Din când în când, o dată sau de mai multe ori pe an, ne oprim în fața oglinzii și analizăm numărul kilogramelor în plus care s-au depus miraculos în timpul anului. De ce? Pentru că nu des ni se întâmplă să ne întrebăm ce alimente ar fi potrivite pentru a arăta așa cum ne dorim. Sau ce dietă să mai urmăm. Nu toate alimentele pe care le consumăm sunt acceptate cu drag de către organism. Așadar, ce putem consuma fără grija creșterii colesterolului? Ei bine, răspunsul la această întrebare vine de la doamna doctor nutriționist Luminiţa Cârlan. Pe lângă el, aceasta ne-a mai făcut şi câteva recomandări pentru o viață sănătoasă.
- Dat fiind că este perioada sărbătorilor de iarnă, există vreo modalitate prin care putem evita să acumulăm prea multe kilograme în plus?
Este, într-adevăr, un pic mai greu decât în restul anului pentru că există multe tentații, iar mesele sunt dese, bogate și concentrate caloric. Putem fi însă atenți la cantitatea consumată. Sau putem să alegem să mâncăm salate înainte de o masă pentru a ne umple stomacul cu puţine calorii. Sau să dansăm și, în general, să facem cât mai multă mișcare.
- Câte mese ar trebui să avem pe zi și care este importanța lor?
De preferat ar fi mai multe mese, în jur de 4-5. Însă asta nu înseamnă ronțăială toată ziua. Cele principale ar trebui să fie micul dejun și prânzul. În niciun caz nu ar trebui să avem cea mai consistentă și NICI singura masă seara. Dacă se întâmplă o dată nu este nici o problemă, dar, dacă regulile sunt greșite, ni se consolidează un organism din start bolnav, fragil, vulnerabil la factorii de risc și la cei externi.
- Este corect spus că energia noastră provine din carne? Opinia populară este că ea are cel mai mare aport de proteine.
Energie înseamnă calorii. Sursa de calorii e reprezentată în primul rând de lipide, dar și de glucide. Proteinele sunt pe ultimul loc în acest clasament. Carnea este sursă de proteine și de lipide. Consumul excesiv de dulciuri, cartofi prăjiți, chiar și de băuturi cu concentrație mare de alcool – precum țuica, berea, vodca ori palinca – poate fi mult mai intens în calorii decât cel al cărnii.
- De ce credeți că toată lumea alege să țină o dietă luată de pe Internet, care are recenzii pozitive, decât să consulte un specialist?
Probabil pentru că nu te costă nimic sau foarte puțin. Ori pentru că îți consumă și puțin timp și nu te critică nimeni nici că ai greutate mare, nici că nu te ții, nici că nu ai ajuns la țintă. Și, probabil, fiindcă e deja testată.
- Majoritatea persoanelor care țin diete sunt fetele și femeile care vor să se încadreze în tiparele frumuseții din societate. Ar trebui să luăm în considerare părerile celor care spun să mai dăm jos din kilograme – sau să ne mai îngrășăm – chiar dacă noi ne simțim sănătoși?
Frumusețea implică și sănătate. Dacă te simți bine cu persoana ta, e deja un pas înainte.
Dar măsurarea sănătății se face cu alți parametri: clinici și metabolici. În examenul clinic, de pildă, se măsoară și greutatea, și IMC-ul (indicele de masă corporală).
- Cam de câte ori pe lună ar fi potrivit să consumăm alimente de tip fast food și cu ce putem înlocui, de exemplu, ciocolata?
Nu există normal la consumul de fast food. Fast food înseamnă, de obicei, mâncare concentrată în calorii, care se poate mânca repede. Prăjeală, adică lipide. Sosuri, adică lipide. Multă pâine, adică glucide. Multe calorii în cantitate mică de alimente, fără prea multe alte principii nutritive, (vitamine, minerale, alcaloizi, antioxidanți…). Dacă faci un efort fizic foarte intens, poţi să o consumi din când în când. Dar, chiar și așa, cât mai rar, să nu devină asta o regulă.
Nu aș înlocui niciodată ciocolata, are prea multe calități. Cel mult, în cazul unui pacient diabetic, ar trebui să se caute variante fără zahăr.
- Este adevărat – sau un mit – faptul că toate alimentele pe care le consumăm au un impact asupra stării noastre psihice și fizice?
Toate alimentele se vor regăsi în celulele noastre într-o formă sau alta, deoarece ele sunt surse de energie, de elemente structurale.
- Are vreo relevanță modul în care combinăm alimentele?
Da. De obicei, cu cât le combinăm mai mult, cu atât vom avea calorii mai multe. Dar există și combinații câștigătoare: salata grecească sau friptură, vin și câteva legume, chiar un piure. Depinde ce vârstă avem şi ce necesități nutritive sau probleme de sănătate trebuie să luăm în calcul.
-
Ce importanță au alimentele de sezon pentru o dietă echilibrată?
Când ieșim din iarnă, de pildă, alimentele au multe minerale și vitamine – pe unele le-am epuizat. Toamna și iarna găsim alimente mai bogate caloric, de depozit: leguminoase, dovleac, nuci. Alte popoare nu au sezoane, deci nici variații. Contează și teritoriul pe care te afli: lângă mare, ocean, pe vârf de munte…
- Ce sfat aveți pentru cei care vor să își schimbe stilul alimentar? De unde ar trebui să pornească schimbarea?
Ai nevoie de motivație: trebuie să schimbi ceva la mentalitate, trebuie să stabilești niște obiective. Prin urmare, schimbarea trebuie să înceapă în psihicul nostru.
sursă foto: pinterest.com