amintire frumoasă care să fie legată de cariera ta în online?

Am avut o campanie frumoasă la începuturile mele. Eu și o prietenă din liceu, care este fotograf mergeam pe stradă și rujam fetele cu un ruj ceva mai puternic. Era o isterie a rujurilor nude în vremea aia și noi eram la polul opus. Le rujam pe fete cu roz, violet, roșu aprins, tot felul de culori zăpăcite. A fost super drăguț proiectul, mi-a plăcut mult.

Un alt moment care mă bucură foarte tare este cel de anul trecut când am câștigat premiul oferit de cei de la Elle. Eu citeam Elle în copilărie, colecționam revistele, mi le cumpăram în fiecare lună și când m-am trezit menționată acolo a fost ceva foarte emoționant.

Mi-aduc aminte că am ajuns târziu la eveniment, iar în momentul în care am intrat în grădină s-a strigat și categoria la care eram nominalizată. S-au anunțat cele patru nume, iar apoi s-a strigat „Și câștigătoarea este Denisa Sima”. Nu mi-a venit să cred și nu știam cum să reacționez. A fost foarte drăguț. Au fost foarte multe persoane care m-au felicitat și care m-au încurajat.

O altă chestie care mă emoționează se întâmplă atunci când fetele care mă urmăresc îmi trimit poze cu look-urile mele recreate sau poze cu makeup-ul realizat de ele. E un moment foarte frumos care mă motivează să continui să fac ceea ce fac. Pentru mine nu cifrele contează, ci oamenii din spatele lor.

Sursă foto: Arhivă personală
 • Consideri că te-a schimbat succesul pe care l-ai dobândit pe parcurs?

Nu știu dacă l-aș numi neapărat succes, așa cum nu aș numi nici urmăritorii fani, dar da, m-a schimbat în anumite privințe. M-a făcut să-mi dau seama că oamenii sunt super diferiți și că fiecare are realitatea lui. M-a învățat să manageriez mai bine situațiile de comunicare.

M-a schimbat însă și într-un mod negativul în sensul în care m-a făcut să fiu foarte sensibilă la hate și la comentarii negative. Uneori stau și citesc toate comentariile pe care le primesc și deși cele pozitive sunt mult mai multe, mi se schimba starea când citesc un comentariu negativ. Este o chestie pe care o regret și de care încerc să scap.

Ultimul nostru interviu poate fi găsit aici!

Denisa Georgiana
Încă de când eram copil, am iubit arta de a scrie. Mă simțeam întotdeauna eu însămi atunci când făceam compuneri, atunci când scriam povești . Sunt pasionată de psihologie, de fotbal și de publicitate. Îmi plac oamenii simpli, cu lecții de viață valoroase din care pot învăța. Ador să-i ascult pe cei din jurul meu și să le interpretez poveștile în articolele mele. Prin decizia de a mă alătura redacției Iqool, am făcut primul pas spre a-mi urma visul, acela de a scrie cu pasiune pentru o revistă. Citatul meu preferat este: " Sometimes good things fall apart so better things can fall together " (Marilyn Monroe)
RELATED ARTICLES
spot_img

Most Popular