Interviu cu Gina Buliga: lumea prin ochii unui fotograf

0
2767

De obicei este frumos să îți îmbrățișezi visele din suflet: Gina face asta prin propriul mod de exprimare, fotografiile. Prin fotografie, s-a descoperit pe sine și a descoperit lumea. În vasta ei colecție de imagini, te pierzi prin diferite colțuri ale lumii, te plimbi prin toate vârstele copilăriei și descoperi povești.

    1. Ce anume te-a îndreptat spre fotografie și când ai descoperit pasiunea pentru acest domeniu?

Hei hei, universul a lucrat bine aici! Spre fotografie m-am îndreptat acum foarte mulți ani, iar prin 2006 am început să lucrez. Atunci am avut primele ședințe foto, iar în momentul în care îmi apăreau fotografiile în reviste, eram în culmea fericirii. În paralel am făcut și școala de fotografie Dalles timp de un an, unde am fost eleva domnului profesor Dumitru Mociornița, un om minunat.

În viață ți se întâmplă o grămadă de lucruri: unele minunate , altele mai puțin. În anul 2009 am redescoperit fotografia în alt mod, alături de fetele mele, două minunății de buburuze, Alexa și Maria. Am renunțat la ce făceam înainte și am mers mai departe doar cu fotografia, cel mai frumos lucru din lume. Cum am mai spus, când am descoperit cu adevărat fotografia, m-am descoperit pe mine. Am început să fotografiez foarte mult fetele în lumina naturală și pornind de aici, am  reînceput să am ședințe foto, dar de data asta doar pe partea de copii și familii. În paralel, am început să călătoresc foarte mult, atunci când aveam timp, pe durate scurte, neputând lăsa foarte mult timp fetele singure sau plecam împreună cu ele. Fotografia m-a regăsit pe mine și ne-am redescoperit împreună. E magnific și nu aș schimba pentru nimic din lume asta.

gggg

    2. Care sunt lucrurile pe care le surprinde fotografia, dar nu și ochiul liber?

Se cam îmbină ele, noi fotografiem, trăim niște momente magice în momentul declanșării, momente pe care alegem sau nu să le împărtașim mai departe. Eu iubesc să împărtășesc mai departe prin fotografiile mele ce trăiesc, este modul meu cel mai puternic de a mă exprima.

    3. Într-o ședință foto, cât de importantă e relația dintre client și fotograf?

Relația dintre fotograf și client este cea mai importantă, e musai să te cunoști, să povestești înainte de a pune aparatul la ochi. De obicei, într-o ședință foto, cadrele cele mai reușite sunt cele de final, când oamenii se relaxează, trec de tracul camerei, trec într-o stare de bine.

kid

     4. Care sunt criteriile prin care îți alegi o fotografie reușită?

Nu există un criteriu, simt cadrele și asta o fac de mai mulți ani. Mai departe transmit cadrele pe care le trăiesc mai intens.

g1

     5. Cum îți definești stilul de fotografie? Cărui tip de fotografie îi dedici cel mai mult timp?

Nu am un stil și nici nu vreau să ajung vreodată să îmi definesc un stil, dar mi-a plăcut dintotdeauna să fotografiez oameni, să surprind un pic din sufletul fiecăruia în fotografie, iar atunci când vezi cadrul, să tresari un pic. Fotografiez foarte mult copiii, care îmi luminează și mai tare viața și care au o energie aparte.

Iubesc să călătoresc, în ultimii ani am făcut asta, fie că e plimbarea mea, fie că merg prin turele lui Sorin Onișor și Bogdan Comănescu sau prin ture foto în străinătate. În ultima vreme am mers de mai multe ori în Maroc, împreună cu Dan Mirică, iar în acest an am ajuns și în Cuba, o țară plină de bucurie, în care mă voi întoarce curând.

g3   

      6. Cum te împarți între multiplele solicitări de ordin profesional și cele de ordin personal?

Asta da întrebare! E greu, dar este minunat. Dacă vrem cu adevărat să facem ceea ce ne propunem la un moment dat, avem timp pentru tot și pentru toți. Sunt perioade grele, încărcate cu multe proiecte… Chiar și acum trec prin asta, am strâns șapte proiecte de predat, dar e fain atunci când faci ceea ce îți place și asta te împlinește cu adevărat.

       7. Care a fost cel mai îndrăzneț proiect?

Cel mai îndrăzneț proiect al meu este unul de suflet, Daughters, care a început în 2009 și continuă și acum. Anul trecut am vernisat pentru prima oară cu o expoziție personală în cadrul BPW 2014 (Bucharest Photo Week)–am vernisat copilăria, lucru pe care îl fac asta în fiecare zi alături de fetele mele dragi și iubite.

Din 2012 am început Underwater Love, fotografie subacvatică, tot împreuna cu fetele. Acestea două sunt proiectele mele de suflet și sper să dureze cât mai mult timp de acum înainte.

g2

                8. Ce a însemnat experiența din Cuba?

Cuba, da – despre Cuba aș putea vorbi la nesfârșit, la fel cum aș putea vorbi la fel de bine și despre desert. Cuba a fost o experiență minunată, una dintre cele mai frumoase experiențe. Am fost într-o tură foto și pe lângă ea, am pornit la drum cu un proiect foarte frumos, cu Bogdan Comănescu, sprijiniți de cei de la Nikon. Proiectul, prezentat și si la Photo Romania Festival, se va finaliza printr-o carte. Cuba înseamnă bucurie și nu poate fi exprimată în cuvinte, cel mai bine este să lași fotografiile să vorbească.

cuba

     9. Ce proiecte fotografice ai în plan?

Proiecte am multe în cap, de obicei este frumos să ne îmbrățișăm visele din suflet, astfel că o să călătoresc în continuare. Mă voi întoarce cu siguranță în Cuba, în Maroc, vreau să văd Mongolia și pregătesc un proiect la care documentez pentru România. Vara voi continua cu Underwater Love.

sursă foto: arhiva personală

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.