marți, iulie 23, 2024
Recrutare IQool
AcasăEducație & carierăJob și internshipInterviu cu Dan Petrache, Presedinte al Asociatiei Studentilor in Drept

Interviu cu Dan Petrache, Presedinte al Asociatiei Studentilor in Drept

Ţara noastră este orice, mai puţin săracă. În ciuda problemelor care există la momentul actual în România, ea beneficiază din plin de o resursă care nu se va termina prea curând. Tinerii ambiţioşi şi muncitori. Dan Petrache este unul dintre aceşti tineri. Având nenumărate proiecte de voluntariat la activ, Dan ocupă în prezent funcţia de Președinte al Asociației Studenților în Drept. Într-un interviu acordat revistei noastre, tânărul student ne-a vorbit despre importanţa voluntariatului, despre experienţa de a fi preşedinte, dar mai ales despre puterea tinerilor de a schimba ceva în România.

1620242_659367524110205_666954050_n

Numele şi funcţia pe care o ocupi.

Dan Petrache, Președinte al Asociației Studenților în Drept (ASD). Pe lângă, student – Master I la Colegiul Juridic Franco-Român de Studii Europene, membru în Consiliul Facultății de Drept, Universitatea din București, fost Membru în Senatul Universității din București, vicepreședinte al Uniunii Studenților din România.

Cum ai ajuns să ocupi această funcţie? În cât timp ai putut candida? Vorbeşte-ne un pic despre paşii pe care i-ai urmat, despre campania electorală, despre contracandidaţi.

Facultatea de Drept, Universitatea din București și Asociația Studenților în Drept au o tradiție încă de dinainte de anii 2000 în sensul că Președintele ASD este ales de către toți studenții Facultății. Totodată, orice student, fie membru ASD sau nu, poate candida. Vorbim practic de un Președinte al tuturor studenților.

În 2011, pe când eram anul II, încurajat fiind de Președintele interimar de la acea vreme, bunul meu prieten, Mihnea Jida, am decis să candidez. Inedit este că nu aveam până la acel moment calitatea de membru.

Campania electorală a fost o experiență frumoasă, ca de altfel tot ce a urmat după aceea. La noi, campania implică să te înfățișezi în fața electoratului. Nu suntem adepții promovării on-line pentru că spațiul virtual de multe ori trunchiază realitatea, iar oamenii par ceea ce nu sunt. Ceea ce a însemnat, pe de-o parte, să îmi înfrâng emoțiile vorbitului în public, iar pe de altă parte a fost greu pentru că nu aveam ce realizări să invoc. Aveam doar entuziasm și dorință de a face lucruri bune. Adică promisiuni electorale. Nu știu cum mi-am convins colegii, însă în mod cert votul lor mi-a schimbat cu 180 de grade parcursul în Facultate și le sunt recunoscător pentru aceasta.

Cât despre contracandidați, adversar mi-a fost o colegă dintr-un an mai mare, Miruna Vlad. Ce-i drept, pe perioada campaniei nu ne-am înțeles prea bine, însă ulterior am avut o frumoasă colaborare și am fost coautori la a pune bazele ASD-ului de astăzi.

Cum este să fii preşedintele studenţilor de la Drept?

Îmi permit să răspund la trecut, pentru că drumul meu în ASD se apropie de sfârșit. A fost nemaipomenit. O experiență care m-a maturizat și care m-a ajutat enorm să mă dezvolt personal. Când încerc să rememorez întâmplări din cadrul ASD și perioada petrecută ca Președinte, am sentimentul că am fost într-un roller coaster continuu în acești doi ani. Totul s-a derulat în ritm alert, fără răgazuri prea mari, zeci de proiecte, sute de ore petrecute pentru organizarea lor, mii de participanți.

ASD-ul și oamenii valoroși care constituie Asociația îți dau o energie inexplicabilă, nu te simți niciodată obosit iar susținerea lor te obligă să cauți să te autodepășești. ASD-ul este cel mai bun lucru care mi se putea întâmpla pentru dezvoltarea mea personală, dat fiind că mi-a oferit experiențe de care altfel nu aș fi avut parte.

Care sunt cele mai importante proiecte desfăşurate de asociaţie?

Nu pot să clasific proiectele în funcție de importanță. Atâta timp cât proiectul atrage studenții, indiferent de număr, este un proiect important. Încercăm să inovăm, să venim cu idei noi de proiecte, prin care să suscităm interesul colegilor noștri. Dacă îmi permiți o enumerare rapidă, o să menționez succint o parte din proiectele derulate în ultimele 3 luni :

  • O serie de trei conferințe cu privire la perspectivele pe care le oferă absolvirea Facultății de Drept („Admiterea în Barou – primul pas spre cariera ta” ; „Admiterea la INM”, „Admiterea în profesiile juridice liberale”) ;
  • Două mese rotunde în care studenții au fost provocați la dezbatere pe o temă de drept prestabilită. La una dintre ele am avut onoarea de a-l avea ca moderator pe fostul Ministru al Justiției, dl. Prof. Valeriu Stoica ;
  • Cele trei Șuete Culturale, a căror realizare se datorează în principal dlui Decan Flavius Baias și domnișoarei asist.univ.dr. Andra Ilie, cărora le mulțumim pe această cale;
  • Un Proces simulat de Dreptul proprietății intelectuale ;
  • Un concurs de eseuri de drept administrativ;
  • Obținerea a 164 de locuri de practică pentru studenții noștri ;
  • Proiectul Iuris Scientia prin care căutăm să facilităm studenților accesul în „bucătăriile” interne ale firmelor de avocatură;
  • Un Newsletter periodic ai căror destinatari sunt studenții Facultății de Drept, Universitatea din București;
  • Peregrinari Legalis ­ proiect ce constă în vizitarea de instituții publice cu activitate juridică.

La care se adaugă și activitatea de reprezentare studențească. Reprezentanții studenților în Senatul UB și în Consiliul Facultății sunt parte a echipei ASD, astfel încât tot membrii ASD sunt cei care constituie comisiile de alocare a burselor sau a căminelor. Plus activitatea efectivă derulată în cadrul forurilor decizionale de mai sus. Suntem destul de activi când vine vorba de interesele studenților și ne exprimăm fără ezitare nemulțumirile, atât în Plen, cât și în spațiul public, dacă situația o cere.

1600054_659359797444311_59504485_n

În ce alte organizaţii mai eşti implicat şi ce anume susţin acestea?

Sunt Vicepreședinte al Uniunii Studenților din România. USR-ul reprezintă studenții în raport cu Ministerele, Municipalități, Universități etc. Și totodată derulează anual câteva proiecte de impact național. De exemplu, UNIfestul. Orice student a auzit de acest festival care este foarte bine receptat în rândul celor de vârsta mea și nu numai.

Și din această postură am avut multe de învățat, am cunoscut oameni valoroși, am legat prietenii. Poate cea mai important activitate derulată în calitate de Vicepreședinte USR a fost implicarea în redactarea unui Proiect de Lege a Internshipului, lege ce are ca obiectiv sporirea gradului de angajabilitate al absolvenților de facultăți în domeniile în care studiază. Sper, pentru binele tinerilor, să fie adoptată de Parlament în viitorul apropiat.

Cât de importantă este implicarea studenţilor în viaţa civică?

Studenții trebuie să fie conștiința curată a societății, însă din păcate nu conștientizăm forța pe care am putea să o reprezentăm la nivelul societății. Suntem în mod cert viitorul țării, dar nu ne dăm seama că îi putem influența și prezentul.

Care este poziţia organizaţiei pe care o conduci în raport cu partidele politice?

ASD-ul nu poate avea o poziție față de partide politice, pentru că vorbim de 2 lumi paralele. Sunt 2 categorii de entități care, sper eu, nu vor interacționa niciodată. ASD-ul există și activează doar în comunitatea academică și în zona juridică.

Cu ce provocări te-ai confruntat în poziţia de lider?

Provocări au fost multe. La început a trebuit să câștig încrederea membrilor ASD. Apoi a trebuit să facem față presiunilor externe de tot felul. Acum sunt doar amintiri frumoase care au avut rolul de a apropia membrii familiei ASD și a de a-i face să fie nu doar colegi de Asociației, ci adevărați prieteni.

Contează voluntariatul în România?

Pentru societate, nu contează. Pentru tinerii care fac voluntariat, este cel mai bun cadru în care se pot dezvolta personal. Voluntariatul îți sculptează caracterul, te învață să fii altruist, să fii un om de echipă. Dacă Facultatea te formează profesional, Asociația (Studenților în Drept) îți clădește caracterul.

Ce planuri de viitor are asociaţia?

În ultimii doi ani și jumătate ASD-ul s-a dezvoltat continuu, atât cantitativ, cât și calitativ. Am ajuns să numărăm în jur de 270 de membri, să avem pe parcursul întregului an universitar proiecte atractive. Căutăm să continuăm acest trend ascendent și am convingerea că cei ce vin din spate vor continua acest plan de creștere. Pentru că și ei simt spiritul ASD și au entuziasmul necesar să îl ducă mai departe.

Reporter: Mădălina Ispas

Foto: arhivă personală

RELATED ARTICLES

Most Popular