1462028_591962310869477_1650745774_nFiecare om este pasionat de ceva. Fiecare dintre noi avem anumite activităţi care ne oferă satisfacţie mai mult decât altele. O parte dintre noi le exteriorizăm şi ne bucurăm de trăirile pe care acestea ni le oferă. Însă, o altă parte le ţinem bine ascunse din teama de a nu fi luaţi în seamă. Doina Ionescu este o tânără actriţă care a decis să îşi ducă pasiunea pentru teatru la un alt nivel. Din dragoste pentru scenă, dar mai ales pentru oameni a decis să înfiinţeze o şcoală unde oamenii pot să se dezvolte şi să înveţe tot felul de tehnici de comunicare precum respirație și dicție, improvizație, vorbit în public, etc.

Aș vrea să ne spui câte ceva despre tine.

Numele meu este Doina Ionescu, am 29 de ani și sunt fondatoarea Școlii de Teatru Q-Feel. Sunt actriță (absolventă a Universității Hyperion – secția Arta Actorului, clasa profesorului Virgil Ogasanu, în 2007), regizor de teatru și Formator Autorizat CNFPA (2010). Predau cursuri de dezvoltare personală prin teatru de 9 ani de zile. Sunt o persoană simpatică, carismatică și foarte pasionată de ceea ce fac.

Cum a luat naștere pasiunea ta pentru teatru?

Pasiunea mea a luat naștere de la varsta de 15 ani, când am început să lucrez în televiziune. Îmi placea sa văd cum e să fii în fața camerei, dar şi ce se ascundea în spatelei ei. Când a fost vorba să dau la facultate am preferat să urmez cursuri care să nu conțină în programa lor matematica. Am ales o facultate de teatru, iar pasiunea a început să crească cu fiecare zi în care mergeam la cursuri. Am conturat această pasiune pentru teatru înființând Școala de Teatru Q-Feel. Cu ajutorul ei vreau să împărtășesc din beneficiile dezvoltării personale prin teatru cu cât mai mulți oameni. Întotdeauna m-a atras perspectiva mai tangibilă a actoriei, aceea de a le transmite celor din jur încredere în forța creatoare a teatrului. Și trebuie să recunosc că prin acest mod mă bucur în fiecare zi și de meseria de actor.

Descrie-ne prima ta experiență pe scenă.

Prima experiență pe scenă a fost extraodinară. Am avut emoții, dar mă puteam baza pe ajutorul colegilor. Împreună am dat viaţă unor personaje complexe. Am reușit să transmitem mesajul piesei și cel mai important am transmis emoții în rândul publicului. Este un sentiment de împlinire pe care îl recomand tuturor. Atenție! Creează dependență!

Ce contează cel mai mult pentru un actor?

Cel mai mult contează experiența lucrului în echipă, să fie într-o permanentă căutare și dezvoltare, să fie sincer cu el, atent și deschis la lucrurile din jurul lui și să îi placă să experimenteze.Și nu în ultimul rând, aplauzele de la sfârșitul unui spectacol, care vin ca o recompensă absolut necesară în urma prestației de pe scenă. Această recompensă oferă motivația de a o lua de la capăt cu un nou spectacol.

Care sunt piesele tale preferate?

Zbor deasupra unui cuib de cuci, Sinucigașul și Revizorul – piese pe care le-am și pus în scena cu ajutorul unor oameni minunați și pasionați de teatru.

Ai spus că ți-ai înființat propria ta afacere, povestește-ne puțin despre ceea ce faci.

Școala Q-Feel organizează cursuri de actorie, tehnici de respirație și dicție, improvizație, vorbit în public, training-uri de comunicare, dezvoltare personală și programe personalizate adresate companiilor.

Q-Feel își propune să ofere un alt mod de dezvoltare personală prin intermediul teatrului.

Toate cursurile pe care le organizăm la Q-Feel au scopul principal de a-i ajuta pe oameni să-și îmbunătățească încrederea în ei și în cei din jur. De aici pleacă totul, de la încredere. Odată ce primul pas a fost făcut, adică dorința de a încerca ceva nou în timpul liber, prin care să-și descopere și să-și exploateze cât mai mult resursele creative interioare, un cursant va căpăta mai mult curaj. Curajul de a explora tehnicile teatrale în plan personal, dar și în viaţa profesională. Ceilalți pași vin de la sine, printr-un pic de efort individual și de echipă. La finalul unui curs (oricare dintre cursurile Q-Feel), cursanții au satisfacţia că au învățat ceva practic, care îi ajută să fie mai relaxați și mai creativi în viața de zi cu zi.

Cum se comportă oamenii care vin la aceste cursuri?

În prima fază au nevoie de curaj pentru că întâlnesc un mediu total nou și diferit.

Dezvoltarea personală este un proces ce se poate realiza la orice vârstă, de aceea nu avem limite de vârste pentru participanții la cursuri. La început  fiecare vine cu încărcătura personală și un set de așteptări inițiale, dar după etapa de introducere lucrurile capătă altă nuanță. Paticipanții devin din ce în ce mai liberi și mai confortabili cu mediul, reușesc să intre în jocul propus de mine, lăsând în urmă frica și “rigiditatea” impusă de societate.  Ajungând ca la final să plece cu sclipirea aceea în ochi care îmi arată că vor aplica ceea ce au învățat și în “lumea de afară”.

Care sunt motivele pentru care oamenii participă la astfel de cursuri?

Dorința de a-și îmbunătăți încrederea în forţele proprii, atunci când se confruntă cu situații neprevăzute la job sau în plan personal. Oamenii vin la cursuri pentru că au nevoie să se relaxeze prin activități creative, pentru că vor să-și depășească timiditatea sau anumite bariere de comunicare, pentru că vor să pună capăt rutinei sau lipsei de socializare. Mulți dintre cursanții mei doresc să se cunoască mai bine, să comunice cu mai multă expresivitate și fără blocaje emoţionale , să se joace mai mult.

Ce anume trebuie să facă un om pentru a se dezvolta personal?

Mai întâi trebuie să vrea acest lucru. Este important sa vrea să experimenteze constant, să fie conștient de fiecare experiență în parte, să o analizeze și să continue să caute răspunsuri în el și în exterior. În felul acesta vine partea de evoluție personală.

Apoi totul vine de la sine.

1465006_591953584203683_1905962699_nCe te motivează să vii în fiecare zi la cursuri?

Oamenii.

Faptul că indiferent ce stare am în timpul zilei, în momentul în care îi văd în sala atât de dornici să se joace și să descopere lucruri noi, mă încarc cu energie și mă fac de multe ori să stau și “peste program”.

Bucuria pe care o resimt după fiecare zi, zâmbetele de mulțumire pe care le primesc de la cursanți, sclipirea din ochii lor, reușita fiecărui spectacol, satisfacția faptului că le-am oferit ceva util și că tot ceea ce fac are un sens. Toate aceste lucruri mă motivează.

Care este motto-ul tău favorit?

Be Smart! Feel Free! De aici și numele școlii.

La ce anume nu ai renunța niciodată?

La cana mea de capuccino de dimineață. Și la intereacțiunea cu oamenii.

Un sfat pentru cititori

„Magia teatrului” este în fecare dintre noi și oricine își poate exersa și îmbunătăți rolul său pe scena vieții. Sfatul meu este: „Fii personajul principal din viața ta!”.

Foto: arhivă personală

Reporter: Mădălina Ispas