Interviu cu Cristi Sutaru, fost concurent la X-Factor 2013

  0
  432

  559870_725423740819053_2093000115_n

  Cristi Șutaru este elev în clasa a XI-a la unul dintre liceele din București. Numele lui a devenit sonor după experiența X Factor din 2013. La prima audiție a fost comparat cu Moga (datorită tunsorii) și a fost trimis acasă de către cei trei jurați, dar s-a întors cu forțe proaspete și cu o altă voce alături, cea a Dianei Astrid-Petcu. Trupa formată de cei doi tineri, „Double X”, a reușit să fascineze publicul, iar mentorul lor, Cheloo, le-a fost alături până în ultima clipă petrecută pe scenă. După ce au părăsit concursul, cei doi au promis proiecte și colaborări și, astfel, iată-ne în momentul în care vedem și primul rezultat: noua piesă semnată Cristi Șutaru, „Trei și șaispe”, despre care ne-a povestit în următorul interviu.

  1.Ce ai învățat din experiența X-Factor?

  X-Factor a fost un pas imens în față și îl consider cel mai important eveniment care mi s-a întâmplat vreodată. Fiind într-un mediu ca acela, înconjurat permanent de oameni, obișnuit să mă pregătesc pentru emisiune într-un timp foarte scurt. Mi-am depășit limitele și consider că asta a fost inițierea mea pentru viitor.

  2.Cum ai fost susținut pe parcursul concursului?

  Eu și Diana am fost ajutați extrem de mult de familie și prieteni. Toți s-au unit că să ne ajute cu promovarea pentru că timpul nu ne permitea nouă să facem asta. De asemenea, din punct de vedere moral, Cheloo a avut un rol foarte important de jucat în evoluția noastră. Sfaturile lui m-au ajutat foarte mult și m-au făcut să văd ce este bun și ce trebuie schimbat în prestațiile mele.

  3.De unde a pornit ideea de a lansa o piesă?

  Ideea există de niște ani, însă, până acum, nu aveam cunoștințele necesare și nici curajul ca să fiu în stare să fac așa ceva. Am așteptat momentul potrivit, iar după X-Factor am considerat că a venit. Nu vreau să pierd timpul sau să nu profit de ceea ce dispun. De abia acum învăț ce înseamnă să pui o piesă de la cap la coadă. Vreau să se vadă un progres. Mereu există loc de mai bine.

  4.Piesa conține versuri pe care le-ai cântat și în concursul X Factor, dar care nu aparțineau negativului. Dacă sunt creație proprie, ce anume te-a inspirat să le compui?

  Într-adevăr, piesa conține și o parte din versurile cântate la X-Factor. Povestea din spatele ei începe înainte de gala a IV-a, când Cheloo ne-a spus tuturor celor rămăși în concurs să ne facem textele în limba română, pentru a fi înțeleși. Plecând de la ideea asta, m-am gândit că, dacă tot vreau să transmit un mesaj, atunci să fie unul puternic. Inspirația a venit pur și simplu cu patru zile înainte de gală, după una dintre repetiții.

  5.Din ce punct de vedere consideri că te reprezintă această melodie?

  Mă reprezintă în totalitate, altfel nu aș mai fi compus-o. Consider că rapul care este făcut doar că să sune bine și e lipsit de substanță nu are nicio valoare. Este vorba despre povestea mea, dar în același timp este și un îndemn pentru cei care nu au încredere în ei. Multe talente sunt irosite din cauza asta și este păcat. Am vrut să

  înțeleagă toți că nu e nevoie de nimic mai mult, atâta timp cât ai ceva de spus și te poți face remarcat. Eu am venit în concurs drept un nimeni. Nu am avut absolut nimic ce ar putea conta în spate. M-am dus acolo că să văd exact ce pot. Surprinzător, mi s-a oferit ocazia să continui. Niciodată nu știm de unde ne răsare șansa. Iar mesajul asta e valabil indiferent de domeniu.

   [youtube height=”HEIGHT” width=”WIDTH”]https://www.youtube.com/watch?v=ClinNXd85gE[/youtube]

  6.Ce semnificație are titlul melodiei, „Trei și șaișpe”?

  „Trei și șaișpe” reprezintă o mică mare „obsesie” de a mea. Nu sunt genul de om care să creadă în supersiții sau alte chestii de genul, dar în foarte, foarte multe cazuri, când îmi vine inspirația după miezul nopții, este ora trei și șaișpe minute. Pentru mine a devenit un semnal ce-mi spune că lucruri bune sunt pe cale să se întâmple.

  7.De ce ai ales să cânți rap?

  Așa s-a nimerit. Înainte de concurs făceam rap doar în glumă. Îmi plăcea foarte mult, ascultam, dar nu credeam că o să ajung să fac asta vreodată. E chiar amuzant când mă gândesc că primul rap pe care l-am auzit a fost de la Paraziții. La X-Factor am fost îndemnat să rămân pe stilul asta, așa că, cu îndrumarea potrivită, mi-am dezvoltat și un stil propriu. Nu am renunțat la cântat. Pe viitor plănuiesc să le îmbin.

  8.Te-ai gândit la posibilitatea de a colabora cu partenera ta din Double X, Diana Astrid-Petcu, în viitor?

  Bineînțeles că da. Publicul ne-a dus pe amândoi până în semifinală, ceea ce înseamnă că ne-a plăcut. Deja avem proiecte ce ar putea să prindă formă în lunile ce urmează.

  9. Pe cine apreciezi din muzica românească și consideri că ar fi un model de urmat?

  Cheloo. Nu spun asta pentru că mi-a fost mentor, ci pentru că am apucat să îl cunosc și în spatele personajului. Este un om inteligent, sincer și mult mai prietenos decât ar crede mulți. Și-a format statutul pe care îl are în ziua de azi prin muncă, iar asta mă face, automat, să-l respect. Adrian Despot de la Vița de Vie, pentru că face muzică de calitate, dar și show. Pentru ultimul s-ar putea să-mi iau mulți pumni în cap ținând cont de genul căruia aparțin, însă o să mă limitez și o să-i spun doar numele: Smiley.

  10.Cum reuşeşti să îți împarți timpul între construirea unei cariere muzicale de succes şi studii?

  Copii, nu-mi luați exemplul! Mă preocupă doar muzica. Am norocul să mă descurc la liceu doar cu ce aud prin clasă și foarte rar cu învățat. Calea asta cere sacrificii și presupune niște riscuri pe care mi le asum. Momentan nu am avut nicio problemă. De la anul s-ar putea să se schimbe situația, pentru că o să trec clasa a XII-a.

  Reporter: Mihaela Șeitan