Interviu cu Chris Devour, fotograf: ”Pentru mine o poză alb-negru face mai bine diferența între subiect și fundal.”

0
1434
Chris Devour

Chris Devour, pe numele său real Sabău Cristian, este un fotograf din Oradea. În prezent are un job full-time la el în oraș, dar în iunie se întoarce la București unde își dorește să se implice în proiecte noi. Chris are două mari pasiuni: fotografia și design-ul grafic. A început să facă poze în jurul vârstei de 18 ani. Îi place să combine fotografia cu anumite ilustrații. Pe lângă pagina de Instagram, îl mai găsim activ și pe https://www.behance.net/chris-devour.

Printre artiștii care îl inspiră în domeniul  fashion și editorial se numeră și Hedi Slimane, un fotograf francez și fashion designer. Una dintre cele mai frumoase experiențe ale copilăriei lui este călătoria din Egipt, la vârsta de 10 ani. Chris consideră că cele mai importante calități pe care un bun fotograf trebuie să le aibă sunt ”creativitatea, răbdarea și perseverența. Și în primul rând să facă acel lucru cu pasiune.’’

.

Alice Peneaca
Model: Alice Peneaca
  • Când ai luat prima dată contact cu domeniul fotografiei și cum s-a născut interesul tău pentru aceasta?

Cred că de când eram mic. Știu că îmi plăcea foarte mult să colecționez tot felul de poze, postere, reviste și obiecte și de aici a început interesul în acest domeniu. Pe la 14-15 ani m-am gândit că cel mai ușor ar fi să captez aceste momente daca le fotografiez eu. Primele poze știu că le-am făcut în Budapesta, unde am locuit timp de 4 ani, formației în care cântam în timpul repetițiilor. Primul shooting serios cu un model l- am făcut in 2010 cand m-am întors în Oradea.

  • Care sunt oamenii care te-au influențat în acest domeniu?

Cred că sunt foarte multe persoane, nu doar din fotografie, dar și din alte domenii precum muzică, film, pictură, design grafic etc. Nu cred că aș putea zice doar câteva persoane pentru că online găsești mereu un număr mare de lucrări care te inspiră constant.

  • Spune-mi câteva nume de personalități din lumea artei alături de care ai lucrat sau îți dorești să lucrezi.

Am avut norocul, dar și ocazia să lucrez cu tot felul de persoane, fie că erau modele, prieteni, oameni care se ocupau cu total altceva. Doar voiau niște poze sau artiști din domeniul muzicii, fashion sau film. Unul din proiectele mele preferate a fost un turneu cu formația Golan unde am documentat concertele,iar pe lângă asta am facut o groază de poze. Sper să am ocazia să lucrez cu cât mai multe persoane indiferent de domeniu sau influență.Nu aș putea zice că am o persoană anume stabilită. Sunt deschis la tot felul de colaborări dacă simt că mă inspiră pe mine ca fotograf.

Gina Chirilă
Model: Gina Chirilă
  • Care sunt, din punctul tău de vedere, acele calități ale unui bun fotograf.

Bunul simț, creativitatea, dorința de a te auto-depăși constant și să faci mereu modelul indiferent cine este acesta să se simtă okay în pielea sa, dar în primul rând repet, bunul simț.Un fotograf nu ar trebui să creadă că i se cuvine orice și nu este mai presus decât ceilalți din echipă. Asta se aplică la oricine în orice domeniu.

  • În ce proiecte ești implicat în prezent?  

Momentan sunt ocupat cu munca,am unjob full time pe lângă fotografie. Dar din iunie mă mut înapoi în București și doresc să mă implic în proiect noi cât pot și cât am timp la dispoziție.

  • Care crezi că sunt punctele tale vulnerabile?

Uhhh, bună întrebare! Probabil multe.Cred că sunt prea timid uneori, nu îmi place să abordez mereu persoanele cu care aș vrea să lucrez. Nu vreau să par ciudat. Nu știu dacă asta e neaparat un punct vulnerabil, dar eu îl văd ca un impas uneori.

  • Dacă ar fi să schimbi un lucru la tine, care ar fi acela?

Să pot să iau riscuri mai ușor, analizez prea mult situațiile. Să fiu sigur că nu va fi un eșec și de multe ori nu fac anumite chestiica să nu iasă ceva nașpa. .yeah,taking risks.Bine, nu să te arunci cu capul în față în orice situație, dar în anumite situații ”da, fără să stai prea mult pe gânduri.

  • În ce moment al vieții tale te-ai simțit cu adevărat fericit?

Momente în care sunt chiar fericit sunt când sunt cu prietena mea sau cu familia și când sunt acasă și selectez poze, iar în background ascult un documentar.

  • Cum ai descrie fotografia?

Cred că foarte clișeic.Este metoda prin care poți prinde  momente din viața ta și să le vezi din nou de câte ori vrei tu.

  • Cât de mult te-a ajutat fotografia să te descoperi?

Cred că mai mult m-a ajutat să mă exprim și să îmi pot pune în practică niște idei. Totuși, m-a ajutat să descopăr niște oameni super faini și să înțeleg mai bine lumea din jurul meu.