A crescut la Breaza, iar mai târziu a venit la București să-și îndeplinească visul, acela de a face muzică. Scrie versuri, compune, cântă din voce și la chitară, dar întotdeauna bazat pe ce simte și ce îl definește. A ajuns să facă parte din echipa de la Hahaha Production, visul oricărui tânăr artist, unde a învățat cât de mult a putut, a scris și compus pentru piesele artiștilor deja consacrați, lăsând o mare parte din el acolo, iar apoi a decis să plece.
Unii ar putea spune că e nebun, dar el se consideră doar curajos și extrem de hotărât să facă lucrurile în felul său. „Sunt într-o lume necunoscută în care încerc să-mi fac loc. Am avut mereu un curaj nebunesc, e prostesc de multe ori fiindcă nu mă gândesc la consecințe. Dar acum fac fix ceea ce îmi doresc”. El e Cristian Pascu, un tânăr aflat la început de drum, extrem de talentat, care-și dovedește zilnic că prin multă muncă este cu un pas mai aproape de visul său.
Cum ți-ai descoperit pasiunea pentru muzică?
„Pasiunea pentru muzică a fost încă de când eram mic. Cântam la serbări, toată lumea mă încuraja fiindcă vedea că am voce. Într-un sătuc de 1000 de persoane, fiind singurul care cânta, toată lumea îmi spunea să fac ceva cu asta. Și în liceu am primit încurajări”, a povestit Cristian Pascu.
„Pasiunea pentru muzică mi-am conturat-o în momentul în care am descoperit chitara. Am găsit o chitară în pod, chitara mamei. Aveam o singură coardă la chitară și cântam singur prin casă. La un moment dat, mama a spus că ea îmi plătește orele de chitară dacă îmi găsesc un profesor. Și am găsit. Mi-a trezit pasiunea asta și a fost exact ce aveam eu nevoie în momentul respectiv. Am făcut atunci doi ani de chitară, dar așa, mai fugitiv. Apoi m-am lăsat o perioadă, dar nu am renunțat de tot”.
„Când am ajuns la facultate am mers la balul bobocilor și am cântat și acolo. Aveam un job part time tot timpul. Am fost om de logistică, organizam și evenimente.. am intrat în cu totul altă industrie. Cu muzica deja o lăsasem mai moale în perioada aceea. Mai cântam din când în când la evenimentele pe care tot eu le organizam”.
Deși a avut tot felul de perioade care l-au ținut departe de muzică, experiențele din viața lui l-au îndreptat, în cele din urmă, către ceea ce-și dorea cu adevărat să facă.
„Eu am venit în București hotărât să dau la medicină veterinară. Tata îmi tot zicea asta. Eu aveam în suflet muzica, tot timpul am avut-o și nu am plecat niciodată cu gândul de acolo, dar la momentul acela era pe planul doi. Am făcut un an de medicină veterinară, mi-am dat seama că nu am nicio treabă cu domeniul și am renunțat. Apoi am dat la Universitatea Româno-Americană ca să am totuși o facultate, dar să pot să mă ocup în paralel de ceea ce voiam cu adevărat să fac”.
Cum a început colaborarea cu cei de la Hahaha Production?
„În decembrie 2015 i-am scris lui Șerban Cazan, la îndemnul celei mai bune prietene din liceu. Eu lucram deja cu un studio atunci și nu prea știam mare lucru. Nu știam să produc muzică, știam doar să scriu versuri și să cânt. Și eram nedumerit fiindcă nu știam ce să fac cu muzica. I-am scris un mesaj lui Șerban Cazan, mi l-a citit și mi-a trimis un instrumental. Și am scris vreo trei variante, I le-am trimis pe toate și apoi m-a chemat la studio. Am fost primit foarte frumos. Deja mă simțeam ca acasă”.
„Dar a fost o perioadă de haos total.. fiindcă aveam și job în paralel. Lucram dimineața, apoi seara ajungeam la studio, stăteam până la 3 dimineața și la 7 dimineața mergeam iar la muncă. Până când am zis gata, nu va mai exista planul B. Am renunțat la orice, mi-am asumat că ar fi putut să nu meargă cu muzica, dar știam că asta îmi place să fac. Dacă nu te dedici 100%, n-ai cum să reușești”.
Cum ți-ai defini stilul muzical?
„Stilul muzical s-a conturat. Eu am trei artiști după care m-am ghidat. Justin Timberlake, Ed Sheeran și The Weekend. Ei trei mi-au conturat tot ceea ce cânt acum. Acum, când am început să lucrez, am ascultat foarte mult The Weekend și m-a inspirat. A fost nu neapărat sursa inspirației, dar mi-a arătat că se poate face muzică într-un fel în care nu s-a mai făcut în România. Îmi place foarte mult R&B și soul”.
Ceea ce nu știe multă lume este că nu te limitezi doar la cântat, ci scrii și versuri și compui, atât pentru propriile piese, cât și pentru alți artiști. Cum îți găsești inspirația?
„Când ajungi să scrii sute de piese și să faci asta zilnic.. când eram la Hahaha Production scriam și patru piese pe zi. Îți găsești inspirația în orice. Mi se părea foarte interesant că reușeam să mă exprim astfel…Smiley ne spunea că, chiar și atunci când nu scriem pentru noi, pentru oricine am scrie, să încercăm să scriem ca și când ar fi pentru noi. Pentru că tu trebuie să transmiți oricum, chiar dacă tu îți cânți muzica sau ți-o cântă altcineva”.
Cele mai importante colaborări de până acum?
„Colaborarea cu Cabron pentru piesa „Momentul Potrivit”. Eu am scris refrenul la piesa aia. Lui i-a plăcut din prima și mi-a spus că vrea să rămân eu pe refren fiindcă i-a plăcut foarte mult sentimentul pe care i l-am dat piesei”.
„Cu Alex Radu m-am întâlnit la Hahaha Production. El era deja de un an și ceva acolo. Mi-a plăcut faptul că e puțin mai altfel, mai ieșit din comun. Colaborarea a început făcând tot felul de piese în studio. Mi-a plăcut legătura care s-a creat între noi și discrepanța asta dintre armoniile pe care le folosește el.. el e mai dark așa.. și a ieșit această combinație frumoasă fiindcă eu scriu niște chestii mai sentimentale. Și s-a îmbinat foarte bine. Mi s-a părut că un proiect ar fi ceva tare”.
Ce înseamnă „Necondiționat” pentru tine?
„Când am scris piesa „Necondiționat” nu am scris despre o persoană, am scris despre altceva. Fiindcă mi se pare că subiectivitatea din oameni nu te lasă să faci ceva necondiționat. Tot timpul pui o condiție atunci când faci ceva, chit că iubești, chit că ajuți pe cineva. Individualismul acesta al omului face ca totul să fie condiționat. Și când am scris piesa aceasta am vorbit despre mine. M-am simțit într-o perioadă limitat, că nu aveam libertatea aceea. Am vrut să nu fiu condiționat de nimic. A fost o legătură puternică între ce am simțit, ce am scris și ce se întâmpla”.
Cât de mult contează impresia publicului atunci când ai un proiect în care te implici mult emoțional?
„Eu am primit foarte mult feedback, mai mult decât m-aș fi așteptat pentru piesele mele. Și m-a cam speriat că nu prea am avut hateri. Și încă mă îngrijorează puțin fiindcă atunci când ai hateri înseamnă că intrigi pe cineva. Sau poate cei cărora nu le place se gândesc că nu are sens să mai comenteze, nu știu. Mă bucur într-un fel, dar oricum muzica mea încă nu a ajuns la suficient de multă lume cât să creeze efecte”.
„Dar mă bucură că am parte de suportul oamenilor. Mă face să am încredere în muzica pe care o fac, să văd că alții se regăsesc în poveștile pe care eu le-am spus. Asta te face fericit ca artist. O surpriză a fost că am avut mai mulți ascultători bărbați decât femei. Mă așteptam să fie invers fiindcă sunt piese mai pe sentiment”.
Ce mesaj vrei să transmiți prin piesele tale celor care le ascultă?
„Toate piesele sunt scrise din povești adevărate, experiențele mele. Niciun cuvânt nu e pus doar ca să fie. E cel mai important să mă definească pe mine și ceea ce reprezint eu”.
„Simt că în momentul acesta, în România, e multă lipsă de sentiment și autenticitate. Mulți iau piese și le cântă așa cum le aud. Mie îmi place foarte mult să treacă totul prin mine. Să știi că filtrul e al tău și că ești tu. Muzica există deja, tu poți doar să vii cu sentimentul tău ca artist. Sentimentul pe care vreau să-l dau e.. ascultă muzica. Când muzica vorbește, tăcerea-i cel mai bun răspuns. Ascultă..”.
„Muzica a fost ca un pansament de multe ori. Orice problemă pe care aș avea-o, pot să o iau și să o transpun în muzică. Eu plâng foarte rar și câteodată mă enervează asta, dar iau chitara și mă descarc prin muzică”.
Ai accepta să cânti o piesă în care nu te regăsești?
„Poate să fie o piesă foarte bună, dar dacă nu mă identific eu cu ea, ca artist, nu. Mi se pare că un artist ar trebui să se exprime doar prin muzică, nu prin imagine. Știu că nu prea e posibil fiindcă oamenii sunt curioși.. vor să știe cine e în spate. Dar tocmai asta mi se pare interesant. Dacă poți să te regăsești în muzica unui om pe care nu îl cunoști, atunci înseamnă că spune ceva. A fost ca un test al meu să-mi dau seama de publicul pe care l-ar avea muzica mea”.
„Vreau ca lumea să înțeleagă că eu fac muzică din plăcere, vreau să fie ascultată din plăcere și pentru ce exprimă ea”.
A renunțat la Hahaha Production, la care mulți artiști visează să ajungă, fiindcă vrea ceva diferit care să-l definească întru totul.
„Am plecat recent de la Hahaha Production și suntem într-o lume necunoscută în care încercăm să ne facem loc. E o lume dificilă, fiecare om își urmărește interesul, așa cum se întâmplă în orice domeniu”.
„Am plecat fiindcă nu vreau ca proiectul meu să fie unul comercial, am vrut ceva diferit, cu toate că am ținut foarte mult la locul acela. Am avut mereu un curaj nebunesc, e prostesc de multe ori fiindcă nu mă gândesc la consecințe. Dar acum fac fix ceea ce îmi doresc”.
Ce alte hobby-uri mai ai pe lângă muzică?
„Obișnuiam să joc fotbal, voiam să mă fac fotbalist. Dar mi-am dat seama că nu e de mine. De când am descoperit muzica, a devenit singura pasiune și nu vreau să mai fac nimic altceva. De asemenea, îmi place foarte mult să stau cu prietenii și să socializez”.
Ce planuri de viitor ai?
„Nu știu unde o să se ducă toată treaba asta fiindcă simt că e totul atât de incert încât mi-e greu să-mi creez un plan. Știu doar ce am de făcut pe termen scurt, și anume să muncesc. Mi se pare că e un proiect care chiar merită, are ceva diferit.
BTW RAW este proiectul în care sunt implicat acum, împreună cu Alexandru Radu. Muzica este o combinație de R&B cu Pop. Odată cu lansarea primului nostru album, „Necondiționat”, vrem să aducem în România un nou trend în materie de muzică. Puntem spune că muzica lui The Weekend este cea care ne-a inspirat în conturarea stilului”.
Un sfat pentru cititorii Iqool?
„Important e să facă ce le place fiindcă au o singură viață și trebuie să facă totul cu plăcere. Și să încerce să fie fericiți în fiecare clipă. Ar trebui să se gândească la ceea ce contează cel mai mult pentru ei, să se dedice 100% și să munceasă foarte mult pentru visul lor”.
Pe Cristian Pascu îl puteți găsi pe Facebook sau Instagram, iar cele mai noi piese le puteți asculta pe canalul de Youtube.