afiliat

Ivona Oprișor e fizician de profesie, dar a ajuns să fie afiliat în fashion, beauty și lifestyle. Ce a determinat această schimbare? Ce îi place la acest domeniu? Care este cel mai important lucru pe care l-a învățat? Și multe alte aspecte referitoare la parcursul său profesional am aflat chiar de la Ivona, într-un interviu pe care ni l-a oferit în cadrul Ligii Naționale de Marketing.

Cum a început povestea ta ca afiliat? Care este background-ul tău?

De profesie sunt fizician, am lucrat după terminarea facultății în laboratorul de Intranet al unui institut de cercetare, unde am învățat să fac primele pagini html. M-am mutat apoi în sistemul privat, destul de repede aș zice, unde am învățat din mers pentru diverse joburi în IT. Mi-am dat seama că așa pot câștiga mai mult, astfel încât să îmi pot plăti mai repede ratele la garsonieră. Prin 2011 am ajuns și în platforma 2Parale (n.r. primul nume al 2Performant), îmi doream la acea vreme să îmi fac un magazin online cu haine pentru gravide și am vrut să testez piața,  să văd ce și cum se vinde, dar fără prea multe riscuri asumate.

Mi-am dat apoi seama că drumul acesta e mai frumos și mi se potrivește mai bine, oricum tot despre marketing digital era vorba, iar în plus aveam mult mai multă libertate de mișcare pentru a călători sau pentru orice îmi trecea mie prin cap să mai fac. Am lucrat uneori mai mult, cu 100% dedicație, alteori mai puțin, dar am rămas „in love” cu afilierea, chiar dacă am lucrat în paralel și la multe alte proiecte.

Care este specialitatea ta ca afiliat?

Specialitatea mea a fost la început prelucrare de date, feed-uri de produse pe diverse nișe, de tipul www.magazin-disney.com, dar cu timpul m-am axat mai mult pe crearea de conținut fashion pe bloguri și promovarea lui pe Social Media. De fapt, făcand o retrospectivă, cel mai mult îmi place să scriu pe diverse teme.

Îmi iau „Pilula de Scris” din când în când, cum îi spun eu mai în glumă, mai în serios, pentru că efectul ei este ca o detensionare necesară într-o lume nebună. Aleg nișe firești pentru o femeie, cum ar fi fashion, beauty, dar uneori mai condimentez relația cu articole de home & deco sau travel pe www.destinatii-turistice.com, deoarece imi ocupă mult spațiu din viață și aceste hobby-uri.

Ce îți place cel mai mult la acest domeniu?

Îmi place în afiliere că trebuie să născocești mereu câte ceva „wow” ca să faci comisioane, așadar trebuie să fii mereu creativ, să te reinventezi dacă vezi că nu mai apar rezultate, nu ai timp practic nicioadată să te plictisești. Rutina nu prea își găsește locul în acest domeniu și, în plus, trebuie să îți faci mereu update-uri ca să nu „ruginești”.

Cum ești mereu la curent cu trendurile?

Sunt mereu conectată la comunități, grupuri din domeniile care mă interesează, ca să vad ce nevoi mai au oamenii sau ce noutăti mai apar, mă abonez la știri, filtre, feeduri, hashtaguri. Aproape zilnic urmăresc tutoriale, „youtube-ăresc”, „udemy-resc”, particip în măsura timpului disponibil la evenimente de e-commerce sau de e-learning și, nu în ultimul rând, mă conectez și cu alte persoane din domeniu, cum ar fi Claudia (n.r. Claudia Ochetan, afiliat și ea în platforma 2Performant.com). Am devenit foarte bune prietene după o intâlnire organizată de 2Performant acum 8 ani. De multe ori ne luăm laptop-urile, câte o cafea mare și lucrăm împreună schimbând păreri și noutăți din domeniu.

Crezi că afilierea poate fi o soluție la îndemână pentru oricine vrea să lucreze de acasă pentru venituri extra? Poate ea deveni o meserie în sine și să fie principalul job?

Afilierea nu este numai o soluție la îndemână, este chiar soluția ideală pentru cineva care vrea să câștige extra și poate chiar din hobby-urile pe care le are. Depinde doar de acea persoană cât timp liber și mai ales câtă materie cenușie vrea să investească zilnic pentru a construi în jurul acestui nucleu care poate fi orice, un canal de YouTube, un blog, un site, o pagină de Facebook, astfel ca la un moment să crească suficient pentru a deveni job permanent care să îi aducă extrem de multă bucurie.

Care crezi că este calitatea principală a unui afiliat de top? 

Perseverența.

Cu ce magazine ai colaborat foarte bine până acum și care sunt campaniile tale de care ești mândră?

Sunt mandră de campania „StilulMeu în Culori”, www.Stilulmeu.com este un proiect prin care mi-am propus să încurajez femeile să îndrăznească, să aleagă haine și accesorii cât mai pastelate, deoarece cromoterapia sau terapia care vindeca prin CULORI, alături de aromaterapie utilizează simțurile noastre (văz, miros) pentru a echilibra organismul, viața noastră de zi cu zi devenind astfel mult mai frumoasă și mai relaxată. Ca magazine am colaborat foarte bine cu Answear, dePurtat, Modlet, Pantofy-Trendy, Woomie și multe altele care nu mai sunt din păcate active în platformă.

Care e lucrul cel mai important pe care l-ai învățat din afiliere? 

Eu mi-am educat cel mai mult răbdarea. Apoi mi-am educat ideile că trebuie să stea la coadă, măcar câteva zile la dospit până să le pun în practică, pentru a nu mai pierde timp prețios.

Perioada aceasta de intensificare a lucrului la distanță, în contextul pandemiei, te-a prins așadar pregătită pentru acest stil de muncă. Ce sfaturi ai pentru cineva care nu e obișnuit cu munca remote? Ce să facă pentru a se adapta eficient?

Da, am fost pregătită într-o mare măsură. Este nevoie de niște obiceiuri zilnice sănătoase chiar dacă se lucrează de acasă, 5 minute de Plank sau mișcare în mod regulat, ieșitul în aer liber în pauza de prânz, când e frumos afară pot face minuni pentru o stare de spirit mereu pozitivă. Apoi, crearea unui mediu favorabil pentru lucru într-una din camerele casei sau măcar într-un colț, dacă nu este suficient spațiu. Este foarte important ca în spațiul de lucru să fie cât mai multă lumină naturală și să faci rost de un scaun de birou foarte comod, când te-ai așezat pe el să iți vină instant cheful de muncă!

Ai ales să intri în Liga Națională de Marketing, prima competiție din România dedicată specialiștilor din marketing. Cum ți se pare până acum că merg lucrurile pentru echipa ta? Ce planuri aveți pentru etapele următoare?

Lucrurile în echipa Fashion Days din care fac parte și eu merg excelent, am avut încredere maximă din primul moment în forța magazinului și că o să câștigăm. Personal sper să contribui mai mult în etapele următoare, fructificând rezultatele muncii din prima etapă.