Interviu cu finalistul iUmor, magicianul Paul Lungu
Paul Lungu în timpul audițiilor iUmor

Proaspăt finalist la emisiunea iUmor, Paul Lungu a povestit pentru IQool cum a început povestea lui de magician, rolul pe care l-au jucat aparițiile TV în dezvoltarea sa, dar și experiența pe care a trăit-o ca și magician, comediant și entertainer pe un vas de croazieră timp de doi ani.

Dacă ți-am stârnit curiozitatea, te invit să citești restul interviului pentru a afla detalii interesante despre Paul.

1. Când ai făcut primul tău truc de magie și care a fost acela?

E greu de zis când a fost fix primul, dar țin minte foarte bine prima dată când am prestat în fața unui public. Eram în clasa a VI-a și se organiza o excursie școlară, în timpul discuțiilor cineva a propus să avem activități pe autocar ca să nu ne plictisim. Aveam în clasă o fata care stia sa cante, cred că toata lumea a avut… Ea avea să țina un concert, iar eu de nicăieri, parcă posedat, am strigat că voi face un spectacol de magie.

Culmea este că îmi plăcea magia, dar nu știam decât un singur truc pe care îl invățasem de la o emisiune TV cu câteva zile înainte. Era un truc în care iluzionistul făcea o biluța din burete sa dispară. Neavând o biluță din burete am găsit un burete mare de la un scaun abandonat la mine în balcon. Am tăiat dintr-un colț și am separat o bucată inegală, neuniformă de burete vechi, mirositor și negru pe la colțuri.

Am făcut trucul cu bucățica de burete care dispărea și a mers okay, deși nu a fost vazut decât de vreo 6-7 oameni care stăteau în fața în autocar, iar trucul a durat vreo 10 secunde în total. Nu a fost tocmai un spectacol de magie.

2. Ai vreun magician preferat de-a lungul istoriei? A existat o persoană care te-a inspirat în cariera ta?

Sunt mulți magicieni care mă inspiră. Magia este ca orice alt domeniu, deși mai toată lumea pare să creadă că se învață prin ucenicie ca în secolul XV. Există cărți, filme, cursuri, școli și ca în orice domeniu, cu cât studiezi mai mult, cu atât avansezi mai mult.

Dintre magicienii celebri care m-au inspirat pot da cateva nume: David Copperfield este aproape perfect ca entertainer din toate punctele de vedere, Penn & Teller sunt extrem de creativi și au facut multe pentru magie în general, Derren Brown a dus magia la un nivel complet nou, iar David Blaine a fost cel care a pornit o revoluție în iluzionism și a inspirat o intreagă generație să se apuce de magie, inclusiv pe mine.

3. Cum a fost experiența de a lucra timp de 2 ani pe un vas de croazieră?

A fost minunată. Am călătorit în locuri pe care nu credeam că am să le văd vreodată, de la insule exotice de o frumusețe incredibilă, genul de loc care zici că e un screensaver, la orașe pline de cultură și importanță istorica cum ar fi Boston, Barcelona, Dubrovnik și multe altele.

Am văzut o latură nouă și diferită a umanității, am întâlnit oameni din toată lumea, mi-am facut prieteni din țări de care nici nu am auzit, am făcut spectacole pentru un public mondial și mai eram și platit pentru asta. Ce poți să vrei mai mult?

Pe lângă asta viața pe vapor este una aparte, sunt foarte multe reguli și responsabilități, se fac probe și simulări, iar tu trebuie să fii mereu pregătit, să știi să folosești vesta de salvare, sa știi să îndrumi pe alții, să știi termeni marinărești, ce să faci în caz de urgență, etc. Deși aceste reguli și restricții erau uneori enervante, mi se pare că există un anumit romantism în viața de marinar pe care am încercat să îl apreciez.

4. În ce fel te-au ajutat participările la Românii au Talent și iUmor?

Promovarea la televiziunea națională ajută oricând în domeniul meu. Trăiesc din spectacole, iar oamenii vor spectacole cu persoane pe care le văd la televizor mai mult decât orice altceva. Mai mult decât un spectacol de calitate de cele mai multe ori… ceea ce este puțin deranjant pentru mine.

Oricum, asta e cultura în care trăim și trebuie să ne adaptăm, deși nu sunt eu cel mai mare fan al aparițiilor TV.

Participarea la aceste emisiuni a fost foarte placută, mai mult la iUmor deoarece am ajuns foarte aproape de marele premiu. Eram în ultimii patru și aveam șanse serioase să câștig, adică cel putin 25%.

Premiul era de 20.000 de euro, iar banii ar fi fost buni, dar mai mult ar fi însemnat pentru mine titlul și satisfacția…. acea senzație pe care o ai când știi că ai realizat ceva important și îți dă încredere și energie să faci și mai multe.

Oricum apreciez experiența de la ambele emisiuni, mi-am făcut promovare, m-am distrat, mi-am făcut prieteni noi, am învățat lucruri noi despre mine și am descoperit cât de devotați sunt fanii mei de pe YouTube!

5. Care este cel mai spectaculos truc pe care l-ai făcut?

Nu știu, nu pun problema așa. Trucurile mele nu sunt spectaculoase în sensul tradițional, sunt mai de grabă amuzante, intrigante, creative. Nu am nicio apariție de elefant în repertoriu…

Paul+Lungu+Magician+2

6. Cât de important este ca magician să „furi meserie” ?

Magicienii știu cam cum se face orice truc de magie. Nu e ca în filmul „The Prestige”, nu există un maestru cu un truc incredibil și toți ceilalți magicieni încearcă să îi afle secretul. Trăim totuși într-un timp în care aproape orice informație este la un click distanță.

Există poate câteva numere despre care nu se știe concret cum se fac, dar sunt rare și irelevante.

Uneltele magiei există deja și sunt disponibile oricui e dispus să le studieze. Astăzi sunt înzecit mai importante alte elemente: stilul, prezentarea, creativitatea, personalitatea, felul în care combini toate aceste elemente pentru a crea un act artistic, într-un mod similar cum exista deja toate notele muzicale, iar cineva nu are decât să le combine pentru a crea o melodie nouă.

În acest sens DA, se mai fură, dar în cazul ăsta e mai mult plagiat, deoarece nu se fură trucuri, se fură personalități.

7. Ai un canal de YouTube, TOP OPT. Cum ți-a venit ideea să începi acest proiect și cum explici succesul tău atât de mare într-un timp relativ scurt de la deschiderea canalului?

Mai tot ce am facut în viață a pornit ca o pasiune. Eram pasionat de magie, așa că am început să o fac mai serios. Așa a fost și cu YouTube. Eram un consumator înrăit de divertisemnt, înca sunt, iar pe YouTube am văzut numeroase emisiuni extrem de distractive făcute nu de televiziuni cu buget uriaș, ci de indivizi, de oameni ca mine.

Am realizat că experiența mea în divertisment și abilitățile pe care le-am dobândit de-a lungul timpului cumva m-au pregătit perfect pentru a face așa ceva. Știam să editez, să scriu, să vorbesc în public, aveam o pasiune pentru cunoaștere, plus că urmărisem mii de ore de emisiuni YouTube. Toate s-au aliniat perfect și părea că Universul îmi dă o sugestie.

M-am ținut de ea și nu stiu sincer de ce a crescut atât de repede, îmi place să cred că filmele sunt decente și am încercat să fac fiecare episod mai bun decât cel din urmă, cred că asta este cheia, atât aici cât și în general, să te imbunătățești mereu. Totuși, multă lume nu știe, dar primele 3 luni canalul nu a depășit 500 de abonați, însă am insistat și astăzi sunt cam 140.000, la vreo 9 luni după lansare.

8. Ce face Paul Lungu când nu face magie?

În ultima perioadă timpul meu e împărțit între magie și YouTube. Fie sunt în turneu sau lucrez la spectacol, fie lucrez la un film nou. Bineințeles că printre aceste activități strecor și perioade de stat degeaba sau ieșiri cu prietenii.

Paul-Lungu

9. Există vreo diferență între magicieni și iluzioniști?

Din câte îmi dau eu seama cuvantul „magician” are mai multe înțelesuri. Unul dintre ele este „iluzionist” (om care creează iluzii magice de dragul divertismentului) și „magician adevarat” (om care are puteri magice pe bune, dacă există așa ceva).

Deci „magician” și „iluzionist” sunt sinonime, dar cuvantul „magician” poate avea mai multe înțelesuri.

10. De ce are nevoie un începător care vrea să se apuce de trucuri de magie?

De pasiune, dedicație și fortă de muncă. Nu există un ordin secret al magicienilor, dacă cineva vrea să se apuce o poate face, la fel cum se poate apuca de orice, trebuie doar să se țina de treabă.

11. Transmite un mesaj publicației noastre, IQool.

Viața e departe de a fi perfectă, dar este frumoasă și cel puțin interesantă. Cred că societatea poate fi îmbunătățită prin comunicare, învățare și accesul la idei și experiențe noi. Sunt de părere că știind mai mult înțelegi mai mult și cu cât ai o viziune mai vastă asupra lumii, cu atât poți să îmbunătațești viața ta și a celor din jur.

Cred că rolul nostru, a generației tinere, a creatorilor de conținut, este să explorăm și să prezentăm toate dimensiunile vieții fără prejudecăți, să invățăm unii de la alții, să progresăm și să lucrăm împreună pentru o existență mai bună, fizic, moral, financiar și spiritual, atât pentru noi cât și pentru următoarea generație.

Surse foto: youtube.com, paullungu.net, bucurestifm.ro

Comentarii

comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here