The Korean Wave sau Hallyu s-a răspândit cu o viteză uimitoare în ultimii ani, fiind tot mai proeminent și în România. Pentru cei care nu sunt familiarizați cu acest termen, hallyu descrie fenomenul global prin care este exportată cultura Coreei de Sud, de la muzică pop, filme și drame până la gastronomie. Cu alte cuvinte, hallyu descrie popularitatea culturii coreene, în special a divertismentului, la nivel global.
Majoritatea persoanelor se simt atrase de această cultură fie datorită k-pop-ului, fie datorită dramelor scurte, dar atât de addictive. Din momentul în care descoperi o k-dramă sau o trupă k-pop începi ușor, ușor să fii interesat de întreaga cultură a acestei țări sau cel puțin, așa s-a întâmplat în cazul meu. De la prima k-dramă la prima melodie k-pop și ulterior, la primul curs de coreeană. Așa am descoperit Academia Coreeană Arirang, un loc din centrul capitalei (în momentul în care am început cursurile pentru că recent și-a schimbat sediul) în care poți descoperi o parte din cultura coreeană, începând cu ce e cel mai important – limba.
ACA este fondată de Monica Jung, în vârstă de 38 ani, soție și mamă a 2 copii, alături de soțul său, Jihun Jung. Pasionată de pian, lectură, sport și bineînțeles, cultura coreeană, Monica încearcă să promoveze cultura coreeană în România atât prin intermediul proiectului ACA, cât și prin experiențele personale.
-
Ce v-a determinat să lansați proiectul Academia Coreeană Arirang?
În 2013, când s-a născut fiica mea, am decis că a sta acasă doi ani în concediul de creștere a copilului nu este foarte productiv, eu fiind o persoană extrem de activă în mod obișnuit. Așa că am decis să încep un blog care ințial a fost pe tema bucătăriei coreene și ulterior s-a dezvoltat și cu articole despre experiențele mele în Coreea. La acel moment nu aveam idee că și în România există un adevarat val coreean (K-wave). La un moment dat, am organizat și ateliere de bucătărie coreeană în cadrul cărora participanții m-au întrebat dacă nu predau și coreeană. Am fost surprinsă că există cerere pentru așa ceva la noi, dar am zis să încerc, noi având un apartament care era nelocuit la momentul respectiv. Am început în 2014 cu o grupă de 8 cursanți dacă mai țin bine minte și în prezent am ajuns să avem aproape 100 de copii între 10 și 45 de ani care studiază la noi.
-
Cum se desfășoară cursurile de limbă coreeană și cine se poate înscrie la aceste cursuri?
Cursurile sunt structurate în module a câte 16-20 de ședințe săptămânale. O ședință durează 2 ore. Avem în total 8 module până la nivel avansat pentru categoria de vârstă 14+ și 6 module pentru copii din categoria de vârstă 8-13 ani. La cursuri se poate înscrie oricine. Grupele au între 4-12 cursanți. În cadrul cursurilor, încercăm să punem accent pe toate competențele (scris, vorbit, citit, ascultat), iar în afara lor venim în sprijinul cursanților prin grupurile pe care le formăm pe Google Classroom și pe Whatsapp. Încercăm să fim alături de cursanții noștri în permanență.
-
Pe lângă cursurile săptămânale pe care le susțineți, am observat că ați organizat și evenimente. Povestiți-mi despre unul dintre aceste evenimente.
Da. De-a lungul timpului, am organizat foarte multe evenimente pe tot felul de teme: jocuri traditionale, barbecue coreean, petreceri K-Pop, bucătăria regală coreeană, program de Crăciun în coreeană etc. În ultimii ani, am folosit evenimentele organizate în scopuri caritabile. Ultimul eveniment de acest gen a fost în decembrie 2019 și în cadrul lui am organizat 3 ateliere: unul de bucătărie coreeană, unul de pictură coreeană pe globuri și unul de pictură k-pop pe tricouri. Cu bănuții strânși din taxa de eveniment, dar și cu donațiile făcute de cursanții noștri în afara evenimentului, am sprijinit Asociația Bunul Samaritean din Nicorești, Jud. Galați.
-
Ați deschis recent și un canal de YouTube. Ce planuri aveți în acest sens?
Proiectul acesta s-a născut pe fondul stării de urgență din ultimele luni. Ideea exista de multă vreme, dar și eu și soțul meu suntem implicați și în alte activități în afara academiei și timpul a fost împotriva noastră. Ne bucurăm că în sfârșit, am reușit să demarăm proiectul. Canalul de Youtube este o altă cale prin care vrem să oferim fanilor culturii coreene un strop din experiențele noastre de profesori de limba coreeană, dar și de cuplu internațional. Principalele teme ale videoclipurilor noastre sunt limba coreeană (avem în plan să postăm și lecții de coreeană pentru începători și nu numai), bucătăria coreeană și cultura coreeană în general.
-
Ați lansat și alte proiecte prin care să promovați cultura coreeană în țara noastră sau vă gândiți să o faceți?
Pe lângă cursurile offline, mai ținem cursuri online prin videoconferință sau prin platforma pe care o avem pe site-ul nostru. În afară de asta, acum câțiva ani am ținut cursuri offline și la Cluj, însă, din lipsa resurselor, a fost dificil să menținem proiectul. Dacă găsim colaboratori în țară, suntem deschiși la propuneri ^^.
-
Majoritatea persoanelor consideră că limba coreeană este dificil de învățat, dar totodată hangul (alfabetul coreean) este destul de simplu. Considerați că limba coreeană este ușoară sau dificilă pentru un începător? De ce?
Alfabetul este ușor, într-adevăr. Nici gramatica nu este dificilă din punctul de vedere al modului în care se formează structurile. Coreeana nu este o limbă flexibilă, așa că gramatica merge pe principiul baza + particulă = structura gramaticală. Dificile sunt însă nenumăratele nuanțe pe care le au structurile gramaticale (sunt de exemplu cel puțin 5 modalități de a exprima cauza, fiecare cu nuanța ei). Mai dificil de prins este și topica în propoziție (fiind o limba de tip SOV, verbul stă mereu la final și celelalte parți de vorbire trebuie așezate înainte).
-
Care sunt principalele obstacole în învățarea limbii coreene pentru cursanți?
Ca factor extern, aș zice că principalul obstacol este timpul liber. Fie că sunt elevi, fie că sunt angajați, toți se confruntă cu timp liber limitat. Și coreeana nu se poate învăța fără să dedici măcar o ora-două în plus pe săptămână în afara orelor de curs, pentru memorat vocabularul și exersat gramatica. În ce privește limba propriu-zisă, începătorii se poticnesc la pronunție și durează puțin până înțeleg și cum e cu ordinea cuvintelor în propoziție. Dar din experiența noastră, după 5-6 cursuri, lucrurile încep să se așeze și ușor-ușor se vede și progresul, astfel încât la finalul primului modul, deja cursanții sunt capabili să poarte conversații simple, pe teme legate de viața de zi cu zi.
-
Ce le-ați recomanda celor care tocmai au început să învețe această limbă pentru a-și îmbunătăți abilitățile?
Exersați, exersați, exersați :D. Descarcați-vă aplicații de limba coreeană pe telefon (sunt o gramadă) și jucați-vă pe ele în autobuz/metrou, ascultați muzică (la asta nu cred însă ca e nevoie de prea multe îndemnuri😊), priviți drame, emisiuni de entertainment care conțin coreeana vorbită în viața de zi cu zi, când memorați cuvinte, faceți-o cu creionul în mână, vorbiți în oglindă etc. Din punctul meu de vedere, cu puțină voință, fiecare își poate atinge obiectivele legate de limba coreeană.
-
Cum ați făcut față contextului actual și în ce mod v-a afectat activitatea?
Contextul actual ne-a forțat să ne mutăm cursurile integral online și momentan, încă nu știm cât va mai dura situația. Am constatat o stagnare a numărului de cursanți, pentru că mulți preferă să vină la sediu pentru a învăța, însă riscurile sunt mari și siguranța cursanților este pe primul plan. Pe de altă parte, cum ziceam mai sus, au fost și efecte pozitive, pentru că am avut mai mult timp pentru a gândi noi proiecte. Sperăm să ieșim din situația actuală cât mai repede și să ne revedem sănătoși la sediu, mai ales că abia ne mutasem în noua locație și ne place tare mult.
-
Aveți un sfat pentru cei care își doresc să învețe limba coreeană sau orice altă limbă?
Nu amânați. Astăzi e momentul ^^. De multe ori visăm să facem una sau alta, dar mereu amânăm căutând tot felul de scuze. Așa că începutul este extrem de important. Apoi, bineînțeles, perseverența își are și ea rolul ei, așa că nu uitați care este obiectivul vostru și perseverați spre atingerea lui!