A studia în străinătate, indiferent de țara aleasă, presupune curaj, dar aș spune că mai presupune și o mică doză de nebunie. Eu, cel puțin când privesc în urmă și analizez decizia pe care am luat-o acum exact un an, aceea de a pleca la master în Belgia, îmi aduc aminte că totul a fost sub impulsul momentului. Nu am stat să mă gândesc prea mult, să analizez cât de greu ar putea să îmi fie. Nici chiar când am plecat în ERASMUS nu am meditat prea mult asupra pasului pe care aveam să îl fac…

Dar nu regret nicio clipă, întrucât ceea ce am trăit în ultimul an a fost atât de intens, încât simt că deja au trecut zece ani din viață. Pe scurt, un amalgam de sentimente contradictorii: speranță, furie, deznădejde, bucurie exacerbată, mândrie, răbdare. Cu alte cuvinte, am simțit că trăiesc, în adevăratul sens.

Se pare că nu sunt singura care este mulțumită de alegerea făcută. În rândurile următoare, Georgiana ne împărtășește câteva dintre gândurile ei, cu privire la această decizie.11329585_10205753638954444_1752575826_n

1. În primul rând, aș vrea să te întreb de ce Belgia? Dintre toate țările europene, de ce ai ales tocmai această țară ?

Belgia nu este doar o țară în care am decis să studiez, ci reprezintă mult mai mult. Iubesc mentalitatea oamenilor de aici, tradițiile lor, ospitalitatea și dragostea pe care mi-au arătat-o în momentele dificile, momente în care am crezut că n-o să rămân mai mult de o săptămână. Inițial, am luat această decizie forțată de circumstanțe. Cu această ocazie vreau să îi mulțumesc domnului Țurcanu Florin, profesor doctor la Facultatea de Științe Politice (UB), care mi-a sugerat să mă înscriu la Universitatea din Liège, crezând că se încadrează destul de bine pe profilul meu intelectual. Și așa a fost… În 2012 m-am înscris în programul ERASMUS fără să îmi imaginez cum se va derula viața mea în Liège. Nu cunoșteam foarte multe despre acest oraș. Tot ce aveam în minte era: Standard Liège, ciocolată și ploaie.

2. Ce anume te-a motivat să iei decizia de a-ți continua studiile în străinătate?

Consider că a fost un vis pe care mi-am dorit foarte mult să mi-l îndeplinesc. Sunt o persoană foarte ambițioasă și încăpățânată, iar dacă îmi trasez un anumit obiectiv, întotdeauna îl îndeplinesc. Sistemul belgian de studii mi-a atras atenția prin inovația pe care o prezintă la nivelul abordării teoretice, dar și prin faptul că libertatea de exprimare se regăsește în dialogul dintre profesori și studenți. Nu am încercat niciodată să denigrez sistemul de învățământ românesc, deoarece reprezintă puntea mea de lansare. Țin să le mulțumesc tuturor profesorilor, atât de la liceu cât și din facultate, pentru aportul lor în dezvoltarea mea intelectuală.

3. Dacă ai putea să te întorci în timp, ai mai lua aceeași decizie?

Da. Niciodată n-am regretat o decizie pe care am luat-o. Chiar dacă am greșit, am încercat întotdeauna să conștientizez care au fost cauzele eșecului și să merg înainte. Acesta a fost primul sfat oferit de mama mea, în momentul în care am plecat atât de departe de familie.

4. Care este cea mai marcantă experiență pe care ai trăit-o din momentul în care ai pășit în ULG?

Sunt două experiențe total diferite. Prima este legată de un examen (Histoire politique belge) la care am învățat două săptămâni fără să știu dacă mănânc sau dorm, iar după examen am început să visez timp de trei zile pasaje din carte. A doua experiență rămâne și cea mai frumoasă. Am asistat la un curs despre tehnici de abordare a unei cercetări științifice și am avut ocazia de a beneficia de sfaturile unuia dintre cei mai buni profesori din ULG, specializat în tehnici de cercetare. În timpul cursului am avut de rezolvat un exercițiu destul de complicat despre înțelegerea unui text științific, în franceză. După ce am terminat, mai mulți colegi belgieni au citit răspunsurile, care nu au fost tocmai corecte. Atunci mi-am făcut curaj și am început să citesc răspunsul meu, bineînțeles cu un accent « méditerranéen » (așa cum toți colegii mei îmi spun). La sfârșit, o liniște profundă. Domnul profesor se uită atent la mine și îmi spune. «  Perfect…este exact ceea ce așteptam…și nici măcar nu ești un vorbitor nativ…sunt impresionat. « Franchement chapeau». A fost un moment pe care nu-l pot descrie, un amalgam de bucurie, satisfacție și mândrie.

5. Dacă ar fi să faci o comparație între sistemul românesc și cel de aici, pe care l-ai recomanda tinerilor absolvenți de liceu? De ce?

Consider că sistemul cu care ne identificăm cel mai bine este cel mai potrivit. Românesc, belgian, francez…depinde foarte mult de orientarea noastră intelectuală.

6. În România, numeroși studenți se plâng de calitatea serviciilor oferite de către cei din Administrație, și aici mă refer, în special, la Secretariat. Și dacă tot suntem la capitolul de diferențe între cele două sisteme, ai observat același tip de comportament și în Belgia?

Hahahhaah! Cam aceeași problemă și la belgieni: birocrație multă, hârtii și hârtiuțe. Însă în momentul în care te confrunți cu o anumită problemă, întotdeauna cei de aici găsesc cea mai bună rezolvare pentru tine.

7. Știu că în timpul facultății ai efectuat un stagiu ERASMUS. Cum ai putea califica experiența ca student ERASMUS?

Incredibilă. Una dintre cele mai frumoase experiențe din viața mea. Atât din punct de vedere intelectual cât și pe plan personal. Am călătorit mult, m-am distrat, dar am și învățat foarte mult.

8. Mulți tineri au reticențe în a lua decizia de a studia în străinătate, întrucât au impresia, că odată plecați din România, se vor îndepărta de familie ori vor rămâne fără prieteni. Tu cum percepi aceste lucruri ?11287211_10205753638914443_1014052262_n

Și pentru mine a fost foarte greu departe de familie. Mi-a fost extrem de dor de sora mea, de părinți și de prieteni. Mai ales de sora mea, deoarece eram obișnuite să fim mereu împreună : dormeam împreună, ieșeam împreună. Și aceste lucruri mi-au lipsit. Însă, atât părinții cât și sora mea m-au susținut mereu și m-au încurajat în tot ceea ce am făcut. Cel mai greu, cred că a fost pentru mama mea, în momentul în care am plecat prima dată. Trebuie să fie deosebit de greu să îți vezi copilul plecând într-o țară pe care n-o cunoaște. Nu cred că aș putea să îmi imaginez ce a fost în inima ei. Pe acestă cale vreau să le mulțumesc pentru puterea și iubirea pe care mi-au transmis-o. A contat enorm!

9. Aspectul financiar este, de asemenea, îngrijorător pentru unii. Tu cum reușești să te descurci?

În Belgia costul vieții este destul de ridicat. Eu am o bursă din partea Universității din Liege, iar în timpul liber lucrez pentru o întreprindere de bijuterii.

10. Consideri că ai făcut în vreun fel, vreun sacrificiu luând decizia de a studia în străinătate?

Nu. Poate din punct de vedere al faptului că îmi e foarte dor de România, de mare, de munte, de Breaza, orașul în care am crescut, de vară, de zăpadă, de părinți. Însă am puterea să recunosc că mă identific mai mult cu viața de aici, din Belgia. Studiez aici pentru că îmi doresc enorm să rămân în această țară minunată.

Sursă foto: arhivă personală

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here