„Dance is the hidden language of the soul” ― Martha Graham. Un lucru pe care nu ar trebui să îl dăm uitării vreodată. Dansul este cel mai natural lucru care ne ajută să rămânem mereu tineri, ne eliberează de griji și ne oferă libertatea de exprimare pe care o căutăm. Dani Ioniță face Bucureștiul să Danseze! Este inițiatorul conceptului „Dancing Bucharest”, (https://www.facebook.com/dancing.bucharest) un concept ambițios, care pune Capitala într-o altă lumină, una mai frumoasă și plină de optimism. În pași de dans ne-am îndreptat și noi atenția către el pentru a-l cunoaște mai bine! Iată ce ne-a povestit!
1. Cum ți-ai descoperit pasiunea pentru dans si cum a luat naștere proiectul „Dancing Bucharest”?
Pasiunea pentru dans a fost dintotdeauna, însă, doar din postura de spectator. Nu sunt un dansator bun. Îmi place doar să privesc și să surprind fotografic. Mergând destul de des la spectacole de dans și cunoscându-mă bine cu dansatorii, mi-a fost destul de ușor să încep proiectul. Oamenii au răspuns pozitiv când le-am povestit despre concept. Important a fost că nu mai exista niciun proiect fotografic pe dans în București. Era o nișă neexploatată.
2. Cum alegi locațiile pentru fotografii?
Nu am niște criterii fixe pentru alegerea locațiilor. Îmi plac spațiile geometrice care au o anumită profunzime, gen pasaje, stații de tramvai, intersecții. Dar se mai întamplă ca inspirația să vină spontan când vine vorba de un loc.
3. Care sunt cele mai neașteptate reacții pe care le-ai stârnit în timpul sesiunilor foto?
În general evit locurile cu oameni, așadar, nu prea au fost reacții. Însă uneori oamenii se mai opresc, privesc, zâmbesc și merg mai departe.
4. Crezi că dansul îi face pe oameni mai fericiți?
Cu siguranță. Este o terapie. Orice formă de artă, fie că este e vorba despre dans, fotografie, pictură, muzică etc. oferă o ordine interioară și îi liniștește pe oameni.
5. Ce nu știu oamenii despre dans?
Ar trebui să știe că sunt mulți artiști dansatori mișto în București care realizează spectacole de calitate și c-ar trebui să mai treacă pe la teatru.
6. Oamenii au libertatea să aleagă dansul sau este indicat de către tine?
Eu explic doar ce vreau, legat de atitudine, ce trebuie să transmită. În rest, dansatorul are libertatea să facă ce exerciții dorește. Când este nevoie, îl pot ghida, însă el decide cum să stea.
7. Ce surprize mai pregătești pentru iubitorii acestui concept?
Există câteva idei de concept. În viitor este posibil să existe colaborări cu ilustratori sau producători de muzică. Rămâne de văzut modul cum vor fi puse în practică.
Așadar, Dance your troubles away! Puteți urmări mai îndeaproape acest proiect pe site-ul: https://www.facebook.com/dancing.bucharest
Sursă foto: arhivă personală.