Dragostea pentru animăluțul tău poate fi nemărginită și încerci să îți exprimi sentimentele pentru el așa cum crezi și știi mai bine. Dar oare, ceea ce crezi că e bine pentru el, este și suficient? Așa cum ele ne sunt aproape mereu, ne iubesc necondiționat și ne dau importante lecții de viață, așa și noi, proprietarii de animale, trebuie să ne ocupăm de ele, nu numai prin iubirea pe care o avem, ci și fizic, având grijă de sănătatea lor. Timpul liber nu este niciodată suficient, mai ales dacă ne împărțim între serviciu, studii, grija pentru familie.
Pentru ca fericirea animăluțului să fie completă, aflați că sunt persoane care, din dragostea lor pentru blănoșenii, doresc să își dedice timpul (ce pentru noi poate fi insuficient) îngrijirii lor prin: toaletare, vizite regulate la cabinetul veterinar, plimbări etc. Una dintre aceste persoane este dr. Ruxandra Vasiliu, o mare iubitoare de animale, cu patru ani de experiență în medicina veterinară, care își pune la dispoziția noastră toate aceste servicii. Mai multe detalii despre ceea ce face, aflați în interviul de mai jos.
1. Prezentați-ne, pe scurt, ce servicii oferiți clienților și la ce preț.
Timp de patru ani cât am lucrat într-un cabinet veterinar, m-am lovit de diferite situații care mi-au arătat câtă nevoie este de diversificarea serviciilor pentru iubitorii de animale. Pentru că știu cât de mult muncesc unii dintre noi și cât de dificil este după opt-nouă ore de muncă să mai ai și grija blănosului, am decis să ofer următoarele servicii:
– vizite medicale la domiciliu (tratamente non chirurgicale): acestea presupun continuarea unui tratament recomandat de medicul veterinar ce a consultat animăluțul (ex: injecții, schimbare pansament), vaccinări anuale, deparazitări etc. Prețul diferă în funcție de tratament: 15-40 lei.
– toaletare: tăiat unghiuțele, vidarea glandelor și curățarea urechilor: 30 lei.
– vizite la cabinetul veterinar: eu preiau animăluțul și îl duc la cabinetul veterinar la care stăpânul dorește, iar la sfârșit îi voi face un raport. Prețul: 45 lei/oră (prima oră inclusă).
– pet sitting: fie că stăpânii pleacă pentru un weekend sau pentru o seară, eu vin și plimb animăluțul de două ori pe zi, îi schimb apa și îi dau să mănânce. Prețul: 45 lei/zi.
– plimbări câini: nu este indicat ca un câine să stea închis opt ore pe zi, de aceea, dacă timpul nu le permite, vin în ajutorul lor cu plimbări zilnice, cinci zile pe săptămână, la un abonament lunar de 220 lei.
2. Ce vă motivează să vă dedicați cu atâta pasiune îngrijirii animalelor?
Eu m-am născut cu dragostea pentru animale. De când mă știu am fost înconjurată de ele. Primii câini au fost cei din fața blocului când eram mică (Jessy, Lupi și Tuchi), care mă însoțeau pe mine, mama și sora mea peste tot. Am avut grijă de ei, iar ei, la rândul lor, aveau grijă de noi. Pentru mine, nimic nu se compară cu dragostea necondiționată ce ne-o oferă animalele. Încerc să fac cât mai multe pentru animăluțe prin serviciile pe care le ofer. Ajut oamenii să aibă grijă de blănoșii lor. Astfel, vor avea mereu timp de vizite la veterinar, tratamente și plimbări regulate. Mulți oameni își lasă câinii singuri în apartament, timp de minim opt ore cât ei sunt la muncă, acest lucru fiind neindicat. Plimbările sunt necesare pentru sănătatea unui câine. Plimbările regulate îi ajută să își consume energia și să își păstreze un echilibru.
3. Care sunt primele trei lucruri de bază pe care orice stăpân de animale trebuie să le facă pentru a avea un animal sănătos?
Pentru mine, primele trei lucruri ar fi:
O alimentație potrivită (cantitativ și calitativ): aceasta poate fi recomandată în funcție de talia animăluțului, cât și de nivelul de activitate fizică.
Plimbările și jocurile interactive: sunt extrem de importante atât pentru o dezvoltare armonioasă a animalului, cât și pentru consumarea energiei.
Vizitele la veterinar: fie că sunt vizite de rutină sau vizite de necesitate, acestea sunt importante. Și mai importante sunt vaccinările și deparazitările interne și externe. Uneori, o vizită de rutină poate ajuta la depistarea timpurie a unei probleme, și astfel poate fi prevenită o problemă mai gravă.
4. Cât de des apelează oamenii la serviciile unui medic veterinar pentru a a se interesa de sănătatea animăluțului său?
Proprietarii au devenit mult mai interesați de starea de sănătate a animăluțelor lor, ceea ce înseamnă că apelează la veterinari destul de des, atât pentru vizite uzuale (deparazitări, vaccinări anuale), cât și pentru probleme mai grave (probleme de piele, operații, intoxicații).
5. Dintre toate vizitele făcute până acum la domiciliu, povestiți-ne care a fost cea mai ,,memorabilă” dintre ele.
Fiecare caz este ,,memorabil” în felul lui, dar dacă ar fi să aleg unul, probabil ar fi cel al unui pisicuț paralizat de mic, povestea lui începând destul de trist, încă de la o vârstă fragedă. Am încercat cu injecții și tratamente laser să-l fac să meargă din nou. Îmi amintesc și acum cât de plin de viață era și, chiar dacă ura injecțiile și tratamentele, parcă știa că încercam să îl ajut. Din nefericire, toate eforturile făcute nu l-au ajutat să mai meargă. Leziunile erau prea grave și ireversibile, însă are o familie care îl iubește mult și îl acceptă așa cum este el. M-a impresionat dorința lui de a trăi și bucuria ce o degaja în jurul lui.
6. Ce include un consult la cabinetul veterinar sau o vizită medicală la domiciliu?
Am lucrat timp de 4 ani într-un cabinet veterinar, alături de un doctor minunat, de la care am învățat multe. În prezent lucrez pe cont propriu, ceea ce înseamnă că ofer servicii medicale veterinare, non chirurgicale (nu practic chirurgie), doar la domiciliu. Vizitele medicale se adresează persoanelor care au deja un tratament de urmat pentru animăluț, recomandat de medicul lor veterinar. De exemplu, medicul veterinar a recomandat administrarea unui antibiotic injectabil timp de câteva zile, iar vizita mea la domiciliu va reduce stresul animalului și economisește timpul stăpânului.
7. Spuneți-ne câteva lucruri importante pe care stăpânii de animale le trec, de obicei, cu vederea.
Cele mai întâlnite probleme pe care stăpânii le trec cu vederea sunt, probabil, cele de piele și exercițiile fizice. Problemele de piele pot fi generate atât de o alimentație necorespunzătoare, cât și de parazitoze, astfel fiind foarte important ca blănoșii (cățeluși sau pisicuțe) să fie deparazitați corespunzător. Exercițiile fizice de care cățeii (în mod special) ar trebui să beneficieze, reprezintă o problemă pentru majoritatea proprietarilor, deoarece timpul lor liber este foarte limitat.
8. Cum se desfășoară un pet walking de 30 de minute și unul de 60 de minute?
Ambele sunt individualizate în funcție de animăluțul pe care îl am în grijă și indicațiile stăpânului. La prima întâlnire, stăpânul îmi va da anumite informații de care voi ține cont: traseul preferat, tipul de activitate preferat (doar mers, joaca cu alți câini, jocul cu mingea etc.). Evident, în cel de 30 de minute timpul este mai restrâns, dar asta rămâne la alegerea stăpânului.
9. Ce include un raport de la sfârșitul vizitei cu animăluțul la veterinar?
Raportul este în funcție de problema cu care se confruntă. În general, proprietarul este informat de problema depistată, tratamentul pe care trebuie să îl urmeze blănosul și recomandările medicului veterinar privind regimul alimentar, intervențiile sau alte vizite necesare. Practic, raportul pe care eu îl ofer va conține toate datele obținute în urma vizitei, ca și când proprietarul ar fi fost el la consult cu animăluțul lui.
10. Unde și cum vă pot găsi cei care doresc să apeleze la serviciile dumneavoastră?
În prezent nu lucrez la un cabinet veterinar, deoarece doresc să mă axez pe oferirea acestor servicii. Astfel că, iubitorii de animale pot accesa www.myhappypets.net pentru mai multe informații și pentru datele mele de contact. După ce mă contactează, va urma prima întâlnire unde ne vom cunoaște și vom începe colaborarea.
Sursă foto: arhiva personală