Interviu cu László Nagy, omul din spatele „Stil Masculin”

0
2586

1558424_696148510417021_594255791_n

Stau lejer în pat, abia trezit, după o noapte lungă, cu cafeaua în brațe, țigara abia aprinsă și televizorul deschis pe un post de știri. Niște jazz sună vag în spate de la laptopul pe care l-am uitat aprins și mă bucur cât de mult pot de letargia dimineții.

Dintr-o dată sună telefonul și apare un număr necunoscut: „Salut sunt László Nagy de la Stil Masculin. Te-am sunat în legătură cu interviul.″

În momentul următor am sărit din pat am închis televizorul și într-o stare de spirit demnă de ritmurile Wagneriene am fugit să mă întâlnesc cu László. Vorbisem cu el cu câteva zile în urmă și stabilisem că mă va suna pentru un interviu. Dacă nu ai auzit de Stil Masculin ar fi cazul să remediezi acest lucru, mai ales că nici nu ai idee ce pierzi. De la pantofi și până la cravate, ai ocazia să înveți cum să capeți încredere, să afișezi o imagine care să impună respect și să impresioneze de la prima vedere, cum să porți corect o ținută, dar mai ales cum să alegi o ținută corectă.

Pentru asta László, sau Laci cum îl mai cunosc alții, a răspuns câtorva întrebări legate de stilul tinerilor și a ieșit, cred eu, un material frumos pe care te invit să- l studiezi cu plăcere.

1546061_695626903802515_1151037882_n

1. Cum vezi tu stilul vestimentar în rândul tinerilor?

Voi tinerii aveți un extraordinar avantaj pe care eu nu l-am avut atunci când am început blogul acesta cu Stilul Masculin, iar acest avantaj este accesul la informație. Vezi tu, lucrul acesta poate fi cu două direcții pentru că în egală măsură s-a promovat și bunul gust și prostul gust. În general tinerii, studenții afișează o ținută neglijentă.

2. De unde provine această neglijență?

Păi tinerii tind, de obicei, să se afilieze unei anumite culturi, iar aici îți dau cel mai bun exemplu: muzica. Sunt persoane care își poartă pasiunea peste tot, nu renunță la hainele care îi reprezintă sub aspect muzical. Sunt momente în care trebuie să faci o pauză, înțeleg, ești fan, dar nu mergi cu pasiunea aceea până la extrem. Pe de altă parte, dacă este corect folosită, această pasiune atestă originalitate și bun gust.

1601163_695626837135855_532349659_n

3. Dacă cineva dorește să se îmbrace mai bine și să capete încredere prin intermediul vestimentației, ce pași îi recomanzi să urmeze?

Eu recomand tuturor celor aflați în această situație să facă totul treptat și asta din varii motive. Cel mai important, cred eu, este că nu ești încă pregătit pentru această schimbare, dar dacă faci pas cu pas o sa-ți vină mult mai ușor. De exemplu, dacă vrei să porți culoare, începi cu o batistă, o cravată, după care mai adaugi încă ceva și cu timpul îți vei construi propriul tău stil. Eu instig la crearea propriului stil, la originalitate.

4. De ce crezi că bărbații, comparativ cu femeile, sunt mai reticenți în ceea ce privește atenția asupra hainelor?

Hai să-ți spun o chestie. Foarte mulți bărbați care pretind că nu sunt interesați de modul în care arată sunt de fapt foarte atenți pe ce dau banii. Că nu fac cea mai bună alegere, asta e cu totul altceva, dar ei se uită cu atenție pe ce cheltuiesc. Aici mai intervine însă un alt factor: educația vestimentară. Eu personal cred că public speaking-ul și educația vestimentară ar trebui introduse în programa școlară.

 1606861_696147923750413_720975006_n

5. Pe lângă blog ai scris și o carte, „STIL MASCULIN. Cum să te îmbraci bine pe bani puțini.″ De ce ai simțit nevoia unei cărți pe lângă blogul tău?

Cartea vine în sprijinul cititorului și a bărbatului care este conștient și preocupat de obținerea unei imagini cât mai bune, îl învață cum să fie actual. Consider că am reușit prin această carte să obțin un instrument de stil valabil în orice moment. Dacă ai dubii în ceea ce privește o piesă nouă din garderoba ta, poți oricând s-o deschizi și să te lămurești

6. Cum a fost structurată cartea și cum ai ajuns să scrii o carte despre stil ,destinată bărbaților?

Cartea am gândit-o pentru toată lumea, indiferent de venituri, de la cel care câștigă extraordinar și până la cei care nu sunt chiar bine plătiți pentru că foarte mulți mi s-au plâns: „Nu mă pot îmbrăca bine, hainele costă mult etc.″ Atunci m-am gândit să ofer o soluție pentru orice persoană, deoarece nu există așa ceva; doar dacă nu vrei nu poți să te îmbraci bine, iar în carte am demonstrat foarte pe larg acest lucru. Găsești acolo informații de la cum să găsești croitor și până la second-hand, de la buget și până la îngrijirea hainelor.

 1004921_695626567135882_1595102032_n

7. Ce crezi că este mai util, mersul la croitor sau mersul prin magazine?

Aici sunt mai multe situații, depinde foarte mult de conformația persoanei, iar din acest punct de vedere se prea poate să fii obligat să mergi la croitor. Eu de exemplu, înainte de a face blogul îmi cumpăram foarte mult de la second hand, iar apoi le ajustam la croitor. Ieșeam undeva la 100 lei patru-cinci cămăși, lucru care mie încă mi se pare impresionant.

8. Deși au apărut ghiduri vestimentare nu sunt foarte multe în care să fie clar diferențiat kitschul de calitate, iar cele mai multe reviste instigă la consum. Cum vezi tu evoluția modei masculine, având în vedere că domeniul acesta în care activezi este relativ nou în țara noastră?

Știi care e paradoxul în situația asta? Un bărbat fără bani, dar care are cunoștințe de stil va putea oricând să surclaseze un bărbat care cumpără o haină doar pentru că este promovată de o revistă sau că aparține unui anumit brand. Diferența se va face prin intermediul consumatorilor finali care vor ști sau nu să deosebească anumite caracteristici ale produselor, dar cred că în timp vor învăța.

9. În momentul de față există foarte multe persoane care pun mare preț pe branduri. De ce crezi că se întâmplă asta?

Din nou cred că este rezultatul lipsei de educație în acest sens.Sunt foarte multe persoane care aleg brand-uri doar ca să se afișeze, din păcate, aici intră și categoria celor care poartă falsuri sau logo-uri supradimensionate. Alt răspuns nu pot sa-ți ofer pentru că și pentru mine acest fapt e încă un mister. Și eu încerc să înțeleg de ce are loc acest fenomen.

1510406_696656260366246_1588319899_n

10. Care sunt cele mai frecvente greșeli pe care le face o persoană când își cumpără haine?

În principal lumea nu cumpără produse de calitate, apoi se plâng că s-au deteriorat prea repede. Problema este însă că ei nu știu cum arată un produs de calitate, merg întotdeauna și cumpără din același loc și nu au grade de comparație. O soluție la această problemă este frecventarea magazinelor cu branduri premium pentru a învăța cum arată un produs de calitate. De asemenea la pantofi greșește foarte multă lume. Nu-ți cumpăra pantofi dintr-un magazin care nu e recunoscut pentru că ar produce așa ceva, du-te în magazine specializate pe încălțăminte, garantează calitatea la un standard mult mai înalt față de un magazin cu haine care întâmplător are și încălțăminte.

11. Cam cât ești dispus să cheltui pe haine?

O să-ți dau niște prețuri orientative, de magazin normal, dar dacă ai timp și mergi în outlet-uri sau magazine second poți achiziționa mult mai ieftin aceste articole. La pantaloni între 100 și 150 lei, la cămăși aș spune undeva între 150-250 lei, mai ales că-ți poți face cămăși la comandă, foarte bune, la 250 lei, de aceea aș merge direct la croitor, n-aș mai sta să caut. La cravate poți să iei de la 1 leu din second, dacă ai răbdare să cauți, până undeva la 200 lei, dar dacă dai acei 200 lei, să merite. Pentru pantofi aș pune o limită de maxim 400 lei, având în vedere că sunt ateliere care îți fac ce vrei tu pentru această sumă.

12. Spune-ne niște persoane care te inspiră și ce accesorii ai lua cu tine tot timpul.

Din România îmi plac Alexandru Ciucu, Cezar Ionașcu și băieții de la The Urban Ties, iar din străinătate Nick Wooster și Luca Rubinacci. N-aș putea pleca nicăieri fără pălărie, cravată și batista de buzunar.

 1528582_696657633699442_811689833_n

Surse fotografii: www.stilmasculin.ro