Diana Crăciun, The Queen of Junimea, arhi-cunoscutul grup de Facebook plin de umor, glume și MM-uri, a povestit în exlusivitate pentru IQool cum a început aventura sa de junimistă, care sunt preferințele ei în materie de umor, dar și ce responsabilități implică administrarea unui astfel de grup.
Dacă v-am stârnit curiozitatea, vă invit să lecturați cu plăcere interviul.
1. Cum a început aventură ta cu Junimea?
Aventura mea cu Junimea a început pe 12 iunie 2015, eram un membru obișnuit, abia intrasem în grup, când m-a trăznit ideea să îi spun chiar fondatorului Răzvan Capră că postarea sa e repost și e mai veche ca bunica… Spre marea mea surprindere NU AM LUAT BAN. Omul (pardon, capra) m-a întrebat unde am mai văzut postarea și a șters-o elegant fără niciun fel de superioritate. După câteva lungi luni de „Reporturi”, cu sutele în fiecare zi la orice glumă slabă și nedemnă de grup și multe seri petrecute cu adminii în grupul lor secret, ajutând la luarea unor decizii, mi s-a oferit și rolul de admin în acest grup.
2. Te așteptai la început ca popularitatea grupului să crească atât de mult în mai puțin de jumătate de an de la un grup de câteva mii de oameni la aproape 140.000 de oameni?
Când am intrat în grup erau 20.000 de persoane, iar după ce am devenit admin, în fiecare zi se strângeau în jur de 1000-2000 de cereri noi de intrare. Grupul creștea exponențial și era uimitor. Nimeni nu s-a așteptat la așa un succes și viralizare.
3. Cât de greu este să administrezi un astfel de grup?
Destul de greu, mănâncă timp mai ceva că Oana Roman, shaorma. Ajung acasă seara, după facultate, îmi pun muzică și intru în galeria de fotografii a grupului, șterg tot ce mi se pare neamuzant, mai dau afară niște membrii care testează limitele bolilor maligne. (miniexplicație: orice glumă nesărată = cancer). Sunt multe lucruri de făcut ca admin… de la păstrarea curățeniei pe grup, la demolarea tranșeelor din comentariile unor postări, la postarea glumelor pe paginile afiliate grupului. E ca un full time-job, plătit prin zâmbetele oamenilor din grup. Nu contează că ești în sesiune sau la facultate, tot se vor găsi câțiva care să-ți dea tag într-o postare nasoală ca s-o ștergi. Poate deveni obositor, dar este și addictive. Când intri într-o criză mai ceva ca Grecia (de râs) merită tot efortul.
4. Care a fost reacția ta atunci când oamenii au creat alte grupuri fantomă precum Junimea Mică pentru a combate grupul autentic Junimea?
Dezamăgită. De ce ar copia ceva deja de succes? De ce să fie o copie mediocră, în loc să devină chiar EI ceva viral? De ce nu vin cu ceva nou? De ce nu-și folosesc energia pe ceva nou, inedit și autentic? Dezamăgire e cuvântul potrivit pentru a descrie niște oameni care își canalizează greșit intelectul.
5. Care sunt cele mai bune 3 glume sau MM-uri de pe Junimea din punctul tău de vedere?
Să aleg 3 cele mai bune memeuri e că și cum aș alege melodia preferată, aproape imposibil…. În fiecare săptămână e alta. :)))) Dar una dintre favoritele mele este:
cred că am râs incontrolabil timp de 30 minute când am văzut roast-ul dintre ei doi. O altă plăcere foarte vinovată de-a mea este umorul negru sau sadic. Mihai C. Popa este Dumnezeul acestor glume care te scot din mormântul plictiselii pentru a te aruncă fix în Iad pentru că ai râs la așa ceva. De exemplu:
Ce face un canibal după ce-și mănâncă legumele?
–
–
–
–
–
–
–
–
–
–
–
–
Aruncă scaunele cu rotile.
Important la umorul negru este să realizezi că este satiră și nu batjocură. Plus că am întâlnit oameni cu dizabilități fizice în grup care fac mișto de propriile handicapuri mai ceva ca la stand up.
6. Ai devenit foarte populară odată ce ai ajuns admin pe Junimea. Ți-a influențat în vreun fel viața acest aspect?
Da și nu. Junimiștii m-au învățat foarte multe lucruri. Știam deja că aroganța nu-și are locul nicăieri și o funcție nu înseamnă nimic dacă ești un caracter josnic, dar junimiștii mi-au dat niște lecții importante legate de popularitate prost înțeleasă și am observat că sunt mult mai apreciată atunci când mă comport ca prietena lor și nu ca superioara lor. Micuții m-au băgat în toate conferințele de chat dintre ei și așa am devenit unul dintre cei mai apropiați admini de sufletul membrilor, fiind acolo cu ei zi de zi. Sunt foarte apreciate corectitudinea, calmul, sarcasmul și hărnicia unui admin de către grup, iar la celalat pol sunt blamate abuzul de putere, aroganța, nerespectarea regulilor de către admini și chiar lipsa de umor. Mi-au influențat viața într-un mod pozitiv prin lecțiile oferite de membrii în fiecare zi, mi-au adus zâmbetul pe buze în zile în care n-aveam chef de nimic și mi-au umplut serile plicticoase de viață și „curcubee”.
7. Cum te ințelegi cu fondatorul grupului, Răzvan Capră?
Excelent. Tot grupul știe că între noi a fost o idilă, s-au făcut sute de memeuri pe „spinarea” noastră. Am rămas prieteni foarte apropiați. Răzvan înseamnă foarte mult pentru mine, e omul/capra care m-a ajutat să evoluez și să îmi arăt că pot face orice îmi propun. E un om extrem de inteligent cu care ador să dezbat fel de fel de teme politice, religioase, astronomice și multe altele. Ca să nu mai spun că e genul de om care mă poate face să trec dintr-o depresie într-o criză de râs în câteva secunde, uneori mă face să mă simț bipolară. E un dulce, chiar dacă n-o recunoaște. (pwp la mustăți, capri). Și pe lângă asta suntem o echipă. Echipa Caprăciun. Suntem cei mai activi admini cu un istoric de 4000, respectiv 2000 de membrii banati. Avem încredere unul în celălat, ca judecată și ca oameni, și oricare dintre noi face “lege și ordine” pe grup știm sigur că o face drept și nu abuziv.
8. Mai nou aveți și site, juni.ro, cont de YouTube, ați avut în toamna anului trecut și acel filmuleț cu cei de la KISS FM și mai multe vedete care v-au trimis mesaje de încurajare. Ce crezi că poate aduce nou Junimea publicului larg?
Distracția abia începe. Nu vă pot dezvălui proiectele surpriză la care se lucreză, dar sunt delicioase. Și de data asta nu va fi ceva pentru NOI, pentru popularitate. Va fi ceva pentru EI, pentru membrii care postează și ne reprezintă.
9. Printre altele, ești studentă la stomatologie. Cu ce își ocupă timpul liber Diana Crăciun?
În afară de Junimea și învățat, învățat, învățat? Cred că am timp liber cât să învăț…și să învăț…am spus că învăț pentru sesiune?
Dacă chiar duc enormă lipsă de ocupație și grupul e curat, mă relaxez desenând, scriind proză lirică, ascultând muzică, vizionând seriale (ah stai, asta fac tot în sesiune), dar cel mai mult îmi place să socializez cu oamenii care îmi sunt dragi. (ironic, cei mai mulți sunt parte din Junimea, așa ca nu scap de grup nici măcar în timpul liber).
10. Transmite-ne un mesaj drăgut amuzant publicației noastre, IQool.
Invităm Junimiștii să-și delecteze intelectul cu IQool, iar pe cititorii voștri să-și detensioneze IQ-ul cu câteva glume de la noi. Dacă ar exista un Titu Maiorescu al comediei, ar fi mândru de Junimea sa.
Surse foto: Arhiva personală, juni.ro