Interviu cu Julien Britnic, autorul copertilor remixate

0
2120

1012488_10201908345498150_1028965605_n

Dacă vă îngrijora cumva faptul că tinerii și studenții din ziua de azi nu prea își mai dau interesul pentru cultură, că pe măsură ce trec generațiile, dorința lor pentru cunoaștere scade considerabil, în aceast caz… HAVE NO FEAR! JULIEN BRITNIC IS HERE! Nu, din păcate Julien (Iulian Fecioru) nu este vreun Superman și nici nu posedă vreo baghetă magică cu care să îi facă pe tineri mai dornici să se îndeletnicească cu tainele lecturii. Totuși, cu puțină imaginație, inteligență și un strop de amuzament, Julien a reușit ceea ce mulți profesori și-au propus: să facă lectura pentru tineri mai atractivă, mai nostimă. „Joaca” lui cu aceste coperți remixate s-a transformat rapid într-un fenomen binecunoscut și apreciat de mulți. Omul are lucruri interesante de spus și arătat, așa că vă propun să îl cunoaștem mai bine!

julien1

1. De ce Julien Britnic și nu Iulian Fecioru?

Pentru că pe Connect-R îl cheamă de fapt Relu, iar pe Notorious B.I.G. rudele de gradul întâi îl strigau Christopher. Este un nickname artistic cu o explicație complicată care „locuiește” ca un djin arab în persoana civilă monocromă, cu buletin de București, a individului-lampă Iulian Fecioru.

julien2

2. Cum ți-a venit ideea cu copertele remixate?

Într-o noapte furtunoasă, niște voci șoptite, ușor creepy, venind din bibliotecă, m-au trezit, spunându-mi: „Joacă-te cu noi, suntem noi, coperțile!”. Nu chiar. Cumva a venit și din plictiseala enormă pe care o am în fața cărților românești a căror imaginație în materie de design de carte e strigătoare la cer. Asta și impactul pe care l-a avut asupra mea actorul, regizorul și Instragram-erul James Franco, pozând pentru coperta unei noi ediții a unui roman de William Faulkner, ceea ce m-a dus la pop-izarea imaginii cărților pe care le știe o lume întreagă.

julien4

3. Pe care ți-ai dori cel mai mult să le vezi printate în locul copertelor reale?

Mă fascinează că există mereu un comment în care cineva se întreabă: „E pe bune coperta?” În biblioteca Britnic pentru Toți, le-aș printa pe toate, dar, din ce am făcut până acum, șanse reale să fie „for real” ar fi cea pentru „O scrisoare pierdută” care e un update necesar al tehnicii de comunicație față de perioada lui Caragiale:

1548022_10203190331827007_1531211177_o

4. Ce te inspiră când vine vorba de găsit idei noi pentru proiect?

E un War of The Worlds între amintiri personale, emoții stocate pe hard disk-ul afectiv și cultura pop înconjurătoare, de multe ori absurdă, haioasă, suprarealistă. Din acest clash ies scântei, idei, frumuseți și prețuri noi.

5. Cam cât îți ia întregul proces? 

Ca întotdeauna, conceptul ia cel mai mult până se cristalizează, când ai ideea de creație execuțiile le faci în doar șapte zile ca în Geneză. Dar, pentru moment, în fiecare zi am schița unei coperți în cap. Am ajuns fără să vreau să fiu un CoverBot, un automat de coperți

 julien5

6. Care a fost cea mai ciudată reacție pe care ai primit-o vizavi de proiect?

În afară de cei care cred că aceste coperți chiar există, nu au fost alte fenomene UFO. Doar feedback creativ-pozitiv, în sensul în care mulți își fac propriile coperți și le postează la mine pe Wall.

7. De ce ai ales să remixezi coperte de cărți clasice?

Pentru că ele au intrat deja în ADN-ul multor generații de absolvenți de liceu pre sau post apariția Facebook. Este impactul unei poze Polaroid din acea vară la Costinești ale cărei bucurii, acte premature și momente stânjenitoare ți le vei aminti toată viața.

8. Care-i cel mai mare „rău” pe care-l poate face coperta unei cărți unui posibil cititor?

Mulți cu un simț estetic decent nu prea ar avea tragere de inimă să intre în story-ul unei cărți a cărei interfață nu te invită la „peep-show”. Uneori, dramatic, cred că poate și îndepărta ca o mătușă acră.

9. Ce cărți le-ai recomanda tinerilor să citească?

Pe clasici oricum îi obligă profii să îi citească, un sacrificiu care îi va face să înțeleagă coperțile mele remixate, acesta ar fi marele avantaj. FaceBook citesc oricum, e pe lista de lecturi esențiale ale momentului. Altfel, lista lui David Bowie poate fi un start de must-read-uri, cred: http://www.theguardian.com/books/2013/oct/01/david-bowie-books-kerouac-milligan

10. Cum ar arăta coperta pentru cartea despre viața lui Britnic?

Cam așa:

 doctore

Sursă foto: arhivă personală.

Articolul precedentPrimul pas in cariera!
Articolul următorValkyrie: Complotul din 20 iulie 1944
Roxana Ursu
Ador cuvintele mici, simple, cu impact mare. Ador oamenii care găsesc un motiv să zâmbească în fiecare zi. Iubesc ploaia, toamna si zilele calde de primăvară. Sunt perfecționistă și nu îmi plac lucrurile făcute de mântuială. Îmi place să călătoresc, să pierd timpul uitându-mă la filme, să merg la teatru și să găsesc relaxare și inspirație în muzica pe care o ascult. Merg pe principiul: „If you're going to be thinking anyway, think big! ”